Консумацията и на малки количества преработено месо повишава риска от болести

Акценти
|
Изследователи обявиха, че "няма безопасно количество" преработено месо, което може да се консумира. Експерти по хранене стигат до този извод по време на ново проучване за връзката между диетата и риска от сериозни заболявания като диабет тип 2, рак и сърдечни болести. Освен това те установяват повишени рискове от употребата на подсладени напитки и трансмастни киселини.
Консумацията на вредни храни увеличава риска от диабет и сърдечни болести
Изследователите анализират данни от 60 предишни проучвания за връзката между преработените меса, трансмастните киселини и подсладените със захар напитки и опасността от колоректален рак, диабет тип 2 и исхемична болест на сърцето. Според д-р Демеуоз Хейли, научен сътрудник в Института за здравни показатели и оценка в Сиатъл, дори редовната консумация на малки количества от изброените храни повишава риска от развитие на тези сериозни заболявания.
Данните сочат, че хората, които ядат само един хотдог от преработено месо на ден, имат 11% по-голям риск да се разболеят от диабет тип 2 и 7% по-голяма вероятност да развият колоректален рак в сравнение с тези, които не консумират никакви. Пиенето на около 350 мл газирана напитка води до 8% увеличение на опасността от диабет тип 2, а с 2% нараства риска от поява на исхемична болест на сърцето.
Според специалисти, това изследване, публикувано в списание Nature Medicine, за пореден път доказва, че ако искаме да живеем здравословно и да постигаме някакви ползи за здравето си, е най-добре да не се консумират редовно или поне да се сведе до минимум приемът на преработено месо, индустриално произведени трансмастни киселини и подсладени напитки. Прави впечатление, че рискът се увеличава с повишаването на потреблението, а конкретно за консумацията на преработено месо данните сочат, че няма безопасно количество.
Може би на пръв поглед увеличението на риска изглежда незначително и връзката между продуктите, обект на изследването, и заболяванията да изглежда слаба. Но когато се разгледат действителните данни, те са забележително последователни и силни и показват дори при по-рядка консумация завишен риск.
Важно е да се посочи, че проучваният, включени в анализа, са били наблюдателни. Това означава, че информацията може само да покаже връзка между хранителните навици и заболяванията, но не и да докажат, че това, което хората са яли, е довело до конкретна болест.
» Биомаркери разкриват колко ултрапреработена храна консумира човек » Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет |
Защо преработените меса, подсладените напитки и трансмазнините водят до болести
Има редица причини, поради които храни като преработените меса, газираните напитки и трансмастните киселини биха могли да бъдат свързани с дадени здравословни проблеми. Подсладените със захар напитки и меса като салами, бекон, колбаси и бургери могат да увеличат възпалението, което има централна роля при редица хронични болести. Преработените меса често се консервират с нитрити, които се трансформират в канцерогенни нитрозамини в стомаха. Подсладените напитки пък са най-бързият начин за поемането на големи количества захар. Това не само може да доведе до увеличаване на теглото, но и въздейства върху метаболитните пътища, които оказват влияние върху риска от сърдечни заболявания и диабет. Трансмастните киселини редуцират нивата на добрия холестерол и повишават тези на лошия, за който се знае, че увеличава опасността от натрупване на плаки в артериите и сърдечни болести.
Други потенциални връзки, които трябва да се имат предвид, са, че хората, които са по-склонни да ядат преработени меса, да пият подсладени напитки и да приемат трансмазнини, често са изложени на по-висок риск от заболявания допълнително и заради фактори като тютюнопушене и липса на физическа активност. Към тях се добавят и социални фактори като образование, хроничен стрес, ниски доходи и ограничен достъп до медицински грижи.
Какво да правим рядко и какво по-често
Данните от проучването не могат да посочат, че намаляването на консумацията на вредните храни и напитки ще понижи риска от заболявания, но го предполагат. Най-разумно е да се храним разнообразно и балансирано, както и да се избягва прекаляването. Няма как да се постигне съвършенство, но най-добрият вариант е да се поддържа по-здравословен и разумен хранителен режим, който позволява от време на време удоволствие.
Добрата диета не е само тази, която само избягва дадени продукти. Важно е и какви добри хранителни вещества се приемат. Множество изследвания показват, че цялостните хранителни модели, които съдържат по-висока консумация на плодове и зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, ферментирали млечни продукти и ядки за в плюс за здравето и дълголетието.
Изследователите успокояват, че няма нужда от паника, все пак храната не само източник на хранителни вещества. Тя е в центъра на културата, семейния живот, удоволствието и социалните взаимодействия. Свеждането й до списък с рискове за здравето не е цялата картина.
There is no safe amount of processed meat to eat, according to new research: https://edition.cnn.com/2025/07/02/health/processed-meats-sweet-drinks-disease-wellness
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Медици: Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да е вид!
- Газираните напитки повишават кръвното налягане
- Пиенето на газирани напитки увеличава риска от диабет
- Ветрило от тиквички с кашкавал, масло и колбас
- Български учени направиха салам, предпазващ от рак
- Следващия път, когато отворите кенче, не забравяйте да направите това
- Кои напитки могат да доведат до депресия?
- Питки с колбас и сусам
- При стомашни проблеми пийнете нещо газирано
- Газирана алкохолна напитка с диня, ягодов сироп и спрайт
Коментари към Консумацията и на малки количества преработено месо повишава риска от болести