Един прост начин да се намали риска от рак на простатата
Прост начин да се намали риска от рак на простатата - чрез промяна в хранителните навици и по-малка консумация на пържено червено месо, препоръчват учени от Университета в Южна Калифорния и Калифорнийския институт за борба с рака в САЩ.
Според експертите използването на пържено червено месо сериозно повишава риска от развитие на рак на простатата с около 40 %. Данните са от извършено от тях проучване за последиците от храненето с червено и с птиче месо.
Изследването показало категорично, че има пряка връзка между високата консумация на червено месо и рака на простатата. Учените смятат, че основната патогенетична роля е на силни канцерогенни вещества, които се генерират в червеното месо под въздействието на високи температури.
Авторите на изследването са проучили данни за 2953 мъже по време на изследването.
При 717 от тях са диагностицирани форми на рак на простатата. Всички участници са попълнили специален въпросник, чрез който се изяснява какъв вид месо консумират най-често и в какви ястия. Хората са анкетирани и за начина, по които приготвят месото за консумация - на скара, във фурна или пържено и до каква степен е термично обработено.
Учените установяват, че тези, които са консумирали повече от една порция (около 90 грама) пържено червено месо на седмица са имали 30 % по-висок риск от развитие на рак на простатата. При тези, които консумирали над 2 порции пържено червено месо седмично, рискът от рак на простатата вече се покачвал на 40 %.
Специалистите дават и примери, че месото в бургерите е дори още по-канцерогенно от пържолите, оказва по-силно влияние и крие опасност за развитие на рак на простатата. Според тях по-високата концентрация на канцерогенни вещества в бургерите, най-вероятно се дължи на това, че при приготвянето им, по-бързо се постига висока температура, както отвън, така и отвътре.
Птичето месо също повишава риска от рак на простатата, но това е най-вече когато е приготвено на тиган.
Учените отбелязват, че подобни резултати са получавани и по отношение на рибата при предходни изследвания.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВАКУУМ ТЕРАПИЯ REHABI PENILE VACUUM TRAINER
Безплатна доставка за България!ТЕСТ ЗА ФУНКЦИЯ НА ПРОСТАТАТА * 1 ADVENT LIFE
НовОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН СТРАСТНА РОЗА С АРОМАТ НА ЧЕРВЕНА РОЗА 150 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как и колко да варим различните видове месо
- Рак на простатата
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA)
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Мужик корен
- Теснолистна върбовка, Иван чай, Огнена трева
- Доц. Иван Дечев: Дори да нямат оплаквания, мъжете над 45 години трябва да се изследват за рак на простатата
- Диета Карнивор - основана единствено на месо
- Боровинка червена, Кокази, Кокоз, Суница, Червена брусница
Коментари към Един прост начин да се намали риска от рак на простатата