Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Екзотични животни помагат в терапия срещу стрес

Екзотични животни помагат в терапия срещу стрес

Екзотични животни помагат в терапия срещу стрес - изображение

Терапията с животни за намаляване на стреса набира все повече почитатели през последните години. Обикновено се използват домашни животни като кучета и котки, които спомагат за намаляване на напрежението и действат успокоително на хората под стрес.

Но все по-интересен и ободряващ ефект оказват обаче и екзотичните животни. В терапията се залага вече на видове като кинкажу, капибара или сцинк, които също придават успокоение на хората около тях.

В Торонто, под инициативата на организация "Hands On Exotics" се представят екзотични животни в болници, колежи и домове за възрастни. Без ограничаването само с котка или куче, деца и възрастни имат възможността да се успокоят и да се порадват на един следобед с бухал, капибара, скункс, сцинк, различни бозайници или влечуги.

Екзотичните животни са изключителни борци срещу стреса. Освен, че забавляват хората и децата със своите по-нехарактерни от останалите животни движения и поведение, оказват ободряващ ефект на околните. Зареждат с нови емоции, отдалечават събеседниците си от проблеми и размисли по трудни задачи.

Различните видове екзотични животни се свързват с различни видове хора“, отбелязва Сет Фолк от организацията.

Тези животни действат наистина много успокояващо и зареждащо. Забравяш за всичко и се фокусираш върху определено животно, което най-вероятно може и да не видиш повече. Просто се наслаждаваш на преживяването“, коментира колежанката Ериъл Макензи пред СВС.

Този метод е нов и интересен вариант, чрез който хората могат да се освежат и да забравят за неприятности и стрес.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: СВС

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлТестовеЗдравни съветиПсихологияСпортНовиниАлтернативна медицинаЛеченияИсторияЗаведенияСоциални грижиХранене при...БотаникаСпециалисти