Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Може да настъпи загуба на слуха след сърдечна операция при бебета

Може да настъпи загуба на слуха след сърдечна операция при бебета

Може да настъпи загуба на слуха след сърдечна операция при бебета - изображение

Глухотата е често срещана нежелана реакция вследствие сърдечна операция при бебета, твърди проучване. Изследователи анализирали фактори, отнасящи се до пациентите и до операциите, които били свързани със загубата на слуха и асоциирането му с неврологични резултати. Учените установили, че това състояние може да се прояви 20 пъти по-често при бебетата в сравнение с общата популация.

Специалистите направили аудиологични тестове и такива, които показват развитието на нервната система на 348 деца, които претърпели сърдечна операция заради вродено сърдечно заболяване. Наблюдението било свързано с проучване, проследяващо и оценяващо развитието на нервната система при 4-годишните деца сред пациентите на Детската болница във Филаделфия. Резултатите показали, че загубата на слуха е очевидна при 21,6% от участниците в изследването, което прави 75 кърмачета от 348. В допълнение пациентите били с по-ниски познавателни способности, по-слаби езикови умения и изпълнителната функция и вниманието им били занижени.

Учените предполагат, че високочестотните шумове в отделенията за интензивно лечение и излагането на лекарства със странични ефекти, влияещи на слуха, играят роля в степента на загубата му. Но тези факти не са проучени директно от изследователите.

Според тях е необходимо извън редовното проследяване на новородените всяко дете, претърпяло сърдечна операция на 6-месечна възраст, да премине поне през една аудилогична оценка от 24 до 30 месеца, за да се определи загубата на слуха своевременно.

Авторите на проучването вярват, че техните открития подчертават важността на оценките на слуха като способ за ранно откриване на проблем. По този начин могат да се намалят уврежданията в развитието на нервната система на по-късен етап.

Дадено дете може да се роди със сърдечен дефект или той да се прояви след това. Някои проблеми могат да налагат операция веднага след раждането, а други да търпят отлагане месеци или години. Обикновено симптомите, които насочват към необходимостта от хирургична намеса, са посиняване на кожата, устата или ноктите, тежко дишане, нарушения на сърдечния ритъм или честота, лошо хранене или сън, изоставане в растежа.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: npr.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИзследванияЛеченияИсторияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...СнимкиАлт. медицинаФизиологияИнтервютаКлинични пътекиСпортОрганизацииСоциални грижиОбразованиеБотаникаВидеоНормативни актовеСпециалистиЗаведенияАнкети