Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Преработеното месо може да усили симптомите на астма

Преработеното месо може да усили симптомите на астма

Преработеното месо може да усили симптомите на астма - изображение

Изследване на френски учени показа, че преработеното месо може да усили симптомите на астма. Резултатите от новото проучване са публикувани в научното списание "Thorax".

Шунката, саламите и надениците съдържат консерванта нитрит, за който е известно, че уврежда дихателните пътища. Според учените консумацията на повече от 4 порции преработено месо седмично засилва астматичните симптоми като тежест в гърдите, затруднено дишане и задушаване.

За една порция се приемат 1 цяла наденица, 2 парчета шунка или салам.

В изследването са участвали 1000 французи, които са били наблюдавани в продължение на 1 година - от 2003 г. до 2013 г. Приблизително половината от тях страдали от астма. Доброволците, които поемали повече от препоръчаните 4 порции седмично, в края на проучването страдали от повече усложнения, свързани с астмата.

Макар не всички учени да са единодушни относно вредата от преработените месни продукти, всички препоръчват здравословно хранене, което не изключва нито един вид храна.

Припомняме, че Световната здравна организация включи преработеното червено месо в списъка на канцерогенните храни. Според здравните експерти колбасите и беконът увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво. Опасността от това заболяване расте с 18 процента при ежедневна консумация на 50 грама преработено месо.

Паралелно с резултатите от френското изследване станаха известни данните от друго, направено от американски учени от университета "Пардю". Според тях масово разпространената идея, че преработеното червеното месо повишава кръвното налягане и холестерола, което е рисков фактор за болести на сърцето, всъщност е мит.

Учените са установили, че консумацията на половин порция червено месо дневно или три унции (1 унция - 28,3 грама) 3 пъти в седмицата не влияе неблагоприятно върху кръвното налягане и холестерола. Три унции се равняват на 1 хамбургер или на 3 резена бекон.

Ръководителят на екипа Уейн Кембъл коментира, че резултатите от настоящото изследване доказват, че червеното месо не бива да се изключва от здравословното хранене, тъй като освен богат източник на протеин, съдържа и биодостъпно желязо.

Снимка: klaq.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиХрани и ястияОрганизацииЕ-тата в хранитеЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...БотаникаНовиниСнимкиСоциални грижиАнкетиНормативни актовеДиети