Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Жените по-често умират след инфаркт от мъжете заради непълноценно лечение

Жените по-често умират след инфаркт от мъжете заради непълноценно лечение

Жените по-често умират след инфаркт от мъжете заради непълноценно лечение  - изображение

Ново проучване показва, че претърпели инфаркт жени не получават необходимото лечение и са застрашени от ранна смърт по тази причина. Изследователи от Университета в Лийдс и от Британската сърдечна фондация твърдят, че представителките на нежния пол умират, защото на много от тях не се предлага поставянето на стентове и не се предписват станини след първия им сърдечен удар. Специалистите са работили заедно с колегите си от Каролинския институт в Швеция и изследването е направено сред шведски пациенти.

Близо 42 000 мъже и 28 000 жени във Великобритания си отиват от този свят вследствие коронарна болест на сърцето всяка година. Но проучване, в което са анализирани данни за над 180 000 души в рамките на 10 години, установи, че броят на жените, починали след първата година от инфаркта, е три пъти по-голям, отколкото този на мъжете.

Изненадващо, но на голяма част от дамите не са предписани статини. Експертите твърдят, че те са лишени от спасяващо лечение, защото не се смятат за рискови пациенти. „Обикновено когато мислим за човек със сърдечен удар, си представяме пушач на средна възраст, с наднормено тегло и с диабет. Но това не винаги е така. Сърдечните атаки засягат по-широк спектър от населението, включително и жените“, казва професорът по сърдечносъдова медицина Крис Гейл и почетен консултант по кардиология от Университета в Лийдс.

Резултатите сочат, че 34% по-малко от жените, при които проблемът бил напълно блокирана от съсирек коронарна артерия, били подложени на процедури, възстановяващи притока на кръв към сърцето. Това се постига чрез поставянето на стент или байпас. Дамите, на които са предписани статини, предотвратяващи втори инфаркт, били под 24%. А на по-малко от 16 на сто лекарите са препоръчали аспирин, който да пречи на образуването на кръвни съсиреци.

Когато представителките на нежния пол, претърпели сърдечен удар, получили всички тези лечения, броят на починалите драстично намалял.

Предишни изследвания, проведени от Британската сърдечна фондация, показват, че при жените е 50% по-голяма вероятността да бъдат погрешно диагностицирани в сравнение с мъжете. Също така е по-малко вероятно да им бъде направено ЕКГ при съмнения за инфаркт, а то е от съществено значение за бърза диагноза и лечение.

Спешно трябва да повишим осведомеността по този въпрос, тъй като това е нещо, което може лесно да се промени. Просто трябва повече жени да получат препоръчителните лечения и така по-малко семейства ще изгубят близки след инфаркт“, коментира проф. Джеръми Пиърсън от Британската сърдечна фондация.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: telegraph.co.uk
Снимка: livestrongcdn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПатологияЗдравни съветиНовиниВидеоИсторияАлт. медицинаЛеченияИзследванияЛайфстайлКлинични пътекиАнкетиЗдравни проблемиБотаникаСпортСнимкиСоциални грижиХранене при...ПсихологияТестовеФизиологияОрганизацииРецептиНормативни актовеДиетиСпециалистиЗаведения