Медици: Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да е вид!

Готовите за консумация колбаси, които българинът традиционно слага на трапезата си, са изключително опасни за сърцето, алармират лекари. Редовната им консумация крие сериозни рискове за здравето, защото те са пълни със сол, подобрители и мазнини, сочат нови изследвания на родни колбаси. Лабораторните тестове показват, че само един кренвирш дневно увеличава с 42% риска от сърдечносъдови заболявания за период от 1 година.
Това е така, защото в преработените меса се съдържат 4 пъти повече сол и 50% допълнително нитрити. Тези вещества са особено опасни, защото се свързват с хемоглобина в кръвта, образувайки метхемоглобин, който е неспособен да пренася кислорода до органите и тъканите. Ето така започват редица от здравните ни проблеми.
Богатите на сол храни са и едни от основните причини за повишаване на кръвното налягане и фактор за сърдечносъдови заболявания, напомнят ни медиците. Консервантите и различните подобрители в колбасите пък причиняват атеросклероза.
Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да било вид, съветват ни мидицинските специалисти.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧЕСЪН МАСЛО капсули * 360 ASCOPHARM
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60
БИОХЕРБА МУРСАЛСКИ ПИРИНСКИ ЧАЙ НАСИПЕН 25 гр.
ГАНОДЕРМА RG капсули * 30 DXN
ПОЛСКИ ХВОЩ СТРЪК
БОРОВИНКА капсули * 60 БУРОВ
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Как и колко да варим различните видове месо
- Д-р Евгени Гинев
- Атеросклероза
- Намалете кръвното налягане за 10 минути чрез 8 начина
- Ултразвуково изследване на каротидни артерии
- Изследване на триглицериди и холестерол
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- Хранене при атеросклероза
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
Коментари към Медици: Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да е вид!