Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Уточниха защо е добре човек да бъде егоист

Уточниха защо е добре човек да бъде егоист

Уточниха защо е добре човек да бъде егоист  - изображение

Експеримент на американски психолози заключва нетривиален извод за това, че на работа е за предпочитане човек да бъде егоист.

Думата егоизъм обикновено носи негативен смисъл, но наличието на такива черти в характера на хората обикновено е оправдано.

Извода за полезността на егоизма е направена от група изследователи от университета в Пенсилвания. Според учените готовността за помощ и отзивчивост на молбите на колегите влошава психиката на човек. След работа той се чувства изтощен, способен е да се дразни от най-малките неща в семейството, което е предпоставка за редица недоразумения и спорове.

"При редовно откликване на своите колеги, човек се изтощава и може да прехвърли конфликти и допълнителен стрес в дома си. Тази редовна практика постепенно влияе нездравословно на човек и може да доведе до развитието на различни заболявания като повишено кръвно, диабет, депресия", коментират специалисти.

Наблюденията на изследователите е показало, че хората, които често се грижат за себе си и за своите проблеми, без да помагат на останалите са по-уверени в живота и са по-успешни като цяло от останалите. Те успяват да заобиколят стреса и да не се влияят от чужди чувства и вълнения. Емоционалното им и здравословно състояние не се повлиява така лесно и с това те са по-устойчиви на изпитания и напрежение.

Тази тенденция специалистите обясняват с това, че наличието на здрав егоизъм се фокусира на личните нужди. Това от своя страна помага при изпълнението и осъществяването на желанията и плановете.

Когато човек е лишен от здрав егоизъм, той се отказва по-лесно от желанията и потребностите си, не говори открито за проблеми и за нещата, които му пречат. Това понижава удовлетвореността на живота и партньорството според психолозите.

Учените отбелязват, че трябва да се прави разлика между здрав и нездрав егоизъм. Разликата между тях се състои в това, че здравият егоизъм е фокусиран на самия човек, а нездравият егоизъм е зациклен върху човека, но за сметка на другите.

Снимка: Ask.fm

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съвети