Консумацията на колбаси може да бъде опасна
Консумирането на една наденичка на ден увеличава риска от рак на панкреаса с 20 %, предупреждават шведски учени.
Учените от института "Каролинска" в Стокхолм, водени от проф. Сузана Ларшон, са установили, че приемът на дори и малки количества обработено месо увеличава вероятността от това коварно заболяване.
Ракът на панкреаса често е наричан "тихият убиец", защото в ранните си стадии не поражда никакви симптоми. Или когато са констатирани, те са доста заблуждаващи - болки в гърба, загуба на тегло и на апетит.
Когато ракът на панкреаса бива установен от лекарите, обикновено вече е прекалено късно за лечението му. Той е една от най-смъртоносните ракови болести, тъй като едва три процента от пациентите успяват да живеят над 5 години след откриването му.
Но опасността при консумиране на обработено месо е сравнително по-малка от тази, свързана с тютюнопушенето. Пушачите са изложени на 74 % по-висок риск от заболяване на рак на панкреаса.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Как и колко да варим различните видове месо
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Биопсия на гърда
- Д-р Нина Хаясетдинова
- Как гладът убива рака
Коментари към Консумацията на колбаси може да бъде опасна