Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт

Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт

от 12 юли 2019г., обновено на 19 юли 2019г.
Редактор: Вероника Събова
Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Консумацията на пържени храни увеличава риска от инфаркт и инсулт, според проучване на Центъра по епидемиология на ветераните в Масачузетс. Колкото по-често е яденето им, толкова по-голям се оказва рискът от подобен тип сериозни заболявания.

Пърженето на храни е често срещан метод на готвене по цял свят. Предишни изследвания обаче свързват пържените продукти с хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечна недостатъчност, затлъстяване и високо кръвно налягане. Едно от последните проучвания, публикувано през януари, съобщава, че при жените, които ядат повече от една порция на седмица, се наблюдава повишен риск от сърдечни заболявания и ранна смърт.

Настоящето изследване включва близо 155 000 военни ветерани, от които предимно мъже (90%) на средна възраст 64 години. Проследяването на режима на хранене на американските ветерани продължава 3 години, през които внимателно е наблюдаван начина на обработка на хранителните продукти, които консумират. През този период са регистрирани почти 6 800 случая на сърдечни заболявания или инсулт.

Констатациите показват, че при хората, които се хранят с пържени храни един до три пъти седмично, рискът от инфаркт и инсулт се увеличава със 7%, в сравнение с тези, които ги консумират само веднъж на седем дни. Още по-висока е вероятността при хората, които се хранят с пържени храни абсолютно всеки ден – 14%.

Диетоложката Дана Анджело Уайт споделя, че не е изненадана от констатациите от проучването, тъй като това не е първото изследване, което съобщава за връзка между пържените храни и лошите здравни резултати. „Яденето на малки количества не е краят на света, но колкото повече се консумират, толкова по-лоши последици има за човешкото здраве“, обяснява Уайт.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Clinical Nutrition.

Източник:

medicalxpress.com

Още по темата:
  • Има връзка между продължителната употреба на антибиотици и инфаркта и инсулта при възрастните жени Има връзка между продължителната употреба на антибиотици и инфаркта и инсулта при възрастните жени
  • Хъркането може да предизвика инсулт и сърдечен удар Хъркането може да предизвика инсулт и сърдечен удар
  • Излекувайте високото кръвно с повече сън Излекувайте високото кръвно с повече сън
  • COVID-19 повишава риска от инфаркт и инсулт до три години след боледуване COVID-19 повишава риска от инфаркт и инсулт до три години след боледуване
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60
37.74лв. / 19.30 €

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30
25.14лв. / 12.85 €

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30

ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ МОЗЪЧНИ ИНСУЛТИ - ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО
15.90лв. / 8.13 €

ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ МОЗЪЧНИ ИНСУЛТИ - ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО

Коментари към Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт
    www.framar.bg 
    на 09 December 2025 в 13:29
    Коментирайте "Според американски учени консумацията на пържени храни повишава риска от инфаркт и инсулт"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Инфаркт
  • ACE инхибитори
  • Компютърна томография (КТ) на глава
  • Лечение с кислород
  • Инсулт
  • Антитромботични лекарства
  • Тропонин
  • Д-р Тихомир Боев: Възрастта на хората, поразени от инфаркт, пада под 35 години
  • Създадоха лекарство, което може да възстанови движенията на пациент след инсулт
  • Алтернативна медицина при сърдечна недостатъчност
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Защо носът ми се запушва през нощтаЗащо носът ми се запушва през нощта

Защо носът ми се запушва през нощта

от 09 дек 2025г.Прочети повече
Тревожни данни: 40% от тийнейджърите попадат в насилствени отношенияТревожни данни: 40% от тийнейджърите попадат в насилствени отношения

Тревожни данни: 40% от тийнейджърите попадат в насилствени отношения

от 09 дек 2025г.Прочети повече
Билки и билкови рецепти при ревматизъмБилки и билкови рецепти при ревматизъм

Билки и билкови рецепти при ревматизъм

от 08 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 39 дни, 2 часа и 25 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 48 дни, 22 часа и 38 мин.
Всички

АНКЕТА

Как бихте определили психичното си здраве

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

СТИКС СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ ХИАЛУРОН+ С БИО АЛОЕ ВЕРА 30 мл

НАУ ФУДС МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 100

ПЧЕЛЕН МЕД ОТ ФУРМИ 500 г RUDIGER FELDT PRODUCTS

ФЛОРАНС НЕЙЧЪР БИО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ИЛАНГ ИЛАНГ 10 мл

ФЛОРАНС НЕЙЧЪР БИО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЦИТРОНЕЛА 10 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ШУСЛЕРОВА СОЛ НОМЕР 7 МАГНЕЗИУМ ФОСФОРИКУМ D6 таблетки * 80

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 дек 2025г. в 11:22:08

ЦИНАРИЗИН таблетки 25 мг * 50 ИНБИОТЕХ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 дек 2025г. в 11:21:05

СОТАХЕКСАЛ таблетки 80 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 дек 2025г. в 11:14:06

ЦИНК (ЦИТРАТ) таблетки 50 мг * 180 УЕБЪР НАТУРАЛС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 дек 2025г. в 11:13:03

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 дек 2025г. в 09:54:33
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival