Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Ултрапреработените храни - възможна причина за растящия брой пациенти под 50 години, диагностицирани с рак

Ултрапреработените храни - възможна причина за растящия брой пациенти под 50 години, диагностицирани с рак

от 11 окт 2023г.
Редактор: Даниела Пройчева
Ултрапреработените храни - възможна причина за растящия брой пациенти под 50 години, диагностицирани с рак - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Учени предупреждават за нарастващ брой случаи на рак сред хората под 50 години. В САЩ най-голям е делът на пациентите с рак на дебелото черво и на стомаха, сочат данни от доклад, публикуван в списание JAMA Network Open.

Според една от теориите причината се крие в начина на хранене и консумацията на твърде много ултрапреработени храни.

Какво представляват ултрапреработените храни?

Храните, преминали сериозна обработка, съдържат основно извлечени от истинските храни вещества и добавени към тях оцветители и консерванти. Тук попадат например хотдогът, бисквитките и безалкохолните напитки. Някои изследвания разкриват, че ултрапреработените храни съставляват 73% от менюто на американците.

Нездравословното хранене може да причини възпаление на системите и органите в тялото и инсулинова резистентност, както и да промени състава на чревната микробиота, което от своя страна увеличава риска от рак на дебелото черво, твърди Томотака Угай, лекар епидемиолог от Харвардското медицинско училище, чиито изследвания са фокусирани основно върху ранното развитие на рак.

Той допълва: „Убеден съм, че храната, която консумираме, е особено важна за здравето ни. Ако в менюто ни присъстват зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти и избягваме червеното, обработено месо и подсладените напитки, със сигурност намаляваме риска от онкологично заболяване.“ 

чиния с четири хотдога

Каква е връзката между ултрапреработените храни и рака?

Свръхпреработените храни са леснодостъпни, удобни и вкусни, но съдържат твърде много калории и недостатъчно фибри.

Проучване от 2019 г. включва 20 доброволци, които през първите 2 седмици се хранят само с ултрапреработени и пакетирани храни, а през следващите две – със здравословни храни. И двата хранителни режима съдържат приблизително еднакво количество мазнини, захар и сол. Резултатите показват, че през първата фаза от експеримента участниците приемат с около 500 калории повече всеки ден и наддават със средно 2 кг. Учените не са сигурни какъв точно е начинът, по който вредните храни засилват апетита, но предполагат, че може би те нарушават сигнализацията между червата и мозъка и това отключва по-силен глад.

Според Франческа Кастро, диетолог от Центъра за ракови заболявания Memorial Sloan в Ню Йорк Сити, поне 13 случая на рак се свързват с високия индекс на телесна маса (над 25). Тя смята, че високият процент мазнини, проблемите с контрола на инсулина, хормоните, възпаленията и евентуално някои механизми, характерни за микробиома, играят съществена роля.

>>> Каква е връзката между рака и захарта?

Защо фибрите са толкова важни за здравето ни?

Също така свръхпреработените храни обикновено нямат достатъчно фибри. Кастро подчертава обаче, че обработката на един продукт невинаги означава, че той не е полезен и с висока хранителна стойност, давайки за пример хумуса, консервирания фасул и пестото, които също се считат за силно обработени.

Доказано е, че фибрите предпазват от рак, включително на гърдата и дебелото черво. Диетологът пояснява, че повечето американци не приемат нужното количество фибри, което е между 25-36 грама дневно за възрастни.

Можем да приемаме повече фибри като заместваме рафинираните зърнени продукти (бяло брашно, бял ориз и т.н.) с пълнозърнести, добавяме ядки в киселото мляко и консумираме сурови плодове вместо сокове.

>>> Наднорменото тегло удвоява риска от рак на матката

Червени и обработени меса

Не само ултраобработените храни крият риск от рак. Експерти предупреждават, че червените и обработените меса като бекон и салам са особено опасни и могат да бъдат причина за развитие на рак на дебелото черво. Нитратите, които се добавят към тях, за да удължат трайността им, са рисков фактор за развитие на рак на стомаха, дебелото черво, простатата и гърдата.

Бурканчета с мюсли, мляко и плодове

Може ли промяната в начина на хранене да ни предпази от рак?

За съжаление, все още не е открита 100% сигурна защита срещу раковите заболявания. Ако обаче сме под 50 години, можем да повлияем на някои от основните рискови фактори. Д-р Люк Чен, онколог и хематолог от болница City of Hope в Калифорния, изброява част от превантивните мерки, които бихме могли да предприемем:

  • рутинни прегледи и изследвания;
  • балансирано и здравословно хранене;
  • редовна физическа активност;
  • отказ от тютюнопушене;
  • умерена консумация или още по-добре пълно въздържание от алкохол.

Създадени са и ваксини срещу HPV (на маточната шийка) и хепатит Б.

Много организации, чиято цел е да подобрят превенцията на рак, препоръчват храни, богати на фибри, пълнозърнести продукти и нескорбялни зеленчуци, както и ограничаване консумацията на подсладени и рафинирани зърнени продукти и на обработени меса.

Д-р Чен пояснява: „При всеки човек рискът от рак е различен и обвързан с различни фактори. Все пак смятам, че, ако се храним здравословно, можем да преборим затлъстяването, което се свързва с множество хронични болести и рак.“

Според диетолога Франческа Кастро не е достатъчно да ограничим свръхпреработените храни и червените меса. Нужно е да променим начина си на живот и хранене.

„Няма храна или група храни, които могат да излекуват някого от рак или да му гарантират, че няма да се разболее“, казва тя. В своята работа Кастро не спира да окуражава пациентите си да превърнат здравословното хранене в начин на живот и да консумират достатъчно плодове, зеленчуци и фибри всеки ден.

Източник:

Is Diet to Blame for Rising Cancer Rates Among Younger People?: https://www.verywellhealth.com/cancer-and-upf

Още по темата:
  • Жените са предразположени към напълняване Жените са предразположени към напълняване
  • Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
  • Сутрешната закуска подобрява точността при стрелба в баскетбола Сутрешната закуска подобрява точността при стрелба в баскетбола
  • Дори минимално намаляване на храната, която консумираме през деня, удължава продължителността на живота Дори минимално намаляване на храната, която консумираме през деня, удължава продължителността на живота
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
7.70лв.

СОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

50 ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ - ЙОАНА ЙОККО - СИЕЛА
30.00лв.

50 ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ - ЙОАНА ЙОККО - СИЕЛА

КОМПАС НА ХРАНЕНЕТО - БАС КАСТ - ХЕРМЕС
17.95лв.

КОМПАС НА ХРАНЕНЕТО - БАС КАСТ - ХЕРМЕС

ОЩЕ 50 ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ - ЙОАНА ЙОККО - СИЕЛА
35.00лв.

ОЩЕ 50 ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ - ЙОАНА ЙОККО - СИЕЛА

МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
35.00лв.

МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА

ОРИЗОВ ПРОТЕИН 700 г SANCT BERNHARD
45.90лв.

ОРИЗОВ ПРОТЕИН 700 г SANCT BERNHARD

Коментари към Ултрапреработените храни - възможна причина за растящия брой пациенти под 50 години, диагностицирани с рак

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ултрапреработените храни - възможна причина за растящия брой пациенти под 50 години, диагностицирани с рак
    www.framar.bg 
    на 23 July 2025 в 09:05
    Коментирайте "Ултрапреработените храни - възможна причина за растящия брой пациенти под 50 години, диагностицирани с рак"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Д-р Таня Стоянова: Надявам се за нашите деца ракът да бъде лечим също като грипа
  • Лекарство за отслабване изгаря мазнините чрез топлина
  • Теснолистна върбовка, Иван чай, Огнена трева
  • Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
  • Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
  • Калкулатор индекс на телесната маса
  • Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
  • Лекува ли витамин В17 рак?
  • Хирургично отстраняване на лимфни възли
  • Защо е полезно да се яде диня
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 46 дни, 20 часа и 56 мин.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 259 дни, 20 часа и 41 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 6 дни, 19 часа и 48 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 11 дни, 23 часа и 10 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 13 дни, 22 часа и 47 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 18 дни, 21 часа и 7 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛИВСАНЕ ПЛАСТИР ПРИ МАЗОЛИ И КОКОШИ ТРЪН * 6

ВИТАВЕА МАНХАЕ ЦИРКУЛАЦИЯ капсули * 30

БИОКЛИН МУЛТИ ГИН БИОАКТИВЕН ГЕЛ 2 В 1 50 мл

СПАЗМОФАРМ таблетки * 20

МЕМБРАНЕН ИНХАЛАТОР ДЕСПИК YS-30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ВИТАМИНИ ЗА ДИАБЕТИЦИ таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 22 юли 2025г. в 16:56:03

МАГНЕРИЧ ПЛЮС таблетки * 30 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 22 юли 2025г. в 16:55:32

НИВАЛИН таблетки 5 мг * 60 СОФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 22 юли 2025г. в 16:55:04

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ВИТАМИНИ ЗА ДИАБЕТИЦИ таблетки * 30

Коментар на: Ваня от 22 юли 2025г. в 15:07:59

МАГНЕРИЧ ПЛЮС таблетки * 30 ТЕВА

Коментар на: Анелия от 22 юли 2025г. в 13:30:51
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival