Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2

Акценти
|
Добавките, използвани често в производството на определени категории храни, могат да бъдат по-вредни, когато се консумират заедно, отколкото самостоятелно, според проучване на Френския национален институт за здравни и медицински изследвания. Констатациите, публикувани в PLOS Medicine, показват също, че две комбинации от съставки в ултрапреработените храни са свързани с малко, но значително увеличение на риска от диабет тип 2.
>>> Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет
Близо 70% от всички продукти в хранителните магазини в Съединените щати са ултрапреработени, което означава, че съдържат добавки, използвани за подобряване на вкуса и аромата, за създаване на текстура, за удължаване на срока на годност и за предотвратяване на отделянето и разграждането на съставките. Въпреки това съществуват малко изследвания за въздействието на добавките върху здравето, като наличните данни разглеждат възможните вреди от отделни съставки, като хранителни бои и бромирано растително масло, както и замърсители, които проникват в храните от опаковката.
Комбиниране на добавки
Добавките, които често се използват в ултрапреработените храни, включват консерванти за устойчивост на мухъл и бактерии, емулгатори, изкуствени оцветители и бои, подобрители на аромата и вкуса, антипенители, избелващи, желиращи и глазиращи агенти, добавена захар и мазнини, предназначени да направят храната по-привлекателна.
„Хранително-вкусовата промишленост често комбинира едни и същи добавки отново и отново в определен вид храна, защото имат допълващи свойства.“, коментира Матилде Тувие, ръководител на Изследователския екип по хранителна епидемиология към Френския национален институт за здравни и медицински изследвания и старши автор на изследването. „Например в диетичната сода са комбинирани изкуствени подсладители, багрила и подкислители. Същото важи и за ароматизираното диетично кисело мляко и заводския хляб.“
Освен това хората често консумират определени храни заедно, като по този начин създават уникални комбинации от добавки. „Консумацията на едни и същи ултрапреработени храни заедно, като например бургер с пържени картофи и сода или хотдог с чипс и сода, може да допринесе за тези комбинации от добавки.“
>>> 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни
По-вредни заедно, отколкото поотделно
Настоящото проучване анализира хранителни и здравни данни на над 108 000 души, взели участие във френското проучване NutriNet-Santé. Предишни изследвания, използващи тази извадка, разкриват връзка между изкуствените подсладители, емулгатори като полисорбат 80, карагенан, ксантан и гума гуар и нитратите, открити в преработените меса, с повишен риск от диабет тип 2.
В началото на проучването участниците са запитани за хранителния им прием, като за целта екипът използва Open Food Facts – списък на съставките и алергените на над 3 милиона храни от 150 държави по търговски марки. Това позволява на изследователите да създадат база данни с известни добавки, консумирани от всеки човек, и да сформират 5 групи от най-често приеманите съставки.
Данните за хранителния прием са сравнени с медицинските досиета до декември 2023 г., за да се установи броят на участниците, развили диабет тип 2. Учените внимателно коригират всички модели за прием, за да изолират потенциалния ефект на изследваните групи от добавки.
Екипът установява, че от петте групи добавки, две са свързани с умерено увеличение на риска от диабет тип 2, независимо от качеството на диетата или социално-демографските фактори и начина на живот.
Първата група се състои от модифицирани нишестета, пектин, гума гуар, карагенан, полифосфати, калиев сорбат, куркумин и ксантанова гума. Ксантанът и гума гуар се извличат от растения и обикновено са безопасни, дори са полезни според някои проучвания. Въпреки това други изследвания ги свързват със смущения в чревната микробиота и възпаление. Добавките от тази група често се комбинират при производството на кремообразни млечни десерти (пудинг), сосове на основата на мазнини (дип със сирене) и бульони.
Втората група, свързана с повишен риск от диабет тип 2, включва лимонена киселина, натриеви цитрати, фосфорна киселина, сулфитно-амонячен карамел, ацесулфам калий, аспартам, сукралоза, гума арабика, ябълчена киселина, карнаубски восък, екстракт от паприка, антоцианини, гума гуар и пектин. Тези добавки се комбинират при производството на сладки и изкуствено подсладени напитки.
>>> Изкуственият подсладител аспартам спомага развитието на атеросклероза
Изследователите са категорични, че са необходими допълнителни изследвания, за да се проучат по-добре потенциалните взаимодействия на комбинациите от хранителни добавки върху метаболизма.
Clusters of additives in ultraprocessed foods linked to type 2 diabetes, study finds: https://edition.cnn.com/2025/04/08/health/ultraprocessed-food-additives-harm-wellness/index
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОЛ НУТРИШЪН ПРОТЕИНОВА ПИЦА 500 г
ПРОМОБРАШНО ОТ ЗЕМНА ЯБЪЛКА 200 г ЗДРАВНИЦА
БЪЗАК сироп 500 мл РУАН 2010
ТАЛОДЕРМА НАТРИЕВ БЕНЗОАТ 30 г
НовЛАЙКА КУТИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ модел VT3305 * 2
НАН 1 ОПТИПРО 800 г НЕСТЛЕ
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Регулация на слюноотделянето
- 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
- Избягване на киселинни храни
- Хранене през тръба
- Методи за лечение на анорексия
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Секреция на стомашен сок
- Калина, Офика
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Слюноотделяне
Коментари към Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2