Начало Здравна медиа Любопитно Психология Егоизмът при мъжете е по-голям, отколкото при жените

Егоизмът при мъжете е по-голям, отколкото при жените

Егоизмът при мъжете е по-голям, отколкото при жените - изображение

Егоизмът при мъжете е по-голям от този при жените, като системата за възнаграждение на силния пол действа по-слабо при прояви на алтруизъм. Това показват резултатите от проучване на международна група от учени от Германия, Швейцария и Холандия, съобщава Лента.

Системата за възнаграждение способства задържане на поведението с помощта на приятни емоции. Много важна част обаче е вътрешната подкрепа - невромедиаторът допамин. Освен при вкусна храна и секс, той може да се произвежда и при проява на алтруизъм към останалите.

Специалистите са проверили следното хипотетично твърдение: при положение, че по природа жените са склонни към емпатия, това ще означава, че понижаването на нивата на допамин ще ги направи по-егоистични. Но повишаването на концентрацията на невромедиатора при мъжете, не би трябвало да ги провокира да преследват лични цели.

В проучването са участвали 27 мъже и толкова жени. Трябвало е да получат конкретна сума за себе си или да я предадат на друг човек. Специалистите са използвали невролептика амисулприд в качеството на антагониста на допамина. Това вещество взаимодейства с рецепторите на допамина и неутрализира неговото действие в системата за възнаграждение. Две седмици по-късно експериментът е повторен, но с използването на плацебо, вместо амисулприда.

Резултатите са показали, че при употребата на плацебо жените са проявили алтруизъм при 51% от случаите, докато при мъжете се е проявил едва 40%. При употребата на амисулприд се е регистрирал по-голям срив на просоциално поведение при жените. Тестваните дами са показали 45% срещу 44% при мъжете.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: healthyvuetherapy.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съвети