Консумацията на колбаси може да бъде опасна
Консумирането на една наденичка на ден увеличава риска от рак на панкреаса с 20 %, предупреждават шведски учени.
Учените от института "Каролинска" в Стокхолм, водени от проф. Сузана Ларшон, са установили, че приемът на дори и малки количества обработено месо увеличава вероятността от това коварно заболяване.
Ракът на панкреаса често е наричан "тихият убиец", защото в ранните си стадии не поражда никакви симптоми. Или когато са констатирани, те са доста заблуждаващи - болки в гърба, загуба на тегло и на апетит.
Когато ракът на панкреаса бива установен от лекарите, обикновено вече е прекалено късно за лечението му. Той е една от най-смъртоносните ракови болести, тъй като едва три процента от пациентите успяват да живеят над 5 години след откриването му.
Но опасността при консумиране на обработено месо е сравнително по-малка от тази, свързана с тютюнопушенето. Пушачите са изложени на 74 % по-висок риск от заболяване на рак на панкреаса.
За Framar.bg: Актуално.ком
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АСПИРИН C ефервесцентни таблетки * 20 BAYER
СУПРАВИТ КАЛЦИЙ + ВИТАМИН C ефервесцентни таблетки * 20
ПРОМОКАЛЦИЙ + ВИТАМИН D таблетки 600 мг * 60 RUEL PHARMA
ПАНКРЕАТИН таблетки 10000 * 15 НИКСЕН
ВИТАМИНИ + МИНЕРАЛИ ефервесцентни таблетки * 20 БИОФАР
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Промените в тялото, свързани с рак, могат да бъдат забелязани години преди симптомите
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Раковите клетки образуват „киселинна стена“ около тумора
- Онколог: „Ракът вече не е запазена територия за възрастните хора“
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Биопсия на гърда
- 10 популярни заблуди за заболяването рак и неговото лечение
- Как и колко да варим различните видове месо
Коментари към Консумацията на колбаси може да бъде опасна