Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек

Акценти
|
Молекулите в кръвта и урината могат да разкрият какво количество ултрапреработена храна консумира човек, сочи проучване на изследователи от Националния институт по рака в Съединените щати. Констатациите са публикувани в списанието PLOS Medicine.
„Това е първото проучване, което идентифицира биологични маркери, показващи по-висок или по-нисък прием на храни, които са свързани с редица здравословни проблеми.“, коментира авторът на изследването Ерика Лофтфийлд. „Това може потенциално да ни даде някои насоки относно въздействието на ултрапреработените храни върху здравето.“
>>> Ултрапреработените храни повишават риска от развитие на болестта на Паркинсон
Ултрапреработените храни – сладки изделия, газирани напитки, чипс, замразени пици и други – представляват продукти, създадени чрез промишлени процеси, които съдържат съставки като оцветители, консерванти, добавки, ароматизатори, емулгатори и стабилизатори. Те се отличават с дълъг срок на годност, интензивен вкус и агресивен маркетинг, поради което са повсеместни в много държави по света, включително Съединените щати. Изучаването на тяхното въздействие върху здравето обаче е сложно, тъй като е трудно да се проследи точно какви храни консумира населението.
Типичните изследвания на храненето на населението разчитат на спомените на участниците относно консумираната храна през определен период. Подобни доклади обаче са известни с ненадеждността си, тъй като хората не помнят всичко, което са приемали, или го записват неточно.
Проучването
По време на изследването учените анализират данни от проучване, включващо над 1000 възрастни американци. Повече от 700 от участниците предоставят кръвни и уринни проби, както и подробни доклади за консумираната от тях храна, събрани в продължение на една година.
Екипът открива, че стотици метаболити – продукти на храносмилането и други процеси в човешкия организъм – съответстват на процента енергия, получен от консумираната от участниците ултрапреработена храна. На база резултатите, учените разработват инструмент за оценка, включващ 28 кръвни маркера и до 33 маркера в урината, които надеждно предсказват приема на ултрапреработена храна при хора, спазващи типични диети.
Няколко от маркерите, по-специално две аминокиселини и един въглехидрат, се появяват поне 60 пъти при измервания, повторени многократно. Проучването установява още, че един маркер показва потенциална връзка между диетата с високо съдържание на ултрапреработени храни и риска от диабет тип 2.
>>> Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2
За да потвърдят констатациите, учените прилагат инструмента в контролирано проучване, включващо 20 души. Участниците са подложени на противоположни диети – ултрапреработени и непреработени храни – съчетани по калории, захар, мазнини, фибри и макронутриенти, в продължение на две седмици.
Екипът на Лофтфийлд установява, че метаболитите могат да се използват за определяне количеството консумирана ултрапреработена храна.
Научен напредък
„Изследването все още е в ранен етап, но идентифицирането на кръвни и уринни маркери за прогнозиране на консумацията на ултрапреработени храни е голям научен напредък.“, коментира д-р Дариуш Мозафариан от Университета „Тъфтс“, който не е участвал в проучването. „С повече изследвания тези метаболитни сигнатури могат да започнат да разплитат биологичните пътища и вредите от този тип храни.“
Лофтфийлд споделя, че се надява да приложи инструмента към съществуващи проучвания, където са налични проби от урина и кръв, за да се проследи ефектът от консумацията на ултрапреработени храни върху риска от рак.
Just how much ultra-processed food are we eating? Markers in blood and urine may hold a clue: https://fortune.com/well/2025/05/20/blood-urine-markers-ultra-processed-food-american-diet/
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Нездравословното хранене се свързва с ранна първа менструация при момичетата
- Каква е разликата между преработените и ултрапреработените храни
- Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците
- Нездравословните храни могат да повлияят негативно на дълбокия сън
- 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни
- Как да спрем да ядем вредни храни
- Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет
- Българите имат лоши хранителни навици
- Как да се откажем от захарта и сладките храни?
- В Русия се канят да ограничат рекламите за бързата храна
Коментари към Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек