Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Оцетът може да се окаже лек за язвения колит

Оцетът може да се окаже лек за язвения колит

Оцетът може да се окаже лек за язвения колит - изображение

Оцетът, използван от векове в кухнята и като средство за лечение, може да помогне в борбата с улцерозния колит, твърдят изследователи, след като тестват ефекта му върху мишки с болестта.

Милиони хора по света имат улцерозен (или язвен) колит - възпалително заболяване на храносмилателния тракт, характеризиращо се с възпаление и язви на лигавицата на дебелото черво. То може да се проявява като остро или хронично. Състоянието причинява язви, коремна болка, диария и е подобно на болестта на Крон, с изключение на това, че Крон засяга целия храносмилателен тракт.

Сега изследването, проведено от университета "Дзилин" в Китай, описва как оцетът потиска възпалителните протеини, като същевременно увеличава полезните бактерии в червата на мишките. Изследователите откриват, че оцетът намалява възпалението в дебелото черво чрез потискане на протеини и молекулни процеси, които го предизвикват.

Авторите отбелязват, че и други изследвания са показали, че полезните бактерии в оцета са полезни за мишки със симптоми на колит. Експертите посочват, че в по-нататъшни изследвания ще се установи дали техните констатации са верни и за хората.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиБотаникаПатологияЛюбопитноДиетиАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиОрганизацииСпортЛеченияНовиниХрани и ястияРецептиЛайфстайлЕ-тата в хранитеЗдравни проблемиСнимкиИзследванияСпециалисти