Начало Здравна медиа Любопитно Психология Загубата на партньора повишава депресивните симптоми при хора с ниска психологическа устойчивост

Загубата на партньора повишава депресивните симптоми при хора с ниска психологическа устойчивост

Загубата на партньора повишава депресивните симптоми при хора с ниска психологическа устойчивост - изображение

Мъжете, на които им липсва психологическа издръжливост, са потенциално по-уязвими по отношение на депресията, след като половинката им почине. Това показва ново проучване на учени от Държавния университет във Флорида. Британи Кинг, Даун Кар и Майлс Тейлър изследвали симптомите на депресия при по-възрастни мъже и жени преди и след преживяна загуба на партньора.

"Сега хората живеят по-дълго и успешното старене е важно. Тези открития добавят към базата от знания още, които ще ни помогнат да имаме по-стабилно и здраво възрастно население", коментира Кинг. Учените използвали данни от проучването "Здраве и пенсиониране", в което се наблюдават брачни двойки на възраст 51 и повече години в периода 2006-2012 г. Специалистите проследили промените в депресивните симптоми сред мъжете и жените. Проучването им включва 2877 дами, 335 от които вдовици, и 2749 мъже, от които 136 загубили съпругите си в рамките на 4 години.

Резултатите показали, че ако мъж остане сам и има висока издръжливост, няма увеличение на депресивните симптоми. Въпреки загубата им, нивото на тяхното благосъстояние е почти същото като това на техните омъжени "колеги". Представителите на силния пол, които имат ниска издръжливост, се оказали много по-зле. Те увеличили с около три депресивните си симптоми, докато омъжените имали само един допълнителен за период от 4 години.

При жените нещата стояли различно. Учените установили, че дамите, които били със слаба психологическа издръжливост, получили леко увеличение на депресивните симптоми, независимо дали овдовели или останали омъжени. При жени с висока издръжливост също имало леко повишаване на признаците.

„Овдовелите жени с висок праг на издръжливост не успяват да намалят депресията след загубата на съпрузите си. За разлика от тях мъжете със силни вътрешни ресурси преодоляват всичко това, те се възстановяват много добре в рамките на 4-годишен период и продължават напред. И все пак мъжете с ниска издръжливост имат 3 допълнителни депресивни симптома извън осемте“, обяснява Кинг.

Специалистите смятат, че едно от обясненията за тази разлика между жените и мъжете могат да бъдат и социалните мрежи. Дамите са повече склонни да имат повече външни ресурси по отношение на социалната подкрепа в лицето на семейството и приятелите. По-възрастните мъже могат да бъдат по-уязвими, след като загубят основния си социален контакт и източник на грижи.

Изследователите са на мнение, че биха могли да се изследват допълнително различията между половете по отношение на състоянието им след загубата на партньора като по-специално се проучат вътрешните ресурси, които могат да помогнат при отсъствието на социални такива. Също така трябва да се търсят начини как да се укрепва устойчивостта предварително.

„Нашите ранни преживявания изглежда оказват постоянно влияние върху психологическите ни ресурси и в крайна сметка оформят колко добре се справяме със загубата на половинката дори 50 години по-късно“, допълва Кинг.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияПсихологияЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияСпортХранене при...Социални грижиАлт. медицинаСнимкиВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкетиБотаника