Повишената консумация на захар увеличава риска от възпаление на червата
Екип от Университета на Питсбърг откри, че консумацията на продукти с високо съдържание на захар може да увеличи риска от възпаление на червата и да влоши симптомите на хората, които вече страдат от него.
Над 6 милиона души по света страда от възпаление на червата. Терминът обхваща заболявания като болест на Крон и улцерозен колит. |
Освен възпаление на червата, завишеният прием на захар може да причини затлъстяване, хронична бъбречна недостатъчност и сърдечносъдови нарушения.
Какво представлява възпалението на червата
То се развива, когато имунната система на тялото атакува червата, причинявайки болка и подуване. Някои от възможните рискови фактори според експертите са:
- възраст;
- етническа принадлежност;
- генетична принадлежност;
- прием на специфични медикаменти;
- начин на хранене.
Симптоми на възпаление на червата
- умора;
- висока температура, нощно изпотяване или и двете;
- повръщане, гадене, диария;
- стомашни болки и крампи;
- загуба на тегло без обяснима причина;
- болки в ставите
- кръв в изпражненията.
До момента учените не са открили лечение на заболяването. Има методи за облекчаване на състоянието и за избягване на усложнения, които включват прием на медикаменти, оперативна намеса, промени в начина на живот (хранене, тютюнопушене, стрес).
Как се отразява завишеният прием на захар на възпалението на червата
Тим Хенд, автор на проучването и доцент по педиатрия и имунология в детската болница към Университета на Питсбърг, споделя: „Консумацията на захар в силноразвитите страни се увеличава непрекъснато. По последни данни тя достига до един килограм на седмица. Подобно количество е немислимо за човека и затова исках да разбера как то се отразява на чревното ни здраве.“
В своето изследване екипът на доц. Хенд използва миши модели, които са разделени в две групи в зависимост от хранителния им режим. Едната се храни по традиционния начин, а другата приема храни с високо съдържание на захар. След това в тях се инжектира химично вещество, чиято цел е да симулира увреждане на дебелото черво вследствие на възпаление на червата. Учените разкриват, че всички мишки, подложени на диета с повече захар, умират до деветия ден на 14-дневния експеримент, докато животните от другата група оцеляват.
Резултатите от проучването са публикувани в списание Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.
Захарта възпрепятства оздравителния процес в дебелото черво
В последната фаза екипът изследва дебелото черво на мишките, умрели от прекомерна консумация на захар, и открива, че тя всъщност пречи на оздравяването или регенерацията на червата.
Доцентът пояснява: „Най-горният епителен слой на червата е покрит с мукус (слуз). Мукусът трябва да се регенерира на 4-5 дни, като за целта той се нуждае от стволови клетки, които се делят непрекъснато. Те са изключително важни за възстановяването на увредения епител и трябва да се делят още по-бързо, за да успеят да заменят увредените или мъртви клетки. Забелязахме, че приемът на големи количества захар влияе директно върху способността на стволовите клетки в червата да се регенерират* в случай на увреждане. Когато се консумира много захар и те би трябвало да работят още по-интензивно, се получава точно обратното – функцията им е понижена.“
Експертите от Питсбърг препоръчват на пациентите с възпаление на червата да избягват подсладените безалкохолни напитки и бонбоните, тъй като те са с високо съдържание на захар и могат да се консумират в големи количества.
Важно е всяка промяна в хранителните навици да се обсъди първо с лекуващия лекар.
Какво планира екипът на доц. Хенд
Колегите му работят в тясно сътрудничество с д-р Семир Бейяз, за да проучат какъв е комбинираният ефект от начин на хранене, имунен отговор и микробиота върху функцията на червата.
Хенд разкрива, че една от целите на специалистите е да проверят дали недохранването увеличава риска от възпаление на червата при децата от бедните страни.
Как да намалите приема на захар
Д-р Рудолф Бедфорд, гастроентеролог от Санта Моника, отбелязва, че случаите на хора с възпаление на червата в западния свят се увеличават, което несъмнено е свързано с повишената консумация на захарни изделия. Той припомня, че захарта вреди на чревния микробиом и увеличава риска от възпаление на червата. Тя влошава състоянието на пациентите, които вече са диагностицирани със заболяването, тъй като не позволява на стволовите клетки да се регенерират.
Ето защо е добре човек да консумира захар в умерени количества. Стъпките, които може да предприеме в тази посока, са:
- следване на хранителен режим с високо съдържание на фибри;
- ограничаване на обработените храни и продукти;
- прием на достатъчно вода;
- избягване на подсладените напитки.
* Semir Beyaz, Timothy W. Hand et al. Excess Dietary Sugar Alters Colonocyte Metabolism and Impairs the Proliferative Response to Damage, University of Pittsburgh, Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, May 10, 2023.
Какво се случва с тялото ако прекаляваме със захарта - видео
- Inflammatory bowel disease: High-sugar diet worsens IBD symptoms: https://www.medicalnewstoday.com/articles/inflammatory-bowel-disease-high-sugar-diet-worsens-ibd-symptoms
- Excess Dietary Sugar Alters Colonocyte Metabolism and Impairs the Proliferative Response to Damage: https://www.cmghjournal.org/article/S2352-345X(23)00063-2/fulltext
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗАХАР КАФЯВА 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
МИКОНАТУР БИО КОКОСОВА ЗАХАР 500 г
ЦИКАВИТ ПЛЮС УСПОКОЯВАЩ КРЕМ 40 мл SVR
ПИЛИНГ МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ВЪГЛЕН И ЧЕРНА ЗАХАР 10 мл 7TH HEAVEN
БИО КОКОСОВА ЗАХАР 200 г ЗЕМЕЛА
ЧАЙ ФИЛТЪР САМАХАН * 10 бр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Колко грама захар да ядем на ден
- Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
- Карамелизирана захар - рецепта
- Болест на Крон
- Изследване на калпротектин
- Хранене при улцерозен колит
- Сулфонамиди
- Лечение при болест на Крон
Коментари към Повишената консумация на захар увеличава риска от възпаление на червата