Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет
Акценти
|
Консумацията на повече свръхпреработени храни – от диетични газирани напитки до пакетирани крекери и определени зърнени храни – е тясно свързана с по-високи нива на кръвната захар при хората, диагностицирани с диабет тип 2. Това сочи проучване на изследователи в областта на хранителните науки, кинезиологията и здравното образование в Тексаския университет в Остин, Съединените щати. Констатациите са публикувани в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Предишни проучвания показват, че редовната консумация на свръхпреработени храни е свързана с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, нарушения на съня, тревожност, депресия и ранна смърт.
>>> 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни
Проучването
С настоящото проучване учени се опитват да докажат, че наличието на повече свръхпреработени храни в диетата може да доведе до по-висок гликиран хемоглобин (HbA1C) – форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните три месеца. За целта екипът изследва базови данни от текущо клинично изпитване, ръководено от Мери Стайнхард от Колежа по образование на Тексаския университет.
По време на проучването са проследени 283 души от афроамерикански произход, които са диагностицирани с диабет тип 2. Всеки участник предоставя данни за консумираната от него храна в рамките на две денонощия, както и кръвна проба за измерване на стойностите на гликиран хемоглобин.
Учените оценяват предоставените данни спрямо три широко използвани индекса, които разглеждат качеството на храните, включени в диетата. Тези инструменти обаче не са свързани с контрола на кръвната захар, а сравняват количеството консумирани свръхпреработени храни с промените в нивата на кръвната захар.
Констатациите
Екипът заключава, че диетата, при която свръхпреработените продукти представляват над 10% от общото количество храна, са свързани с нива на гликирания хемоглобин, които са средно с 0,28 процентни пункта по-високи*. И обратното, хранителните режими, включващи над 10% минимално преработени храни, могат да намалят нивата на HbA1C със средно 0,30%.
Препоръчително е хората с диабет тип 2 да поддържат стойности на гликирания хемоглобин под 7%, като тези, които консумират по-малко количество свръхпреработени храни, е по-вероятно да поддържат оптимални нива.
„В нашето проучване открихме, че колкото повече свръхпреработени храни има в диетата на човек, толкова по-лош е контролът на кръвната му захар и обратното – колкото по-малко се консумират подобни храни, толкова по-лесно се поддържат оптимални нива на глюкоза.“, коментира Мариса Бургермастер, доцент по хранителни науки в Тексаския университет.
Този тип храни обикновено са с по-високо съдържание на добавени захари и натрий, но изследователите заключават, че това не е единствената причина за наблюдаваното увеличение на нивата на кръвната захар. Синтетичните аромати, добавените оцветители, емулгаторите, изкуствените подсладители и други изкуствени съставки може да са отчасти виновни за отчетените промени, което е достатъчно основание хората с диабет тип 2 да изключат свръхпреработените храни от диетата си.
*Hudson Erin et al. Degree of Food Processing is Associated with Glycemic Control in African American Adults with Type 2 Diabetes: Findings from the TX STRIDE Clinical Trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2024.
Ultra-processed foods pose unique dangers for people with type 2 diabetes: https://medicalxpress.com/news/2024-10-ultra-foods-pose-unique-dangers.html#google_vignette
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТЕВИЯ СУИТЛИ таблетки * 200
ЗЕЛЕНО КАФЕ капсули 500 мг * 90 TNT 21
РОДОСОРБ - ФАРЕР ПРИРОДЕН МИНЕРАЛ 100 г
БИОТЕЧ ЗЕЛЕН ЧАЙ ФОКУС капсули * 90
СУОНСЪН CINNULIN PF ЕКСТРАКТ ОТ КАНЕЛА капсули 150 мг * 120 SWU234
ПРОМОВЕГАВЕРО БАЛАНС НА КРЪВНА ЗАХАР капсули * 120
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Повишена кръвна захар сутрин
- Преддиабет – съвети за правилен контрол на състоянието
- Кръвна захар
- Инсулинова писалка
- КП № 78.1 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕКОМПЕНСИРАН ЗАХАРЕН ДИАБЕТ ПРИ ЛИЦА НАД 18 ГОДИНИ
- Консумацията на стафиди регулира нивата на кръвната захар
- Феномен на зората (Dawn phenomenon)
Коментари към Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет