Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Европейски учени създават модел на човешкия мозък

Европейски учени създават модел на човешкия мозък

Европейски учени създават модел на човешкия мозък - изображение
Европейските учени планират в Швейцарския университет да изработят модел на човешкия мозък. Това ще помогне да се хвърли светлина върху причините за болестта на Алцхаймер и Паркинсон, ще направи ясни процесите за взимане на решения.

По мощност човешкият мозък надминава всеки суперкомпютър. Сега учените ще го проектират в триизмерен образ на екрана на най-мощния компютър в света, който да обедини цялата информация за мозъка, включително работата на отделните клетки и молекули.

Този модел ще позволява да се види с един поглед работата на всички части на мозъка, да се разбере по какви закони взаимодействат с другите му части. Така, на една платформа ще се интегрират всички неврологични изследвания, което е около 60 000 научни работи.

Човешкият мозък съдържа 100 милиарда неврони, всеки от които изпълнява милиарди изчисления в секунда. Учените си поставят за цел - да създадат компютър, който може да изпълнява милиард милиарди операции едновременно.

Проектът е номиниран за грант за безвъзмездната помощ от ЕС в размер на един милиард евро, които вероятно ще бъдат отпуснати през следващия месец, а проектът ще работи в продължение на 12 години. В бъдеще този модел на мозъка ще може да се използва за тестване на лекарства. Също така, това ще бъде първата стъпка към създаването на високоинтелигентни роботи и компютри.

 

За Framar.bg:

Още по темата:

3.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаНовиниНаучни публикацииИнтервютаЗдравни проблемиСнимкиХранене при...ИсторияВидеоЛеченияСпортКлинични пътекиСоциални грижиПсихологияМедицински изследванияЛайфстайлПроизводителиФизиологияПатологияОрганизацииСпециалисти