Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха ген, чиято мутация е отговорна за болестта на Крон

Откриха ген, чиято мутация е отговорна за болестта на Крон

Откриха ген, чиято мутация е отговорна за болестта на Крон - изображение

Присъствието на „лоша“ мутация в генома, засягаща гена LRRK2 увеличава вероятността от развитието на болестта на Крон със 70%, а друга мутация, определена като „добра“, намалява този риск с една четвърт.

Генът е активен в макрофагите и някои стволови клетки, които се намират в тънките черва. Той отговаря за премахването на натрупания „боклук“, който уврежда клетките и може да провокира възпаление.

Откритието е на екип от изследователи под ръководството на проф. Инга Петер от Университета в Тел Авив, която има богат опит в проучванията, насочени към идентифицирането на генетичните рискови фактори, свързани със сложни заболявания като болестта на Крон, диабет тип 2, затлъстяване и други.

За целта на изследването учените са проучили генетичната информация на 5700 евреи. Едни от тях били напълно здрави, а други били с диагноза болест на Крон. Смята се, че в сравнение с другите нации, еврейската е предразположена към това заболяване в най-голяма степен.

Определят болестта като многофакторна или казано иначе, нейната поява се дължи на комбинацията от генетични и фактори на околната среда.

Интересен акцент от изследването е предположението на авторите, че същият ген участва и в развитието на болестта на Паркинсон. Това означава, че е напълно вероятно в бъдеще да се появи лекарство, което да успее да се справи и с двете заболявания.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИнтервютаИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияИзследванияБотаникаЛайфстайлНаправления в медицинатаСнимкиНормативни актове