Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Д-р Далия Пискулийска: Огромен процент хора страдат от тревожни разстройства

Д-р Далия Пискулийска: Огромен процент хора страдат от тревожни разстройства

Д-р Далия Пискулийска: Огромен процент хора страдат от тревожни разстройства - изображение

Характерно за депресивните разстройства е тяхното обостряне през пролетта и лятото, но за разлика от тях тревожните разстройства не се влияят от сезона. Клиничният психолог д-р Далия Пискулийска коментира, че много голям брой хора страдат от тревожни разстройства, които имат различни проявления.

Специалистът от варненския Медицински център SanaMedic казва, че има няколко вида тревожни разстройства, които се обединяват от чувствата на безпокойство и страх, които изпитват пациентите. Биват генерализирано тревожно разстройство, паническо, социално и обсесивно-компулсивно. Общото между тях е, че рефлектират върху мислите, настроението, поведението и се отразяват на ежедневни задължения като общуване, работа или училище, вкъщи.

По думите на д-р Пискулийска е доказано, че известни изменения в мозъчните функции предполагат различни тревожни разстройства. За тяхното възникване много допринасят и стресът и социалните условия. Пациентът изпитва, страх, тревожност, безпокойство, вътрешна напрегнатост, слаба концентрация, раздразнителност, притеснение, сърцебиене, изпотяване и замаяност. Типично за тревожните състояния е съвместните прояви на психологични и физически фактори.

Специалистът предупреждава, че често срещано явление е едновременно възникване на тревожно разстройство и депресия. Масово е и генерализираното тревожно разстройство, при което се наблюдава напрегнато очакване, че ще се случи нещо лошо, необяснима тревожност. Неговите симптоми се изразяват в безпокойство, изпотяване, лепкави ръце, сухота в устата и замаяност. При социалното тревожно разстройство хората избягват всякакви обществени прояви и се страхуват, че ще се представят по неадекватен, нелеп и унизителен начин.

Редактор: Ирина Тенева

Източник: actualno.com

Снимка: healthline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияСпортСнимкиТестовеБотаника