Консумацията на ултрапреработени храни повишава риска от развитие на болестта на Крон
Консумацията на големи количества ултрапреработени храни може да увеличи риска от развитие на болестта на Крон, но не и на улцерозен колит, сочи проучване на учени от Университета „МакМастър“, Канада. Резултатите от изследването са публикувани в Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Нивата на възпалителните чревни заболявания в Северна Америка и Европа се увеличават постоянно от втората половина на 20-ти век насам. През последните години се наблюдава повишение на случаите и в индустриализираните страни в Азия, Близкия изток и Латинска Америка. Според експертите тази отрицателна тенденция се дължи отчасти на включването в диетата на все повече храни, преминали през множество промишлени процеси.
„Въз основа на новопоявилата се литература знаем, че ултрапреработените храни могат да имат отрицателни последици за здравето на червата в дългосрочен план, както и че съдържат добавки и вещества за подобряване на вкуса или срока на годност, включително химикали, които не присъстват в обичайната ни диета. Техният прием увеличава значително рискът от развитие на болестта на Крон.“, казва Нирадж Нарула, доцент в Катедрата по медицина и директор на Клиниката за възпалителни заболявания на червата към Института за изследване на семейното здраве Farncombe.
>>> База данни разкрива ефекта от силната обработка на храните върху техния химичен състав
Причините за развитие на възпалителни заболявания на червата са сравнително неизвестни, въпреки че според някои учени в основата им е комбинация от генетични, екологични и микробни фактори. Именно това е причината екипът на Нарула да се насочи към проследяване на въздействието на ултрапреработените храни върху чревното здраве.
Проучването
За целите на настоящото проучване учените анализират данни от пет предишни изследвания, проведени в периода между 2020 г. и 2022 г. с общо над един милион участници, от които над половината са жени. Четири от петте включени проучвания са оценени като висококачествени.
Изследването на екипа на Нарула дефинира ултрапреработените храни като продукти с химически модификации – изкуствени аромати или оцветители. Примерите включват преработени меса като пилешки хапки, газирани напитки, сосове, някои зърнени закуски, рафинирани подсладени храни, предварително опаковани бонбони и много други хранителни продукти.
По време на проследяването 916 участници развиват болест на Крон, а 1934 – улцерозен колит.
Констатациите
Анализът показва, че консумацията на ултрапреработени храни предизвиква дисбиоза – състояние, което се проявява вследствие на нарушаване на чревната микрофлора – карайки имунната система да реагира срещу определени микроорганизми в червата, което задейства възпалителен процес в стомашно-чревния тракт и води до развитие на болестта на Крон*.
Според екипа възпалителното заболяване също е свързано с висока консумация на червени меса, както и диети с ниско съдържание на фибри, цинк и калий. „Освен болестта на Крон, този тип храни носят други рискове за здравето, включително диабет, високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.“, коментира Нарула.
Въпреки това силно преработените храни не изглежда да са свързани с повишен риск от развитие на улцерозен колит – състояние, което се характеризира с остри пристъпи на чревно дразнене. Според Нарула това се дължи на факта, че болестта на Крон има дълга предклинична фаза. „Проучването ни показа, че пациентите с възпалителното заболяване може да имат биомаркери в кръвта си до пет години преди да бъдат диагностицирани.“, казва Нарула.
* Narula Neeraj et al. Food Processing and Risk of Inflammatory Bowel Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2023.
Researcher uncovers link between ultra-processed foods and Crohn's disease: https://medicalxpress.com/news/2023-03-uncovers-link-ultra-processed-foods-crohn
- Откриха ген, чиято мутация е отговорна за болестта на Крон
- Повишената консумация на захар увеличава риска от възпаление на червата
- Честата употреба на антибиотици увеличава риска от възпаление на червата при хора над 40 години
- Здравословният начин на живот може да намали с до 60% случаите на възпаление на червата
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Изследване на калпротектин
- Болест на Крон
- Откриха основната причина за възпалителното заболяване на червата
- Сулфонамиди
- Босвелия, Тамяново дърво, Индийски тамян
- Лечение при болест на Крон
- Снимка на модел по бански с колостомна торбичка взриви интернет, вдъхнови страдащите от болестта на Крон да покажат своите
- Откриване и дефиниция болестта на Крон – случайност на съдбата от 1932 г.
- Росио Кастрилон за живота с болест на Крон: Научих се да планирам всяко хранене или пътуване
- Как да се храним при болестта на Крон
Коментари към Консумацията на ултрапреработени храни повишава риска от развитие на болестта на Крон