Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Жена проговори след трансплантация на ларинкс

Жена проговори след трансплантация на ларинкс

Жена проговори след трансплантация на ларинкс - изображение
Екип от хирурзи от Davis Medical Center в University of California възстановиха гласа на 52-годишна жена, неспособна да говори повече от десетилетие (1). Това е втория успешен случай на трансплантация на ларинкс в света, след извършената подобна операция в Cleveland Clinic през 1998 година.
Въпреки многогодишните усилия, пациентите с напреднало злокачествено заболяване на ларинкса или с травми, се подлагат на реконструктивни операции, основата на които е поставена преди 150 години.
През октомври 2010 мултидисциплинарен екип от 25 лекари и медицински сестри са трансплантирали ларинкс, щитовидна жлеза и трахея на 52-годишна пациентка в 18-часова двуетапна операция. Само 13 дни след операцията, пациентката е изговорила първите думи след 11 години мълчание.
„Ние сме абсолютно удовлетворени от постигнатите резултати в този необичаен случай. Ларинксът е изключително сложен орган, свързан с множество нерви и мускули, необходими за осъществяването на говор и дишане. Успехът е крачка напред в трансплантологията и отоларингологията," заяви проф. Gregory Farwell, водещ на мултидисциплинарния екип, извършил хирургичната интервенция.
Преди операцията пациентката не е била способна да говори и диша нормално в резултат на усложнения на предходна операция по повод трансплантация на бъбрек и панкреас, и последващо интензивно лечение, поради което й е поставена трахеостомна канюла. В последствие говорът се е осъществявал чрез портативно електронно устройство.
Извършената през октомври трансплантация от трупен донор е последвана от двумесечна рехабилитация, която е довела до регенерация на нервите и възстановяване на говора, усещането за вкус и обоняние. В момента основна цел на лечението е възстановяване на възможността за преглъщане за връщане към нормалното хранене и прием на течности.
Според Paolo Macchiarini, професор по регенеративна хирургия в Karolinska Institutet в Швеция и първият хирург в света, осъществил успешна трансплантация на получена чрез тъканно инженерство трахея, възстановяването на кръвоносните съдове и нервите около ларинкса и трахеята е било от ключово значение за успеха на операцията.
Преди операцията, пациентката е била насочена за рехабилитация, поради пълната оклузия на ларинкса и трахеята, в резултат на предходни усложнения. Лекуващите лекари са преценили, че тя би била подходящ кандидат за ларингеална трансплантация, тъй като е приемала имуносупресивна терапия в продължение на четири години поради извършена бъбречна и панкреасна трансплантация през 2006. Освен това пациентката не е имала друг шанс при конвенционална терапия и е била силно мотивирана.
Планирането на операцията е отнело две години - период, през който хирурзите са упражнявали различни етапи върху опитни животни и трупове. Успоредно с това е изработен детайлен план за осигуряване на гладко преминаване през различните етапи на интервенцията.
Оперативната интервенция е включвала два основни етапа: отстраняване на ларинкса от донора и отстраняване и заместване на ларинкса на пациентката, което е извършено от два успоредно работещи екипа. Екипът, работещ върху донора, е експлантирал целия ларинкс, щитовидната жлеза и шест сантиметров сегмент от трахеята (осем трахеални пръстена).
За възстановяване на физиологичните функции (дишане, говорене, преглъщане), хирурзите са анастомозирали три артерии, две вени и пет нерва, което е извършено от два едновременно работещи под микроскоп екипа (по един от всяка страна).
Пациентката е останала хоспитализирана четири седмици след операцията - период, през който е проследена за данни за отхвърляне на транспланта.
В момента основните усилия са насочени към възстановяване на възможността за преглъщане, което ще позволи нормален прием на храна и течности, затваряне на трахеостомната канюла и завръщане към нормален начин на живот.
По-голямата част от финансовите разходи за лечение са поети от университетския център, а мнозинството от лекарите са отказали хонорари за операцията. (ИТ)
Използван източник:
1. Extraordinary larynx transplant restores voice, sense of taste, and smell to California woman. World's second documented voicebox transplant http://www.ucdmc.ucdavis.edu

За Framar.bg:

Още по темата:

3.3, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоИсторияКлинични пътекиАлт. медицинаЛюбопитноИзследванияФизиологияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиСоциални грижиСпециалистиЛеченияПатологияОрганизацииНормативни актовеСпорт