Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2

Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2

от 16 апр 2025г., обновено на 08 май 2025г.
Редактор: Вероника Събова
Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Акценти

  • Добавките, използвани често в производството на определен тип храни, могат да бъдат по-вредни, когато се консумират заедно, отколкото самостоятелно.
  • Две комбинации от добавки са свързани с повишен риск от диабет тип 2.
  • Необходими са допълнителни изследвания, за да се проучат по-добре потенциалните взаимодействия на комбинациите от хранителни добавки върху метаболизма.

Добавките, използвани често в производството на определени категории храни, могат да бъдат по-вредни, когато се консумират заедно, отколкото самостоятелно, според проучване на Френския национален институт за здравни и медицински изследвания. Констатациите, публикувани в PLOS Medicine, показват също, че две комбинации от съставки в ултрапреработените храни са свързани с малко, но значително увеличение на риска от диабет тип 2.

>>> Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет

Близо 70% от всички продукти в хранителните магазини в Съединените щати са ултрапреработени, което означава, че съдържат добавки, използвани за подобряване на вкуса и аромата, за създаване на текстура, за удължаване на срока на годност и за предотвратяване на отделянето и разграждането на съставките. Въпреки това съществуват малко изследвания за въздействието на добавките върху здравето, като наличните данни разглеждат възможните вреди от отделни съставки, като хранителни бои и бромирано растително масло, както и замърсители, които проникват в храните от опаковката.

Комбиниране на добавки

Добавките, които често се използват в ултрапреработените храни, включват консерванти за устойчивост на мухъл и бактерии, емулгатори, изкуствени оцветители и бои, подобрители на аромата и вкуса, антипенители, избелващи, желиращи и глазиращи агенти, добавена захар и мазнини, предназначени да направят храната по-привлекателна.

„Хранително-вкусовата промишленост често комбинира едни и същи добавки отново и отново в определен вид храна, защото имат допълващи свойства.“, коментира Матилде Тувие, ръководител на Изследователския екип по хранителна епидемиология към Френския национален институт за здравни и медицински изследвания и старши автор на изследването. „Например в диетичната сода са комбинирани изкуствени подсладители, багрила и подкислители. Същото важи и за ароматизираното диетично кисело мляко и заводския хляб.“

Бургер, пържени картофки, бързо хранене

Освен това хората често консумират определени храни заедно, като по този начин създават уникални комбинации от добавки. „Консумацията на едни и същи ултрапреработени храни заедно, като например бургер с пържени картофи и сода или хотдог с чипс и сода, може да допринесе за тези комбинации от добавки.“

>>> 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни

По-вредни заедно, отколкото поотделно

Настоящото проучване анализира хранителни и здравни данни на над 108 000 души, взели участие във френското проучване NutriNet-Santé. Предишни изследвания, използващи тази извадка, разкриват връзка между изкуствените подсладители, емулгатори като полисорбат 80, карагенан, ксантан и гума гуар и нитратите, открити в преработените меса, с повишен риск от диабет тип 2.

В началото на проучването участниците са запитани за хранителния им прием, като за целта екипът използва Open Food Facts – списък на съставките и алергените на над 3 милиона храни от 150 държави по търговски марки. Това позволява на изследователите да създадат база данни с известни добавки, консумирани от всеки човек, и да сформират 5 групи от най-често приеманите съставки.

Хранителни добавки

Данните за хранителния прием са сравнени с медицинските досиета до декември 2023 г., за да се установи броят на участниците, развили диабет тип 2. Учените внимателно коригират всички модели за прием, за да изолират потенциалния ефект на изследваните групи от добавки.

Екипът установява, че от петте групи добавки, две са свързани с умерено увеличение на риска от диабет тип 2, независимо от качеството на диетата или социално-демографските фактори и начина на живот.

Първата група се състои от модифицирани нишестета, пектин, гума гуар, карагенан, полифосфати, калиев сорбат, куркумин и ксантанова гума. Ксантанът и гума гуар се извличат от растения и обикновено са безопасни, дори са полезни според някои проучвания. Въпреки това други изследвания ги свързват със смущения в чревната микробиота и възпаление. Добавките от тази група често се комбинират при производството на кремообразни млечни десерти (пудинг), сосове на основата на мазнини (дип със сирене) и бульони.

Втората група, свързана с повишен риск от диабет тип 2, включва лимонена киселина, натриеви цитрати, фосфорна киселина, сулфитно-амонячен карамел, ацесулфам калий, аспартам, сукралоза, гума арабика, ябълчена киселина, карнаубски восък, екстракт от паприка, антоцианини, гума гуар и пектин. Тези добавки се комбинират при производството на сладки и изкуствено подсладени напитки.

>>> Изкуственият подсладител аспартам спомага развитието на атеросклероза

Изследователите са категорични, че са необходими допълнителни изследвания, за да се проучат по-добре потенциалните взаимодействия на комбинациите от хранителни добавки върху метаболизма.

Източник:

Clusters of additives in ultraprocessed foods linked to type 2 diabetes, study finds: https://edition.cnn.com/2025/04/08/health/ultraprocessed-food-additives-harm-wellness/index

Още по темата:
  • Съставките на най-купуваните от супермаркета храни са опасни за здравето Съставките на най-купуваните от супермаркета храни са опасни за здравето
  • Някои лекарства имат невегетариански съставки Някои лекарства имат невегетариански съставки
  • Какъв нощен крем да използваме според възрастта Какъв нощен крем да използваме според възрастта
  • Мозъкът избира храната според нейния цвят Мозъкът избира храната според нейния цвят
3.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
39.90лв. / 20.40 €

ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г

СВИНСКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 400 г ЗДРАВНИЦА
33.34лв. / 17.05 €

СВИНСКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 400 г ЗДРАВНИЦА

ЛАЙФСТОР СОДА БИКАРБОНАТ 200 г
8.10лв. / 4.14 €

ЛАЙФСТОР СОДА БИКАРБОНАТ 200 г

АМИКС ИЗОHD 90 CFM ПРОТЕИН 500 г ОВКУСЕН
72.00лв. / 36.81 €

АМИКС ИЗОHD 90 CFM ПРОТЕИН 500 г ОВКУСЕН

МИКОНАТУР НАТУРАЛНО БИО КАКАО прах 250 г
17.50лв. / 8.95 €

МИКОНАТУР НАТУРАЛНО БИО КАКАО прах 250 г

АВЕНТ НАТУРАЛ БИБЕРОН ЗА ГЪСТИ ХРАНИ 6+ месеца * 2
19.50лв. / 9.97 €

АВЕНТ НАТУРАЛ БИБЕРОН ЗА ГЪСТИ ХРАНИ 6+ месеца * 2

Коментари към Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2
    www.framar.bg 
    на 03 November 2025 в 10:57
    Коментирайте "Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Хранене през тръба
  • Земна ябълка, Иерусалимски артишок, Гулия, Топинамбур
  • Калина, Офика
  • Хранене при тремор
  • Движения на дебелото черво
  • Методи за лечение на анорексия
  • Гуар
  • Диета с високо съдържание на сол
  • Лечение на ботулизъм
  • Най-добрите храни за диабетици - 3 част
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ЦистинозаЦистиноза

Цистиноза

от 02 ное 2025г.Прочети повече
Синдром на ФанкониСиндром на Фанкони

Синдром на Фанкони

от 31 окт 2025г.Прочети повече
Защо хълцаме и как да спремЗащо хълцаме и как да спрем

Защо хълцаме и как да спрем

от 31 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 2 дни, 23 часа и 54 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 12 дни, 20 часа и 7 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛОВАРЕ ЧАЙ TIMELESS FLOWER филтър * 24

ЛОВАРЕ ЧАЙ CITRUS MELISSA филтър * 24

А - ДЕРМА ДУШ ГЕЛ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО УЛТРА РИЧ 3 в 1 750 мл

ДОКТОР ДЕРМ ПРОФЕШЪНЪЛ СЪН КЕЪР СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ СЪС SPF 50 50 мл

ОМЕПРАЗОЛ прах за инфузионен разтвор 40 мг * 5 ПОЛФАРМА

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НАЗОНЕКС 50 мкг/спрей за нос суспензия 140 дози

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 ное 2025г. в 21:31:25

ЕСКАПЕЛЕ таблетки 1.5 мг * 1

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 ное 2025г. в 21:30:43

МАСЛО ОТ РИГАН капсули 180 мг * 30 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 ное 2025г. в 21:28:47

ИНТИМО ХЕЛП вагинални глобули * 7

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 ное 2025г. в 21:27:03

ДУЗОФАРМ таблетки 50 мг * 30 СОФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 ное 2025г. в 21:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival