Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха ген, свързан с болестта на Паркинсон при младите хора

Откриха ген, свързан с болестта на Паркинсон при младите хора

Откриха ген, свързан с болестта на Паркинсон при младите хора - изображение

Откриха мутация, която може да доведе до болестта на Паркинсон при хора по-млади от 50 години, информират учени от Университета в Айова, САЩ.

Учените са установили, че генът, отговорен за производството на допамин в мозъка, е подложен на изменения.

Експертите са анализирали данните от 289 човека, които наскоро са били идентифицирани с болестта на Паркинсон и 233 здрави хора. В направен експеримент са участвали пациенти с болестта на Паркинсон, които не са приемали медикаменти.

Проучването показа, че при доброволците с мутация в гена GCH1 рискът от болестта на Паркинсон се е увеличил с 23%. Освен това симптомите са се появили средно с 5 години по-рано в сравнение с хората без мутацията.

Според изследователите важна роля оказва възрастта. При участниците под 50 години с 45% се е увеличил рискът от мутация на болестта на Паркинсон. При възрастните хора такъв риск от заболяване не е отчетен.

Изследователите се надяват, че техните открития ще помогнат на хората, които имат фамилна обремененост на болестта на Паркинсон.

Снимка: healthy of flag

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНаучни публикацииИнтервютаНовиниЗдравни проблемиХранене при...ИсторияСнимкиВидеоСпортПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияКлинични пътекиБотаникаЛайфстайлНаправления в медицинатаИзследванияНормативни актове