Жълтъците на яйцето са вредни почти колкото пушенето
Жълтъците на яйцето са вредни почти колкото пушенето, твърдят диетолози от Центъра за профилактика на инфаркт и атеросклероза в Канада.
Специалистите са съгласни, че редовната умерена консумация на яйца е част от здравословния начин на хранене, но новото проучване показало, че това твърдение не е съвсем вярно, особено по отношение на развитието на атеросклероза.
Ръководителят на Центъра за профилактика на инфаркт и атеросклероза, професорът по неврология Дейвид Спенс и неговите колеги са анализирали данните от 1262 пациенти, посещаващи различни клиники за превенция на съдови заболявания. Средната възраст на участниците в проучването е била 61,5 години, като 47 % от анкетираните са жени.
Проучването установило, че увеличението на процентите става линейно след 40-годишна възраст. В същото време обаче за развитие на атеросклероза има и други рискови фактори, като тютюнопушенето и консумацията на яйчни жълтъци.
Яйчените жълтъци крият риск от атеросклероза приблизително 2/3 в сравнение със същата опасност от цигарите.
"Да се смята консумацията на яйца, като част от здравословните диети за здрави хора е доста несъстоятелно", смятат изследователите.
Всеки знае, че продължителната злоупотреба с храни, богати на холестерол води до повишен риск от сърдечно-съдови инциденти, а в действителност жълтъкът е високохолестеролен продукт, подчертават учените.
Те дават пример с хората с диабет, при които дори едно яйце на ден, увеличава риска от развитие на атеросклероза с 2 до 5 пъти. Авторите на изследването препоръчват на хората, които са с висок сърдечно-съдов риск да избягват редовната консумация на яйчен жълтък.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ДОМАШЕН ДОКТОР УКРЕПВАЩ ШАМПОАН 1 л
ДОМАШЕН ДОКТОР УКРЕПВАЩА БАЛСАМ - МАСКА 500 мл
РЕНЕ ФЮРТЕРЕР ВЪЗСТАНОВЯВАЩ ,ПОДХРАНВАЩ ШАМПОАН ЗА СЛЕД СЛЪНЦЕ С ПАЛМОВО МАСЛО 150 мл.
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ АНТИХОЛЕСТЕРОЛ ФИЛТЪР * 20 бр.
ЧЕСЪН МАСЛО капсули * 360 ASCOPHARM
БИОХЕРБА МУРСАЛСКИ ПИРИНСКИ ЧАЙ НАСИПЕН 25 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Д-р Евгени Гинев
- Японска акация, Японска софора
- Изследване на триглицериди и холестерол
- Намалете вредния холестерол със смокини и натурален ябълков оцет
- Атеросклероза
- Студените крайници - причини, хранене, полезни съвети
- Коронарен байпас
Коментари към Жълтъците на яйцето са вредни почти колкото пушенето