Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт

Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт

от 12 юли 2019г., обновено на 19 юли 2019г.
Редактор: Вероника Събова
Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Консумацията на пържени храни увеличава риска от инфаркт и инсулт, според проучване на Центъра по епидемиология на ветераните в Масачузетс. Колкото по-често е яденето им, толкова по-голям се оказва рискът от подобен тип сериозни заболявания.

Пърженето на храни е често срещан метод на готвене по цял свят. Предишни изследвания обаче свързват пържените продукти с хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечна недостатъчност, затлъстяване и високо кръвно налягане. Едно от последните проучвания, публикувано през януари, съобщава, че при жените, които ядат повече от една порция на седмица, се наблюдава повишен риск от сърдечни заболявания и ранна смърт.

Настоящето изследване включва близо 155 000 военни ветерани, от които предимно мъже (90%) на средна възраст 64 години. Проследяването на режима на хранене на американските ветерани продължава 3 години, през които внимателно е наблюдаван начина на обработка на хранителните продукти, които консумират. През този период са регистрирани почти 6 800 случая на сърдечни заболявания или инсулт.

Констатациите показват, че при хората, които се хранят с пържени храни един до три пъти седмично, рискът от инфаркт и инсулт се увеличава със 7%, в сравнение с тези, които ги консумират само веднъж на седем дни. Още по-висока е вероятността при хората, които се хранят с пържени храни абсолютно всеки ден – 14%.

Диетоложката Дана Анджело Уайт споделя, че не е изненадана от констатациите от проучването, тъй като това не е първото изследване, което съобщава за връзка между пържените храни и лошите здравни резултати. „Яденето на малки количества не е краят на света, но колкото повече се консумират, толкова по-лоши последици има за човешкото здраве“, обяснява Уайт.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Clinical Nutrition.

Източник:

medicalxpress.com

Още по темата:
  • COVID-19 повишава риска от инфаркт и инсулт до три години след боледуване COVID-19 повишава риска от инфаркт и инсулт до три години след боледуване
  • Хъркането може да предизвика инсулт и сърдечен удар Хъркането може да предизвика инсулт и сърдечен удар
  • Излекувайте високото кръвно с повече сън Излекувайте високото кръвно с повече сън
  • Има връзка между продължителната употреба на антибиотици и инфаркта и инсулта при възрастните жени Има връзка между продължителната употреба на антибиотици и инфаркта и инсулта при възрастните жени
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60
37.74лв. / 19.30 €

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30
25.14лв. / 12.85 €

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30

ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ МОЗЪЧНИ ИНСУЛТИ - ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО
15.90лв. / 8.13 €

ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ МОЗЪЧНИ ИНСУЛТИ - ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО

Коментари към Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт
    www.framar.bg 
    на 18 September 2025 в 16:55
    Коментирайте "Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Лекарството клопидогрел осигурява по-добра защита срещу инфаркт от аспирина
  • Д-р Михаил Протич: Ако не се контролира, предсърдното мъждене води до инсулт
  • ACE инхибитори
  • Бета-блокерите могат да повишат риска от смърт при някои жени
  • Инфаркт
  • Компютърна томография (КТ) на глава
  • Изкуствен интелект ускорява диагностиката и лечението на пациенти с инсулт в Англия
  • Инсулт
  • Създадоха лекарство, което може да възстанови движенията на пациент след инсулт
  • Лечение с кислород
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Историите на трима лекари, определяни за деца - чудоИсториите на трима лекари, определяни за деца - чудо

Историите на трима лекари, определяни за деца - чудо

от 18 сеп 2025г.Прочети повече
Една доза пеницилин е ефективна за лечение на ранен сифилисЕдна доза пеницилин е ефективна за лечение на ранен сифилис

Една доза пеницилин е ефективна за лечение на ранен сифилис

от 18 сеп 2025г.Прочети повече
  Един от шестима американски родители отказва да ваксинира децата си  Един от шестима американски родители отказва да ваксинира децата си

Един от шестима американски родители отказва да ваксинира децата си

от 18 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 1 дни, 2 часа и 51 мин.

Щракане при прозяване - спешна помощ

преди 1 дни, 5 часа и 19 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АГИВА РОУЗЕС ПАРФЮМЕН ДЕЗОДОРАНТ FANTASY 150 мл

СУОНСЪН МУЛТИВИТАМИНИ БЕЗ ЖЕЛЯЗО таблетки * 130

ГРАСБЕРГ ОМЕГА 3 ВАЛЮ капсули 1000 мг * 60

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АШВАГАНДА капсули 300 мг * 120

ХЛОРОФИЛИН капсули 100 мг * 60 DOCTOR NATURE

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Лекарства, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:22:44

МЕЗИМ ФОРТЕ 10000 таблетки * 20 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:20:54

МЕЗИМ ФОРТЕ 10000 таблетки * 20 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:20:31

НЕОФОРМИН XR таблетки c удължено освобождаване 750 мг * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:20:15

ГАСТРИТОЛ таблетки за смучене * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:19:26
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival