Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек

Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек

от 28 май 2025г.
Редактор: Вероника Събова
Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Акценти

  • Молекулите в кръвта и урината могат да разкрият количеството консумирана ултрапреработена храна.
  • Откритието дава някои насоки относно въздействието на ултрапреработените храни върху здравето.
  • Идентифицирането на кръвни и уринни маркери за прогнозиране на консумацията на ултрапреработени храни е голям научен напредък.

Молекулите в кръвта и урината могат да разкрият какво количество ултрапреработена храна консумира човек, сочи проучване на изследователи от Националния институт по рака в Съединените щати. Констатациите са публикувани в списанието PLOS Medicine.

„Това е първото проучване, което идентифицира биологични маркери, показващи по-висок или по-нисък прием на храни, които са свързани с редица здравословни проблеми.“, коментира авторът на изследването Ерика Лофтфийлд. „Това може потенциално да ни даде някои насоки относно въздействието на ултрапреработените храни върху здравето.“

>>> Ултрапреработените храни повишават риска от развитие на болестта на Паркинсон

Ултрапреработените храни – сладки изделия, газирани напитки, чипс, замразени пици и други – представляват продукти, създадени чрез промишлени процеси, които съдържат съставки като оцветители, консерванти, добавки, ароматизатори, емулгатори и стабилизатори. Те се отличават с дълъг срок на годност, интензивен вкус и агресивен маркетинг, поради което са повсеместни в много държави по света, включително Съединените щати. Изучаването на тяхното въздействие върху здравето обаче е сложно, тъй като е трудно да се проследи точно какви храни консумира населението.

Типичните изследвания на храненето на населението разчитат на спомените на участниците относно консумираната храна през определен период. Подобни доклади обаче са известни с ненадеждността си, тъй като хората не помнят всичко, което са приемали, или го записват неточно.

Проучването

По време на изследването учените анализират данни от проучване, включващо над 1000 възрастни американци. Повече от 700 от участниците предоставят кръвни и уринни проби, както и подробни доклади за консумираната от тях храна, събрани в продължение на една година.

Нездравословна храна

Екипът открива, че стотици метаболити – продукти на храносмилането и други процеси в човешкия организъм – съответстват на процента енергия, получен от консумираната от участниците ултрапреработена храна. На база резултатите, учените разработват инструмент за оценка, включващ 28 кръвни маркера и до 33 маркера в урината, които надеждно предсказват приема на ултрапреработена храна при хора, спазващи типични диети.

Няколко от маркерите, по-специално две аминокиселини и един въглехидрат, се появяват поне 60 пъти при измервания, повторени многократно. Проучването установява още, че един маркер показва потенциална връзка между диетата с високо съдържание на ултрапреработени храни и риска от диабет тип 2.

>>> Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2

За да потвърдят констатациите, учените прилагат инструмента в контролирано проучване, включващо 20 души. Участниците са подложени на противоположни диети – ултрапреработени и непреработени храни – съчетани по калории, захар, мазнини, фибри и макронутриенти, в продължение на две седмици.

Екипът на Лофтфийлд установява, че метаболитите могат да се използват за определяне количеството консумирана ултрапреработена храна.

Научен напредък

„Изследването все още е в ранен етап, но идентифицирането на кръвни и уринни маркери за прогнозиране на консумацията на ултрапреработени храни е голям научен напредък.“, коментира д-р Дариуш Мозафариан от Университета „Тъфтс“, който не е участвал в проучването. „С повече изследвания тези метаболитни сигнатури могат да започнат да разплитат биологичните пътища и вредите от този тип храни.“

Лофтфийлд споделя, че се надява да приложи инструмента към съществуващи проучвания, където са налични проби от урина и кръв, за да се проследи ефектът от консумацията на ултрапреработени храни върху риска от рак.

Източник:

Just how much ultra-processed food are we eating? Markers in blood and urine may hold a clue: https://fortune.com/well/2025/05/20/blood-urine-markers-ultra-processed-food-american-diet/

Още по темата:
  • Нездравословното хранене се свързва с ранна първа менструация при момичетата Нездравословното хранене се свързва с ранна първа менструация при момичетата
  • В Русия се канят да ограничат рекламите за бързата храна В Русия се канят да ограничат рекламите за бързата храна
  • Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците
  • Нездравословните храни могат да повлияят негативно на дълбокия сън Нездравословните храни могат да повлияят негативно на дълбокия сън
5.0/5 1 оценка

Коментари към Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек
    www.framar.bg 
    на 30 May 2025 в 06:20
    Коментирайте "Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Нездравословното хранене се свързва с ранна първа менструация при момичетата
  • Каква е разликата между преработените и ултрапреработените храни
  • Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците
  • Нездравословните храни могат да повлияят негативно на дълбокия сън
  • 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни
  • Как да спрем да ядем вредни храни
  • Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет
  • Българите имат лоши хранителни навици
  • Как да се откажем от захарта и сладките храни?
  • В Русия се канят да ограничат рекламите за бързата храна
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Каква храна може да се даде за котка за добра козина?

преди 520 дни, 14 часа и 50 мин.

Дете на 2.5 яде само пасирана храна

преди 1978 дни, 12 часа и 11 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Temu Coupon Code $200 Off [acs670886] + 30% Discount For Exi

преди 3 часа и 2 мин.

Temu Coupon Code 90% Off [acs670886] For Existing Users

преди 3 часа и 5 мин.

Temu Coupon Code UK 70% Off [acs670886] For Existing Users

преди 3 часа и 8 мин.

New Temu Coupon Code 30% Off [acs670886] For Existing Custom

преди 3 часа и 14 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да спрем да ядем вредни храни Как да спрем да ядем вредни храни

Как да спрем да ядем вредни храни

от 07 авг 2024г. Прочети повече
Каква е разликата между преработените и ултрапреработените храни Каква е разликата между преработените и ултрапреработените храни

Каква е разликата между преработените и ултрапреработените храни

от 15 ное 2023г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

КАРСИЛ таблетки 22.5 мг * 80 СОФАРМА

ИЗОПРИНОЗИН сироп 50 мг / мл 150 мл

ПРЕОБРАЗЕНАТА ЗЕМЯ - ПИТЪР ФРАНКОПАН - СИЕЛА

ОСТРОВИТ НИСКОКАЛОРИЧЕН ПОДСЛАДИТЕЛ ЕРИТРИТОЛ 1000 г

БИОХЕРБА ПРО ЛАКТО АЦИДОФИЛУС + ВИТАМИН B6 капсули * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БЯЛА ЧЕРНИЦА КОМПЛЕКС таблетки * 200

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 29 май 2025г. в 16:56:17

УРОСТИМ за възрастни таблетки 50 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 29 май 2025г. в 16:51:53

ДИМЕКС сироп 125 мл СОФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 29 май 2025г. в 16:42:06

ДИМЕКС сироп 125 мл СОФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 29 май 2025г. в 16:22:22

ГИНКО ВИН таблетки 150 мг * 60 БОТАНИК

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 29 май 2025г. в 16:11:49
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival