Ултрапреработените храни - възможна причина за растящия брой пациенти под 50 години, диагностицирани с рак
Учени предупреждават за нарастващ брой случаи на рак сред хората под 50 години. В САЩ най-голям е делът на пациентите с рак на дебелото черво и на стомаха, сочат данни от доклад, публикуван в списание JAMA Network Open.
Според една от теориите причината се крие в начина на хранене и консумацията на твърде много ултрапреработени храни.
Какво представляват ултрапреработените храни?
Храните, преминали сериозна обработка, съдържат основно извлечени от истинските храни вещества и добавени към тях оцветители и консерванти. Тук попадат например хотдогът, бисквитките и безалкохолните напитки. Някои изследвания разкриват, че ултрапреработените храни съставляват 73% от менюто на американците.
Нездравословното хранене може да причини възпаление на системите и органите в тялото и инсулинова резистентност, както и да промени състава на чревната микробиота, което от своя страна увеличава риска от рак на дебелото черво, твърди Томотака Угай, лекар епидемиолог от Харвардското медицинско училище, чиито изследвания са фокусирани основно върху ранното развитие на рак.
Той допълва: „Убеден съм, че храната, която консумираме, е особено важна за здравето ни. Ако в менюто ни присъстват зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти и избягваме червеното, обработено месо и подсладените напитки, със сигурност намаляваме риска от онкологично заболяване.“
Каква е връзката между ултрапреработените храни и рака?
Свръхпреработените храни са леснодостъпни, удобни и вкусни, но съдържат твърде много калории и недостатъчно фибри.
Проучване от 2019 г. включва 20 доброволци, които през първите 2 седмици се хранят само с ултрапреработени и пакетирани храни, а през следващите две – със здравословни храни. И двата хранителни режима съдържат приблизително еднакво количество мазнини, захар и сол. Резултатите показват, че през първата фаза от експеримента участниците приемат с около 500 калории повече всеки ден и наддават със средно 2 кг. Учените не са сигурни какъв точно е начинът, по който вредните храни засилват апетита, но предполагат, че може би те нарушават сигнализацията между червата и мозъка и това отключва по-силен глад.
Според Франческа Кастро, диетолог от Центъра за ракови заболявания Memorial Sloan в Ню Йорк Сити, поне 13 случая на рак се свързват с високия индекс на телесна маса (над 25). Тя смята, че високият процент мазнини, проблемите с контрола на инсулина, хормоните, възпаленията и евентуално някои механизми, характерни за микробиома, играят съществена роля.
>>> Каква е връзката между рака и захарта?
Защо фибрите са толкова важни за здравето ни?
Също така свръхпреработените храни обикновено нямат достатъчно фибри. Кастро подчертава обаче, че обработката на един продукт невинаги означава, че той не е полезен и с висока хранителна стойност, давайки за пример хумуса, консервирания фасул и пестото, които също се считат за силно обработени.
Доказано е, че фибрите предпазват от рак, включително на гърдата и дебелото черво. Диетологът пояснява, че повечето американци не приемат нужното количество фибри, което е между 25-36 грама дневно за възрастни.
Можем да приемаме повече фибри като заместваме рафинираните зърнени продукти (бяло брашно, бял ориз и т.н.) с пълнозърнести, добавяме ядки в киселото мляко и консумираме сурови плодове вместо сокове.
>>> Наднорменото тегло удвоява риска от рак на матката
Червени и обработени меса
Не само ултраобработените храни крият риск от рак. Експерти предупреждават, че червените и обработените меса като бекон и салам са особено опасни и могат да бъдат причина за развитие на рак на дебелото черво. Нитратите, които се добавят към тях, за да удължат трайността им, са рисков фактор за развитие на рак на стомаха, дебелото черво, простатата и гърдата.
Може ли промяната в начина на хранене да ни предпази от рак?
За съжаление, все още не е открита 100% сигурна защита срещу раковите заболявания. Ако обаче сме под 50 години, можем да повлияем на някои от основните рискови фактори. Д-р Люк Чен, онколог и хематолог от болница City of Hope в Калифорния, изброява част от превантивните мерки, които бихме могли да предприемем:
- рутинни прегледи и изследвания;
- балансирано и здравословно хранене;
- редовна физическа активност;
- отказ от тютюнопушене;
- умерена консумация или още по-добре пълно въздържание от алкохол.
Създадени са и ваксини срещу HPV (на маточната шийка) и хепатит Б.
Много организации, чиято цел е да подобрят превенцията на рак, препоръчват храни, богати на фибри, пълнозърнести продукти и нескорбялни зеленчуци, както и ограничаване консумацията на подсладени и рафинирани зърнени продукти и на обработени меса.
Д-р Чен пояснява: „При всеки човек рискът от рак е различен и обвързан с различни фактори. Все пак смятам, че, ако се храним здравословно, можем да преборим затлъстяването, което се свързва с множество хронични болести и рак.“
Според диетолога Франческа Кастро не е достатъчно да ограничим свръхпреработените храни и червените меса. Нужно е да променим начина си на живот и хранене.
„Няма храна или група храни, които могат да излекуват някого от рак или да му гарантират, че няма да се разболее“, казва тя. В своята работа Кастро не спира да окуражава пациентите си да превърнат здравословното хранене в начин на живот и да консумират достатъчно плодове, зеленчуци и фибри всеки ден.
Is Diet to Blame for Rising Cancer Rates Among Younger People?: https://www.verywellhealth.com/cancer-and-upf
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОМРЪЗНА МИ ДА ГОТВЯ - КНИГА ЗА БЪРЗИ РАСТИТЕЛНИ РЕЦЕПТИ
ЯЖТЕ МРЪСНО - ДЖОШ АКС - ХЕРМЕС
ОЛ НУТРИШЪН НАТУРАЛЕН МЕД С КАКАО 400 г
ТЯЛОТО НИ. ХИМИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ - КОНСТАНТИН ЗАБАЛОТНИ - ЖАНУА 98
ДИЛЕМАТА НА ВСЕЯДНИЯ - МАЙКЪЛ ПОЛАН - ИЗТОК - ЗАПАД
ОЛ НУТРИШЪН НАТУРАЛЕН МЕД С ПОРТОКАЛ 400 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Билки и храни за потискане на апетита
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Отслабване с мед и канела
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Здравословно хранене по време на пътуване – възможно е
Коментари към Ултрапреработените храни - възможна причина за растящия брой пациенти под 50 години, диагностицирани с рак