Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Жените в напреднала бременност трябва да спят настрани

Жените в напреднала бременност трябва да спят настрани

Жените в напреднала бременност трябва да спят настрани - изображение

В последния триместър от бременността жените трябва да спят настрани, за да намалят риска от мъртво раждане, съветват учени от Англия.

Ново обширно проучване, публикувано в британски вестник по акушерство и гинекология, анализира връзката между моделите на сън на майката по време на бременност и риска от раждане на мъртво дете. Проучването допълва други проведени изследвания в тази посока на учени от Нова Зеландия през 2011 г и Австралия от 2015 година.

Специалистите са проследили повече от 1000 бременни жени в напреднал стадий, от които 291 са родили мъртво бебе. 735 са родили нормално и не са имали опасност от мъртво раждане. Причината за това се дължи на начина, по който спи жената. Когато бременна жена спи по гръб, повишава риска с 2,3 пъти повече от мъртво раждане преди 28-ма гестационна седмица.

Изследването посочва значимостта на позицията при спане на жената в последен триместър от бременността, поради риска от мъртво раждане. То разкрива голяма част от неясните случаи на смърт при новородените“, информира Едуард Морис, вицепрезидент за клинично качество в Кралския колеж на акушерите и гинеколози. Той посочва, че във Великобритания един на 225 случая завършват по този начин, а в САЩ една жена на 100. Но по-малко от 10% от мъртвородените бебета са резултат от предварително определено състояние, което означава, че в над 90% от случаите, те могат да бъдат предотвратени.

Според учените спането по гръб на майката може да затрудни дишането на бебето в утробата й. Няколко часа в подобна позиция ограничават притока на кръв и кислород в утробата. Бебето стои дълго време неактивно и е подложено на допълнителен стрес.

Ако бременната жена се събуди по гръб не означава, че това е причина за паника. Важно е в каква позиция си ляга и колко дълго време прекарват в това положение“, отбелязва Александър Хезел, директор на изследователския център Tommy's Stillbirth в болницата "Св. Мери" в Манчестър и водещ автор на проучването.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: flscience.com
Снимка: vyspalsa.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПроизводителиПсихологияПатологияИсторияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛеченияАлт. медицинаСпортНаучни публикацииСоциални грижиКлинични пътекиВидеоФизиологияИзследванияЗдравни проблемиХранене при...ИнтервютаТестовеОрганизации