Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Ултрапреработените храни повишават риска от развитие на болестта на Паркинсон

Ултрапреработените храни повишават риска от развитие на болестта на Паркинсон

от 21 май 2025г.
Редактор: Вероника Събова
Ултрапреработените храни повишават риска от развитие на болестта на Паркинсон - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Ежедневната консумация на ултрапреработени храни увеличава повече от два пъти риска от развитие на болестта на Паркинсон, сочи проучване на учени от Университета „Фудан“ в Шанхай, Китай. Констатациите от изследването са публикувани на 7 май 2025 г. в списанието Neurology.

Проучването

За целите на изследването учените анализират данни за здравето и храненето на близо 43 000 души на средна възраст 48 години, които са взели участие в две американски проучвания, събиращи информация за здравословното поведение на здравните специалисти. На всеки няколко години участниците сами съобщават вида и количеството храна, която са консумирали през отчетния период.

Ултрапреработените храни, проследени в проучването, включват подсладени напитки, сосове и продукти за мазане, пакетирани сладки закуски или десерти, кисело мляко или десерти на млечна основа, хляб, зърнени храни и пакетирани солени закуски.

>>> 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни

По време на проучването екипът установява връзка между ранните признаци на болестта на Паркинсон и всички видове ултрапреработени храни, с изключение на хляб и зърнени храни. Изследователите откриват също, че хората, които консумират около 11 порции ултрапреработени храни на ден, са изложени на 2,5 пъти по-висок риск от поява на три или повече ранни симптоми на дегенеративното заболяване в сравнение с тези, които ядат само три порции дневно.

Според учените това може да се дължи на факта, че този тип храни обикновено имат по-малко диетични фибри, протеини и микроелементи, но съдържат добавена захар, сол и наситени или трансмазнини. Ултрапреработените храни също могат да повлияят на баланса на чревната флора, докато изкуствените добавки в тях е възможно да доведат до увеличение на възпалението, оксидативния стрес и увреждането на невроните.

>>> Консумацията на ултрапреработени храни повишава риска от развитие на болестта на Крон

„Нашето изследване показва, че консумацията на твърде много преработени храни, като подсладени газирани напитки и пакетирани закуски, може да ускори ранните признаци на болестта на Паркинсон.“, коментира старшият автор на проучването д-р Сян Гао, професор и декан на Института по хранене към Университета „Фудан“.

Паркинсон

Въпреки че проучването установява, че хората, които консумират повече ултрапреработени храни, съобщават по-често за ранни симптоми, то не открива директно увеличение на риска от самото заболяване. „Проучването не е проследило дали участниците са били диагностицирани с болестта на Паркинсон на по-късен етап.“, коментира д-р Даниел ван Вамелен, преподавател по неврология в King's College London, който не е участвал в изследването. „Въпреки това наличието на симптоми предполага по-висок риск с течение на времето.“

Ранните симптоми се появяват години преди намаляването на двигателната функция

В настоящото проучване учените изследват продромалния стадий на болестта на Паркинсон – ранните симптоми, които се появяват години до десетилетия преди тремора, сковаността на мускулите, бавната походка и промените в стойката, които са отличителни за заболяването.

>>> Увреждането на невроните започва години преди появата на първите признаци на болест на Паркинсон

Болки в тялото, запек, депресия, промени в обонянието и зрението и прекомерна сънливост през деня могат да бъдат ранни признаци на дегенеративното заболяване, според Фондацията на Паркинсон.

Според проучването консумацията на повече ултрапреработени храни е свързана с повишен риск от почти всички симптоми, с изключение на запек. Резултатите остават непроменени дори след като изследователите взимат предвид фактори, които биха могли да повлияят, като възраст, физическа активност и тютюнопушене.

„Болестта на Паркинсон е нелечимо заболяване.“, споделя Гао. „В предишното ни проучване, базирано на същата кохорта, открихме, че здравословния хранителен режим и физическата активност могат да забавят прогресията на заболяването. Изборът да се консумират по-малко преработени храни и повече пълноценни и питателни продукти може да бъде стратегия за поддържане на здравето на мозъка.“

Източник:

Parkinson’s disease prevention may ‘begin at the dinner table’: https://edition.cnn.com/2025/05/07/health/ultraprocessed-food-parkinsons-disease-wellness?iid=cnn_buildContentRecirc_end_recirc

Още по темата:
  • Учените разграничаха два типа болест на Паркинсон Учените разграничаха два типа болест на Паркинсон
  • Кристали, синтезирани на базата на органично съединение, правят възможно лечението на Алцхаймер, Паркинсон и шизофрения Кристали, синтезирани на базата на органично съединение, правят възможно лечението на Алцхаймер, Паркинсон и шизофрения
  • Ново проучване сочи, че специфични чревни бактерии могат да намалят тежестта на болестта на Паркинсон Ново проучване сочи, че специфични чревни бактерии могат да намалят тежестта на болестта на Паркинсон
  • Европейски учени създават модел на човешкия мозък Европейски учени създават модел на човешкия мозък
5.0/5 1 оценка

Коментари към Ултрапреработените храни повишават риска от развитие на болестта на Паркинсон

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ултрапреработените храни повишават риска от развитие на болестта на Паркинсон
    www.framar.bg 
    на 12 July 2025 в 20:00
    Коментирайте "Ултрапреработените храни повишават риска от развитие на болестта на Паркинсон"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Болест на Паркинсон
  • Болестта на Паркинсон може да се отключва в бъбреците
  • Ози Озбърн преди прощалния концерт: Не мога да ходя, но все още съм тук
  • Как да спрем треперенето на ръцете с билки и натурални средства
  • Физическите упражнения и болестта на Паркинсон
  • Аврамово дърво, Витекс агнус кастус
  • Допаминови агонисти
  • Д-р Валерия Ангелова Атанасова
  • Ралица, Обикновена ралица
  • Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 249 дни, 7 часа и 35 мин.

Как точно да приемам здравословните храни?

преди 2068 дни, 19 часа и 3 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 1 дни, 10 часа и 4 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 3 дни, 9 часа и 41 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 8 дни, 8 часа и 1 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 15 дни, 4 часа и 11 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ КОКОС 55 мл

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ ШЕА 55 мл

СИЙСТАРС СОЛИЛУГ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА разтвор 950 мл

АЦЕТА БИО ОРГАНИЧЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН БЕБЕШКИ ЛОСИОН 50 мл

МАНХАЕ ИНТИМА капс.*30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Завръщането на ирисовата диагностика

Коментар на: Стоян от 11 юли 2025г. в 16:54:11

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 15:24:45

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: Tania Nikolova от 11 юли 2025г. в 15:03:39

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ - ХЕФЕ 50 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:39:29

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАЛ ТОНИК 750 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:33:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival