Децата, които консумират над пет порции плодове и зеленчуци дневно, имат по-добро психично здраве
Консумацията на пет или повече порции плодове и зеленчуци на ден е ключът към по-добро психично здраве при децата според ново проучване. По-високият прием е свързан с по-добро психическо благосъстояние сред учениците в гимназиален етап, а питателната закуска и обяд благоприятстват емоционалното благополучие при децата от всички възрасти, показва изследването.
Констатациите, публикувани в списанието „BMJ Nutrition Prevention & Health“, подтикват експертите да отправят призив за включване на здравословното хранене в стратегиите за подобряване на психичното благополучие на децата. Данните сочат, че нараства процентът на младите хора с влошено психично здраве.
Рекорден брой деца и млади хора търсят достъп до услугите за психично здраве на Националната служба по здравеопазване (NHS) на Великобритания, съобщава Guardian. Само за три месеца близо 200 000 млади хора са насочени към служби за психично здраве, което е почти двойно в сравнение с нивото, отчетено преди пандемията, според доклад на Кралския колеж по психиатрия.
Проучването
Настоящото проучване е първото, което изследва връзката между количеството консумирани плодове и зеленчуци, избора на закуска и обяд и психическото благосъстояние.
“Въпреки че връзките между здравословното хранене и физическото здраве са добре разбрани, засега не се знае много относно ролята на храненето при емоционалното благополучие на децата.“, казва водещият изследовател проф. Аилса Уелч от Медицинското училище в Норич към Университета в Източна Англия. „Знаем, че лошото психическо благосъстояние е основен проблем за младите хора и вероятно ще има дългосрочни негативни последици.“
Изследователският екип анализира данни от почти 9000 ученици в 50 основни и средни училища в Норфолк, взети от проучване за здравето и благосъстоянието на децата и младите хора в Норфолк. Участниците сами отчитат диетата си и взимат участие в тестове за психическо благополучие, включващи бодрост, релаксация и междуличностни отношения. Предвид са взети и други фактори, които биха могли да повлияят, включително неблагоприятни преживявания в детството и семейни ситуации.
Съществува силна връзка между храненето и психичното здраве
По отношение на храненето учените установяват, че само около една четвърт от учениците в гимназиален етап и 28% от децата от начална степен консумират препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци дневно. Малко под едно на 10 деца не яде плодове или зеленчуци.
Повече от едно на всеки пет ученици в гимназия и едно на всеки 10 деца не закусват. Също така повече от едно на всеки 10 деца в гимназиален етап не обядва.
„Сред учениците в средните училища се наблюдава наистина силна връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и по-доброто психическо благополучие.“, казва д-р Ричард Хейхо от Медицинското училище в Ноприч.
Според данните 21 от 30 гимназисти ядат конвенционални продукти за закуска, а поне четирима не консумират вода и храна преди започване на учебните занятия. Трима ученици пък пропускат обяда.
„Децата, които консумират традиционна закуска, имат по-добро психично здраве от тези, които или закусват, или пият само течности сутрин.“, казва Хейхо. „Гимназистите, които пият енергийни напитки за закуска, показват ниски резултати на тестовете за психическо благополучие, дори по-ниски, отколкото при тези деца, които изобщо не закусват.“, допълва той.
Като потенциално променлив фактор на индивидуално и обществено ниво, храненето представлява важна обществена цел за стратегии за подобряване на психическото благосъстояние на децата.
Five a day: UK children with healthy diet have best mental health: https://www.theguardian.com/society/2021/sep/27/five-a-day-children-healthy-diet-best-mental-health-study
- Емоционално заразяване – преживяването на чуждите емоции може да навреди на възрастните хора
- Транссексуалните и небинарните хора са с по-висок риск от психични заболявания
- Приложението Mental е първата мобилна платформа за психично здраве, предназначена за мъже
- Контактът с природата през детските години води до по-добро психично здраве в зряла възраст
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НАТУРАБЛУМ МАНУКА МЕД MGO 322+ 250 г
Безплатна доставка за България!БЪЗАК 100 г БИОНИА
СЪВРЕМЕННА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПРОБИОТИЦИТЕ И ПРОБИОТИЧНИТЕ ХРАНИ том 1 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
КОМПАС НА ХРАНЕНЕТО - БАС КАСТ - ХЕРМЕС
ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА
КАК САМО ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ ДА ЗАПАЗИМ ЗДРАВЕТО СИ, ДА СЕ ПОДМЛАДИМ И ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ - том 2 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа за детето
- Популярно лекарство за астма може да причини сериозни психични проблеми
- Емоционално заразяване – преживяването на чуждите емоции може да навреди на възрастните хора
- Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
- Лечение при булимия
- Здравословен хранителен режим
- Направете си напитка с уникални лечебни свойства от мляко, мед, ванилия и канела
- Погрешни схващания за здравословното хранене
- Как трябва да се хранят хората над 50-годишна възраст
- Забранените храни по време на бременност - част 1
- Запознайте се с 5 вредни ефекта от пропускането на закуската
Коментари към Децата, които консумират над пет порции плодове и зеленчуци дневно, имат по-добро психично здраве