Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2

Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2

от 16 апр 2025г., обновено на 08 май 2025г.
Редактор: Вероника Събова
Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Акценти

  • Добавките, използвани често в производството на определен тип храни, могат да бъдат по-вредни, когато се консумират заедно, отколкото самостоятелно.
  • Две комбинации от добавки са свързани с повишен риск от диабет тип 2.
  • Необходими са допълнителни изследвания, за да се проучат по-добре потенциалните взаимодействия на комбинациите от хранителни добавки върху метаболизма.

Добавките, използвани често в производството на определени категории храни, могат да бъдат по-вредни, когато се консумират заедно, отколкото самостоятелно, според проучване на Френския национален институт за здравни и медицински изследвания. Констатациите, публикувани в PLOS Medicine, показват също, че две комбинации от съставки в ултрапреработените храни са свързани с малко, но значително увеличение на риска от диабет тип 2.

>>> Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет

Близо 70% от всички продукти в хранителните магазини в Съединените щати са ултрапреработени, което означава, че съдържат добавки, използвани за подобряване на вкуса и аромата, за създаване на текстура, за удължаване на срока на годност и за предотвратяване на отделянето и разграждането на съставките. Въпреки това съществуват малко изследвания за въздействието на добавките върху здравето, като наличните данни разглеждат възможните вреди от отделни съставки, като хранителни бои и бромирано растително масло, както и замърсители, които проникват в храните от опаковката.

Комбиниране на добавки

Добавките, които често се използват в ултрапреработените храни, включват консерванти за устойчивост на мухъл и бактерии, емулгатори, изкуствени оцветители и бои, подобрители на аромата и вкуса, антипенители, избелващи, желиращи и глазиращи агенти, добавена захар и мазнини, предназначени да направят храната по-привлекателна.

„Хранително-вкусовата промишленост често комбинира едни и същи добавки отново и отново в определен вид храна, защото имат допълващи свойства.“, коментира Матилде Тувие, ръководител на Изследователския екип по хранителна епидемиология към Френския национален институт за здравни и медицински изследвания и старши автор на изследването. „Например в диетичната сода са комбинирани изкуствени подсладители, багрила и подкислители. Същото важи и за ароматизираното диетично кисело мляко и заводския хляб.“

Бургер, пържени картофки, бързо хранене

Освен това хората често консумират определени храни заедно, като по този начин създават уникални комбинации от добавки. „Консумацията на едни и същи ултрапреработени храни заедно, като например бургер с пържени картофи и сода или хотдог с чипс и сода, може да допринесе за тези комбинации от добавки.“

>>> 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни

По-вредни заедно, отколкото поотделно

Настоящото проучване анализира хранителни и здравни данни на над 108 000 души, взели участие във френското проучване NutriNet-Santé. Предишни изследвания, използващи тази извадка, разкриват връзка между изкуствените подсладители, емулгатори като полисорбат 80, карагенан, ксантан и гума гуар и нитратите, открити в преработените меса, с повишен риск от диабет тип 2.

В началото на проучването участниците са запитани за хранителния им прием, като за целта екипът използва Open Food Facts – списък на съставките и алергените на над 3 милиона храни от 150 държави по търговски марки. Това позволява на изследователите да създадат база данни с известни добавки, консумирани от всеки човек, и да сформират 5 групи от най-често приеманите съставки.

Хранителни добавки

Данните за хранителния прием са сравнени с медицинските досиета до декември 2023 г., за да се установи броят на участниците, развили диабет тип 2. Учените внимателно коригират всички модели за прием, за да изолират потенциалния ефект на изследваните групи от добавки.

Екипът установява, че от петте групи добавки, две са свързани с умерено увеличение на риска от диабет тип 2, независимо от качеството на диетата или социално-демографските фактори и начина на живот.

Първата група се състои от модифицирани нишестета, пектин, гума гуар, карагенан, полифосфати, калиев сорбат, куркумин и ксантанова гума. Ксантанът и гума гуар се извличат от растения и обикновено са безопасни, дори са полезни според някои проучвания. Въпреки това други изследвания ги свързват със смущения в чревната микробиота и възпаление. Добавките от тази група често се комбинират при производството на кремообразни млечни десерти (пудинг), сосове на основата на мазнини (дип със сирене) и бульони.

Втората група, свързана с повишен риск от диабет тип 2, включва лимонена киселина, натриеви цитрати, фосфорна киселина, сулфитно-амонячен карамел, ацесулфам калий, аспартам, сукралоза, гума арабика, ябълчена киселина, карнаубски восък, екстракт от паприка, антоцианини, гума гуар и пектин. Тези добавки се комбинират при производството на сладки и изкуствено подсладени напитки.

>>> Изкуственият подсладител аспартам спомага развитието на атеросклероза

Изследователите са категорични, че са необходими допълнителни изследвания, за да се проучат по-добре потенциалните взаимодействия на комбинациите от хранителни добавки върху метаболизма.

Източник:

Clusters of additives in ultraprocessed foods linked to type 2 diabetes, study finds: https://edition.cnn.com/2025/04/08/health/ultraprocessed-food-additives-harm-wellness/index

Още по темата:
  • Съставките на най-купуваните от супермаркета храни са опасни за здравето Съставките на най-купуваните от супермаркета храни са опасни за здравето
  • Какъв нощен крем да използваме според възрастта Какъв нощен крем да използваме според възрастта
  • Някои лекарства имат невегетариански съставки Някои лекарства имат невегетариански съставки
  • Нездравословната храна ни прави агресивни Нездравословната храна ни прави агресивни
3.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛАКТАНА БИО 2 600 г
39.00лв.

ЛАКТАНА БИО 2 600 г

КФД НУТРИШЪН ЕРИТРИТОЛ 1 кг
30.00лв.

КФД НУТРИШЪН ЕРИТРИТОЛ 1 кг

ЗЛАТНО МЛЯКО НА ПРАХ 150 г ЗДРАВНИЦА
10.20лв.

ЗЛАТНО МЛЯКО НА ПРАХ 150 г ЗДРАВНИЦА

ОСТРОВИТ РЪЖЕНО БРАШНО 1000 г
5.95лв.

ОСТРОВИТ РЪЖЕНО БРАШНО 1000 г

СТУДЕНО ПРЕСОВАНО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН 100 мл ЗЕМЕЛА
15.70лв.

СТУДЕНО ПРЕСОВАНО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН 100 мл ЗЕМЕЛА

МИКОНАТУР БИО ЕРИТРИТОЛ 250 г
24.60лв.

МИКОНАТУР БИО ЕРИТРИТОЛ 250 г

Коментари към Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2
    www.framar.bg 
    на 03 July 2025 в 08:11
    Коментирайте "Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Хранене през тръба
  • Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
  • Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
  • Прогонете молците с ефективни 6 метода
  • Диета с ниско съдържание на мазнини
  • Направете здравословен сладолед за децата от ягоди и банани без захар и сметана
  • Храни, богати на калций
  • Регулация на слюноотделянето
  • Секреция на стомашен сок
  • Как да "храним" слезката (далака)
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Защо отслабваме, когато имаме висока кръвна захар и диабет?

преди 155 дни, 16 часа и 8 мин.

Може ли да тренирам късно вечер? Проблем ли е? Ефективно ли е?

преди 286 дни, 7 часа и 37 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 5 дни, 16 часа и 22 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 7 дни, 9 часа и 3 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 19 дни, 15 часа и 55 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 19 дни, 22 часа и 56 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ИЗИВИТ ИЗИФИШОЙЛ ФОКУС таблетки за дъвчене * 30

ЗДРАВИТ МАГНУМ АНТИСПАЗМИ таблетки * 56

МАГНЕ В6 ФОРТЕ таблетки * 30 САНОФИ

ПИТАВИА таблетки 2 мг * 30 ТЕВА

ВИШИ СОЛЕЙ АВТОБРОНЗИРАЩО МЛЯКО ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 100 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЛЕВЗЕЯ ПЛЮС 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 21:34:27

ЛЕВЗЕЯ ПЛЮС 10 мл

Коментар на: В12 от 02 юли 2025г. в 20:39:41

БАНЕОЦИН маз 20 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 20:27:07

БАНЕОЦИН маз 20 г

Коментар на: DOBROMIR SIMOV от 02 юли 2025г. в 19:34:48

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 17:28:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival