Ултрапреработените храни повишават риска от развитие на болестта на Паркинсон

Ежедневната консумация на ултрапреработени храни увеличава повече от два пъти риска от развитие на болестта на Паркинсон, сочи проучване на учени от Университета „Фудан“ в Шанхай, Китай. Констатациите от изследването са публикувани на 7 май 2025 г. в списанието Neurology.
Проучването
За целите на изследването учените анализират данни за здравето и храненето на близо 43 000 души на средна възраст 48 години, които са взели участие в две американски проучвания, събиращи информация за здравословното поведение на здравните специалисти. На всеки няколко години участниците сами съобщават вида и количеството храна, която са консумирали през отчетния период.
Ултрапреработените храни, проследени в проучването, включват подсладени напитки, сосове и продукти за мазане, пакетирани сладки закуски или десерти, кисело мляко или десерти на млечна основа, хляб, зърнени храни и пакетирани солени закуски.
>>> 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни
По време на проучването екипът установява връзка между ранните признаци на болестта на Паркинсон и всички видове ултрапреработени храни, с изключение на хляб и зърнени храни. Изследователите откриват също, че хората, които консумират около 11 порции ултрапреработени храни на ден, са изложени на 2,5 пъти по-висок риск от поява на три или повече ранни симптоми на дегенеративното заболяване в сравнение с тези, които ядат само три порции дневно.
Според учените това може да се дължи на факта, че този тип храни обикновено имат по-малко диетични фибри, протеини и микроелементи, но съдържат добавена захар, сол и наситени или трансмазнини. Ултрапреработените храни също могат да повлияят на баланса на чревната флора, докато изкуствените добавки в тях е възможно да доведат до увеличение на възпалението, оксидативния стрес и увреждането на невроните.
>>> Консумацията на ултрапреработени храни повишава риска от развитие на болестта на Крон
„Нашето изследване показва, че консумацията на твърде много преработени храни, като подсладени газирани напитки и пакетирани закуски, може да ускори ранните признаци на болестта на Паркинсон.“, коментира старшият автор на проучването д-р Сян Гао, професор и декан на Института по хранене към Университета „Фудан“.
Въпреки че проучването установява, че хората, които консумират повече ултрапреработени храни, съобщават по-често за ранни симптоми, то не открива директно увеличение на риска от самото заболяване. „Проучването не е проследило дали участниците са били диагностицирани с болестта на Паркинсон на по-късен етап.“, коментира д-р Даниел ван Вамелен, преподавател по неврология в King's College London, който не е участвал в изследването. „Въпреки това наличието на симптоми предполага по-висок риск с течение на времето.“
Ранните симптоми се появяват години преди намаляването на двигателната функция
В настоящото проучване учените изследват продромалния стадий на болестта на Паркинсон – ранните симптоми, които се появяват години до десетилетия преди тремора, сковаността на мускулите, бавната походка и промените в стойката, които са отличителни за заболяването.
>>> Увреждането на невроните започва години преди появата на първите признаци на болест на Паркинсон
Болки в тялото, запек, депресия, промени в обонянието и зрението и прекомерна сънливост през деня могат да бъдат ранни признаци на дегенеративното заболяване, според Фондацията на Паркинсон.
Според проучването консумацията на повече ултрапреработени храни е свързана с повишен риск от почти всички симптоми, с изключение на запек. Резултатите остават непроменени дори след като изследователите взимат предвид фактори, които биха могли да повлияят, като възраст, физическа активност и тютюнопушене.
„Болестта на Паркинсон е нелечимо заболяване.“, споделя Гао. „В предишното ни проучване, базирано на същата кохорта, открихме, че здравословния хранителен режим и физическата активност могат да забавят прогресията на заболяването. Изборът да се консумират по-малко преработени храни и повече пълноценни и питателни продукти може да бъде стратегия за поддържане на здравето на мозъка.“
Parkinson’s disease prevention may ‘begin at the dinner table’: https://edition.cnn.com/2025/05/07/health/ultraprocessed-food-parkinsons-disease-wellness?iid=cnn_buildContentRecirc_end_recirc
-
Кристали, синтезирани на базата на органично съединение, правят възможно лечението на Алцхаймер, Паркинсон и шизофрения
-
Ново проучване сочи, че специфични чревни бактерии могат да намалят тежестта на болестта на Паркинсон
-
Как да помогнем на децата да разберат болестта на Паркинсон
-
Европейски учени създават модел на човешкия мозък
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕНТЕРОСАН V таблетки 360 мг * 20
ТермолабилниКОРЕАВИТА ЛЪВСКА ГРИВА капсули 330 мг. * 90
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Болест на Паркинсон
- Как да спрем треперенето на ръцете с билки и натурални средства
- Физическите упражнения и болестта на Паркинсон
- Аврамово дърво, Витекс агнус кастус
- Ралица, Обикновена ралица
- Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
- Бакла, Черен боб
- Допаминови агонисти
- Зърнеш, Степно седефче, Зеркула
- Черен блян, Черна попадийка, Буника, Бленика
Коментари към Ултрапреработените храни повишават риска от развитие на болестта на Паркинсон