Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни

14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни

от 18 дек 2019г., обновено на 09 ное 2023г.
Редактор: Даниела Пройчева
14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Един от седем възрастни и едно от осем деца може да са пристрастени към ултрапреработените храни (УПХ), твърдят експерти. Те призовават компетентните органи да въведат изискване, съгласно което продуктите с потенциален риск от зависимост да бъдат обозначени като такива на самата опаковка.

Резултатите от наскоро проведени проучвания показват, че ултрапреработени храни (УПХ) като сладолед, газирани напитки и полуфабрикати вредят сериозно на човешкото здраве, като увеличават риска от рак, затлъстяване и сърдечни заболявания.

Над 50% от ежедневното меню на британците и американците включва ултрапреработени храни

За съжаление, консумацията на вредни продукти, преминали сериозна обработка, се увеличава в световен мащаб. Към днешна дата те съставляват над половината от менюто на средностатистическия гражданин във Великобритания и САЩ. Според учените някои хора прибягват толкова често до ултрапреработени храни, че биха могли да „отговорят на критериите за диагностициране на зависимост като вид психично разстройство“.

Признаци на зависимост

  • силно желание за консумация на определени храни;
  • симптоми, характерни при отказване от наркотични вещества;
  • невъзможност да се контролира приемът на вредни храни;
  • неспособност да се преустанови тяхната консумация, въпреки появилите се в резултат заболявания, като например затлъстяване, безконтролно (компулсивно) преяждане (хиперфагия), влошено физическо и психично здраве и по-ниско качество на живот.

Розов и бял сладолед в чашки, поръсен с шарени пръчици

Анализ на 281 проучвания, проведени в 36 различни страни, разкрива, че „пристрастяването към ултрапреработените храни“ засяга около 14% от възрастните и 12% от децата. Резултатите от него са публикувани в списание BMJ.

Експертите смятат, че официалното квалифициране на някои продукти, богати на въглехидрати и мазнини, като „потенциално рискови за развитие на зависимост“, би могло да има положителен ефект върху здравето на човека, защото ще позволи въвеждането на промени в социалната политика и клиничните практики.

Ашли Гиърхард, професор по психология от Мичиганския университет в САЩ, пояснява: „Вече има голям брой научни доказателства в подкрепа на теорията за пристрастяването към определени храни. Единственият начин да помогнем на хората и да ги предпазим е като посочим онези ултрапреработени продукти, които имат потенциала да ги направят зависими.“

Не всички специалисти обаче са на същото мнение. Някои от тях са против демонизирането на вредните храни и настояват за провеждането на допълнителни изследвания, които да докажат реалните негативни ефекти от консумация им.

Според един от авторите на научния анализ Александра ДиФеличеантонио, която е асистент в Американския институт за биомедицински изследвания Fralin, ултрапреработените храни осигуряват 58% от калориите в менюто на средностатистическия американски гражданин.

>>> Ултрапреработените храни - възможна причина за растящия брой пациенти под 50 години, диагностицирани с рак

Защо рафинираните въглехидрати и мазнини крият най-голям риск от пристрастяване

Учените уточняват, че рафинираните въглехидрати и мазнини водят до бързото освобождаване на извънклетъчен допамин в ивичестото тяло на мозъка, при това в количества, сходни с тези, които се освобождават при употреба на наркотични вещества като никотин и алкохол. Базирайки се на сходствата в поведението и в биологичните процеси, които протичат, те стигат до заключението, че рафинираните продукти могат да бъдат категоризирани като „пристрастяващи“.

Авторите подчертават, че скоростта, с която УПХ се разграждат до въглехидрати и мазнини в червата, може би също е причина за лесното пристрастяване.

Вина може да имат и помощните съставки, които сами по себе си не причиняват зависимост, но добавени в УПХ за подобряване на вкуса подсилват ефекта на бързо освобождаващите се калории в червата.

Експертите подчертават обаче, че не всички вредни храни могат да причинят зависимост. Най-опасни са онези, които съдържат рафинирани въглехидрати и мазнини. Те имат силно въздействие върху центъра за награждаване в мозъка, атрактивни са и засилват желанието на човека да продължи да ги консумираТова са и мотивите на учените да настояват за включването им в групата на пристрастяващите продукти.

Източник:

Addiction to ultra-processed food affects 14% of adults globally, experts say: https://www.theguardian.com/science/2023/oct/10/addiction-to-ultra-processed-food-affects-14-of-adults-global-study-shows

Още по темата:
  • В Русия се канят да ограничат рекламите за бързата храна В Русия се канят да ограничат рекламите за бързата храна
  • Нездравословното хранене се свързва с ранна първа менструация при момичетата Нездравословното хранене се свързва с ранна първа менструация при момичетата
  • Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет
  • Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците
5.0/5 1 оценка

Коментари към 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни
    www.framar.bg 
    на 03 July 2025 в 07:59
    Коментирайте "14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Истински истории: Най-анорексичната жена в света мечтаеше да бъде майка
  • Зависимост към храна – възможна ли е и в какво се изразява
  • Биомаркери разкриват колко ултрапреработена храна консумира човек
  • Нагласите на хората с разстройства на храненето
  • Хранителното разстройство Мегарексия (Megarexia) и неговите особености
  • Какво характеризира Липофобията
  • Орторексия: здравословното хранене в неговата крайност
  • Симптомът "сдъвчи и изплюй" при хранителните разстройства
  • Каква е разликата между атипична анорексия и анорексия нервоза
  • Психологът Даниела Червенакова за мълчаливото страдание на хората с хранително разстройство
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Мед или кафява захар - кое е по-подходящо за хората на диета?

преди 184 дни, 21 часа и 50 мин.

Чума по овцете и козите - какво представлява, разпространение, опасна ли е за хората

преди 217 дни, 22 часа
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 5 дни, 16 часа и 10 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 7 дни, 8 часа и 51 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 19 дни, 15 часа и 43 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 19 дни, 22 часа и 44 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВИШИ СОЛЕЙ АВТОБРОНЗИРАЩО МЛЯКО ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 100 мл

ЛА РОШ ТОЛЕРИАН СЕНЗИТИВ ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 40 мл

ЛИПОКАНТЕ таблетки 1 мг * 30

ИМУРАН таблетки 50 мг * 100

ЛИПОКАНТЕ таблетки 2 мг * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЛЕВЗЕЯ ПЛЮС 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 21:34:27

ЛЕВЗЕЯ ПЛЮС 10 мл

Коментар на: В12 от 02 юли 2025г. в 20:39:41

БАНЕОЦИН маз 20 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 20:27:07

БАНЕОЦИН маз 20 г

Коментар на: DOBROMIR SIMOV от 02 юли 2025г. в 19:34:48

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 17:28:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival