Медици: Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да е вид!
Готовите за консумация колбаси, които българинът традиционно слага на трапезата си, са изключително опасни за сърцето, алармират лекари. Редовната им консумация крие сериозни рискове за здравето, защото те са пълни със сол, подобрители и мазнини, сочат нови изследвания на родни колбаси. Лабораторните тестове показват, че само един кренвирш дневно увеличава с 42% риска от сърдечносъдови заболявания за период от 1 година.
Това е така, защото в преработените меса се съдържат 4 пъти повече сол и 50% допълнително нитрити. Тези вещества са особено опасни, защото се свързват с хемоглобина в кръвта, образувайки метхемоглобин, който е неспособен да пренася кислорода до органите и тъканите. Ето така започват редица от здравните ни проблеми.
Богатите на сол храни са и едни от основните причини за повишаване на кръвното налягане и фактор за сърдечносъдови заболявания, напомнят ни медиците. Консервантите и различните подобрители в колбасите пък причиняват атеросклероза.
Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да било вид, съветват ни мидицинските специалисти.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧЕСЪН МАСЛО капсули * 360 ASCOPHARM
ЛЕЦИТИН ВИТАЛ капсули * 120 SANCT BERNHARD
НАУ ФУДС МАСЛО ОТ ПОРЕЧ дражета 1000 мг * 60
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ АНТИХОЛЕСТЕРОЛ ФИЛТЪР * 20 бр.
БИОХЕРБА МУРСАЛСКИ ПИРИНСКИ ЧАЙ НАСИПЕН 25 гр.
БОРОВИНКА капсули * 60 БУРОВ
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как и колко да варим различните видове месо
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Д-р Евгени Гинев
- Японска акация, Японска софора
- Изследване на триглицериди и холестерол
- Намалете вредния холестерол със смокини и натурален ябълков оцет
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Атеросклероза
- Студените крайници - причини, хранене, полезни съвети
- Коронарен байпас
Коментари към Медици: Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да е вид!