Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве База данни разкрива ефекта от силната обработка на храните върху техния химичен състав

База данни разкрива ефекта от силната обработка на храните върху техния химичен състав

от 31 май 2022г.
Редактор: Даниела Пройчева
База данни разкрива ефекта от силната обработка на храните върху техния химичен състав - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Експерти от Института към университета „Northeastern“ в Бостън изготвиха доклад, свързан с ефекта от обработката на храната, която консумираме, върху нейния химичен състав*. Той е публикуван в списание „Nature Food“ на 24.05.2022 г.

73% от храните в САЩ са преминали сериозна обработка

Старши изследователят Джулия Меничети пояснява, че концентрацията на всяка от съставките в храната е строго определена и се изчислява с помощта на математическа формула. Нейният екип открива, че 73% от хранителните продукти на територията на САЩ са "ултра преработени", което от своя страна е предпоставка за различни здравословни проблеми. Учените разглеждат степента на обработка на повече от 50 000 храни, продавани в Щатите, като резултатите от техните изчисления са достъпни онлайн. Меничети се надява, че базата данни ще помогне на хората да добият по-ясна представа за продуктите, които консумират, и техния химичен състав.

Качеството на храната е в основата на доброто здраве

Изследването е част от друг по-голям проект „Foodome“, чиято основна задача е да посочи химичните вещества и техните количества в храната. По този начин ще се подобри информираността на обществото и ще се обърне по-сериозно внимание на начина, по който храненето се отразява на здравето ни.

„Здравословното ни състояние зависи не само от нашите гени, а и от храненето и условията, в които живеем“, подчертава Меничети.
Според експерта е хубаво, че не всичко зависи от гените ни. Сами можем да преценим кои храни да консумираме и да изградим полезни хранителни навици. За да го направим обаче, трябва да сме запознати със състава на продуктите и потенциалните вреди.

Експертите от института „Northeastern“ разкриват „тъмната страна“ на храната, онези непознати химични вещества, които не се споменават върху етикетите.

Какво означава, че даден хранителен продукт е претърпял обработка? И защо това е толкова важно? Обработка се нарича всяко действие, което предприемаме спрямо храната, дори самото нарязване на зеленчуците. Но, докато нарязването не е проблем, други процеси могат наистина да влошат качеството й и да навредят на нашето здраве.

пържени храни и сос

Истината за „натуралния“ сок в кутия

За сериозна обработка се счита промяната в химическия състав на храната. Пример за продукт, който е преминал такъв вид обработка, е портокаловият сок в кутия, на която пише „натурален“. Истината е, че той съдържа три групи химични вещества, които първоначално се съхраняват отделно, след това отново се смесват и така се получава крайният продукт.

Напълно възможно е на опаковката да не е отбелязано, че даден вид храна е преминала сериозна обработка. Агенцията за контрол на храните и лекарствата изисква от производителите да дават информация само за 12 хранителни вещества. Екипът на Меничети смята, че броят им трябва да бъде много по-голям, тъй като връзката между обработените хранителни продукти и повишения риск от метаболитен синдром, диабет, ангина пекторис (стенокардия) и високо кръвно налягане е много тясна.

Уравнение за изчисляване концентрацията на натурални съставки в храната

Откритията на учените дават повече информация за химичния състав на храната. По време на проучването Джулия Меничети установява, че естествените съставки споделят много общи характеристики, които могат да бъдат обединени в едно-единствено уравнение. Според колегите й самото съществуване на тази универсална формула е истинско постижение.

За съжаление, няма биомаркер или химичен индикатор за храни, преминали сериозна обработка. В два поредни свои научни доклада, които все още се преглеждат от независими експерти, изследователският екип разкрива концентрацията на различните хранителни вещества в необработени продукти. Базирайки се на стойностите, могат да бъдат открити храните, които са били обработени в голяма степен и съответно са с променен химичен състав.

Меничети пояснява: „Намерихме начин да откриваме необичайното, онези съставки, които са в концентрация, различна от тази в натуралните хранителни продукти. Стана ясно, че при "ултра преработените" храни много от веществата са в различни количества. Например, когато пържим или панираме лук, концентрацията на повече от половината от хранителните му вещества се променя. Колкото по-висока е степента на обработка, толкова по-големи са промените."

Американска база данни за най-силно обработените хранителни продукти, продавани в САЩ

Въз основа на направените заключения и с помощта на метода на машинно учене, учените успяват да изчислят какъв е делът на силно обработените хранителни продукти в САЩ. Данните са достъпни и всеки американски гражданин може да се запознае с тях онлайн, като идеята е това да му помогне да промени хранителните си навици и да се погрижи за здравето си.

В третия доклад на Меничети, изготвен съвместно с Бабак Раванди и Питър Мелър, се описва проектът „GroceryDB“ – база данни, която съдържа информация за повече от 50 000 хранителни продукта, продавани от най-големите хранителни вериги в страната. Тя също е качена онлайн и всеки, който се интересува, може да види каква е степента им на обработка (по скала от 0 до 100). Има опция и за сравнение на няколко храни едновременно.

* Giulia Menichetti et al. Nutrient concentrations in food display universal behaviour. Nature Food. 2022.

Източник:
  • Has your food been chemically altered? New database of 50,000 products provides answers: https://medicalxpress.com/news/2022-05-food-chemically-database-products.html
  • Nutrient concentrations in food display universal behaviour: https://www.nature.com/articles/s43016-022-00511-0
Още по темата:
  • Недостигът на сън предизвиква глад за вредни храни Недостигът на сън предизвиква глад за вредни храни
  • Липсата на планиране на храненето увеличава количествата изхвърляна храна Липсата на планиране на храненето увеличава количествата изхвърляна храна
  • Лекари предупреждават за връзка между недохранването и затлъстяването Лекари предупреждават за връзка между недохранването и затлъстяването
  • Драстичните промени в начина на хранене могат да доведат до затлъстяване и сърдечносъдови заболявания Драстичните промени в начина на хранене могат да доведат до затлъстяване и сърдечносъдови заболявания
5.0/5 1 оценка

Коментари към База данни разкрива ефекта от силната обработка на храните върху техния химичен състав

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте База данни разкрива ефекта от силната обработка на храните върху техния химичен състав
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 21:46
    Коментирайте "База данни разкрива ефекта от силната обработка на храните върху техния химичен състав"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • 14 здравословни продукта, които консумираме неправилно цял живот
  • Каква е връзката между хранителните предпочитания и психическото състояние на човека
  • Липсата на планиране на храненето увеличава количествата изхвърляна храна
  • Как да изградим правилни хранителни навици
  • 6 навика, които не бива да правите след хранене
  • Недостигът на сън предизвиква глад за вредни храни
  • Лекари предупреждават за връзка между недохранването и затлъстяването
  • Драстичните промени в начина на хранене могат да доведат до затлъстяване и сърдечносъдови заболявания
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Какво представляват хлоратите: приложение и въздействие върху човешкото здраве

преди 109 дни, 12 часа и 28 мин.

Дължа ли данъци върху бакшишите и трябва ли да се обявяват пред НАП

преди 2356 дни, 9 часа и 7 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 9 часа и 50 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 51 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 1 час и 2 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 1 час и 9 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival