Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Хранителното отравяне може да доведе до болестта на Крон

Хранителното отравяне може да доведе до болестта на Крон

Хранителното отравяне може да доведе до болестта на Крон - изображение

Натрупването на лоши бактерии в червата след хранително отравяне увеличава риска от болестта на Крон, съобщават учени от Университета Макмастър в Канада. Лошо приготвената храна оказва по-голяма вреда на организма, в сравнение с диарията и повръщането.

Оказва се, че гастроентеритът, причинен от отровна храна, увеличава количеството на инвазивни Ешерихия коли (AIEC) в червата. Жертвите на това неприятно състояние имат по-високо ниво на бактерии в стомаха.

Дори и след изчистване на хранителното отравяне, AIEC процентите остават високи, което причинява симптомите на болестта на Крон.

Изследователите са използвали мишки, за да се определи връзката между хранително отравяне и болестта на Крон. Установено е, че приемайки бактерии чрез храната, инфекциозният гастроентерит ускорява развитието на AIEC. Дори и след като мишката изчисти бактериите, повишеното ниво на AIEC все още остава. Това допълнително възпалява състоянието на червата и влошава симптомите в продължителен период от време.

Учените напомнят, че болестта на Крон често се развива в ранна възраст, което води до дълги страдания и също увеличава риска от рак на дебелото черво и преждевременна смърт.

Снимка: Merahputih.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИнтервютаИсторияЛюбопитноХранене при...Алтернативна медицинаЛеченияМедицински изследванияПрезентацииБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиРецептиСпортДиетиНормативни актовеПсихологияОрганизацииАнкетиЗаведенияСоциални грижиПроизводители