Консумацията на колбаси може да бъде опасна

Консумирането на една наденичка на ден увеличава риска от рак на панкреаса с 20 %, предупреждават шведски учени.
Учените от института "Каролинска" в Стокхолм, водени от проф. Сузана Ларшон, са установили, че приемът на дори и малки количества обработено месо увеличава вероятността от това коварно заболяване.
Ракът на панкреаса често е наричан "тихият убиец", защото в ранните си стадии не поражда никакви симптоми. Или когато са констатирани, те са доста заблуждаващи - болки в гърба, загуба на тегло и на апетит.
Когато ракът на панкреаса бива установен от лекарите, обикновено вече е прекалено късно за лечението му. Той е една от най-смъртоносните ракови болести, тъй като едва три процента от пациентите успяват да живеят над 5 години след откриването му.
Но опасността при консумиране на обработено месо е сравнително по-малка от тази, свързана с тютюнопушенето. Пушачите са изложени на 74 % по-висок риск от заболяване на рак на панкреаса.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лъжлива праханова гъба
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Д-р Денислав Исидоров Белинов, д.м.
- Как и колко да варим различните видове месо
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Национален план за борба с рака в България 2027 г.
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Непоносимост към месо – възможно ли е тялото да „забрави“ как да го усвоява
Коментари към Консумацията на колбаси може да бъде опасна