Български учени направиха салам, предпазващ от рак

Специалистите от Университета по хранителни технологии в Пловдив направиха салам, предпазващ от рак. Естественият антиоксидант, който се съдържа предимно в люспите на доматите, предпазва от рак на кожата и забавя стареенето. Разработката има за цел също така производителите да не влагат в саламите вредни оцветители и да преминат към естествения червен и здравословен пигмент, съобщил зам.-ректорът по научната дейност на хранителния университет доц. Панталей Денев.
Природното вещество може да доведе до понижаване риска от развитие на определени онкологични заболявания, включително и рак на простатата. Ликопенът е много полезен и за кожата, като я предпазва от старческите петна, които се образуват в резултат на оксидативен стрес.
Още по темата:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПОНЕДЕЛНИК ЗАПОЧВА В СЪБОТА - АРКАДИЙ И БОРИС СТРУГАЦКИ - СИЕЛА
ОТ БАЛКАНА ДО ДУНАВ - ИДЕИ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ В ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ - В. НИКОЛАЕВА, Г. ГАВРАИЛОВ, М. МИХОВ - СИЕЛА
РАЗРУХА - ВЛАДИМИР ЗАРЕВ - ХЕРМЕС
ЛОМСКИ РАЗКАЗИ - ЛУКСОЗНО ИЗДАНИЕ - ЕМИЛ АНДРЕЕВ - ХЕРМЕС
ПОРАЗЕНИТЕ - ТЕОДОРА ДИМОВА - СИЕЛА
АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ - НЕДЮ НЕДЕВ - ХЕРМЕС
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Молекулата Fento-1 причинява смърт на ракови клетки, резистентни на лечение
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Имунотерапия с достарлимаб може да помогне на пациенти с колоректален рак
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Пауловния
- Покривен дебелец
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
Коментари към Български учени направиха салам, предпазващ от рак