Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт

Консумацията на пържени храни увеличава риска от инфаркт и инсулт, според проучване на Центъра по епидемиология на ветераните в Масачузетс. Колкото по-често е яденето им, толкова по-голям се оказва рискът от подобен тип сериозни заболявания.
Пърженето на храни е често срещан метод на готвене по цял свят. Предишни изследвания обаче свързват пържените продукти с хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечна недостатъчност, затлъстяване и високо кръвно налягане. Едно от последните проучвания, публикувано през януари, съобщава, че при жените, които ядат повече от една порция на седмица, се наблюдава повишен риск от сърдечни заболявания и ранна смърт.
Настоящето изследване включва близо 155 000 военни ветерани, от които предимно мъже (90%) на средна възраст 64 години. Проследяването на режима на хранене на американските ветерани продължава 3 години, през които внимателно е наблюдаван начина на обработка на хранителните продукти, които консумират. През този период са регистрирани почти 6 800 случая на сърдечни заболявания или инсулт.
Констатациите показват, че при хората, които се хранят с пържени храни един до три пъти седмично, рискът от инфаркт и инсулт се увеличава със 7%, в сравнение с тези, които ги консумират само веднъж на седем дни. Още по-висока е вероятността при хората, които се хранят с пържени храни абсолютно всеки ден – 14%.
Диетоложката Дана Анджело Уайт споделя, че не е изненадана от констатациите от проучването, тъй като това не е първото изследване, което съобщава за връзка между пържените храни и лошите здравни резултати. „Яденето на малки количества не е краят на света, но колкото повече се консумират, толкова по-лоши последици има за човешкото здраве“, обяснява Уайт.
Резултатите от проучването са публикувани в списание Clinical Nutrition.
medicalxpress.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АРТЕРОВИТАЛ капки 100 мл
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60
ЕНТЕРОСАН 47 таблетки 180 мг * 30
ТермолабилниВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ИНСУЛТ - д-р А.ДОКОВА
ПАНАЦЕЯ ТИНКТУРА ЗА КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Инфаркт
- Инсулт
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Лечение с кислород
- Проверете какво знаете за инфаркт на миокарда! Знаете ли как да окажете първа помощ?
- ACE инхибитори
- Проверете вашите познания за инсулта! Знаете ли как да дадете първа помощ?
- Кои са първите обезспокоителни симптоми на белодробна тромбоемболия?
- Хранене при инсулт
- Живот след инфаркта
Коментари към Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт