Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Жените губят повече зъби, ако са многодетни майки

Жените губят повече зъби, ако са многодетни майки

Жените губят повече зъби, ако са многодетни майки - изображение

Проучване твърди, че колкото повече деца има една жена, толкова по-малко зъби има в по-късните си години. Например на майка на три деца ще й липсват 4 зъба в сравнение с жена, която е с две деца.

Учени от Хайделбергския университет в Германия анализирали данни от изследвания сред 35 000 души над 50-годишна възраст, които живеели в 14 държави в Европа и в Израел. Средно анкетираните имали 10 липсващи зъба. С напредването на възрастта се увеличава и загубата на зъби. Жените в своите 50 и 60 години остават без близо 7, докато при хората около и над 80 г. липсват средно 19 зъба.

Въз основа на нашите открития засиленото насърчаване на устната хигиена, благоприятното за зъбите хранене, превантивното и редовно зъботехническо обслужване са разумни стратегии за специалистите по здравна политика и зъболекарите“, казва Франк Гейбъл от от Хайделбергския университет.

Експертите откриват, че многодетните майки, чиито първи деца са от един и същ пол, губят повече зъби от жените, на които първородните наследници са от различен пол. Тази разлика не се наблюдава при мъжете. Представителките на нежния пол с по-ниско образование са по-предразположени към това в устата им да има повече празни места, отколкото дамите с по-високо образование.

Учените са на мнение, че са нужни още изследвания, за да се разбере дали бременността или родителските грижи обясняват връзката между загубата на зъби и числеността на семейството.

Проучването е публикувано в сп. Epidemiology & Community Health.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: upi.com
Снимка: cnn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗдравни съветиЛеченияИзследванияСпортСнимкиХранене при...ИсторияНаправления в медицинатаАлт. медицинаБотаникаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеСоциални грижиОрганизацииПроизводители