Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Заболяването на венците може да доведе до рак

Заболяването на венците може да доведе до рак

Заболяването на венците може да доведе до рак - изображение

Бактериите, които причиняват пародонтит играят роля при развитието на рак на панкреаса. Това показват проучвания на учени от Университета в Хелзинки. Те твърдят, че това е и първото доказателство, че от устната кухина бактериите преминават и в други части на тялото и образуват тумори.

„Тези изследвания показаха за първи път, че факторите на вирулентност на централните патогенни бактерии, които са в основата на заболяването на венците, могат да преминат от устата в други части на тялото.“, заявява ръководителят на проучването проф. Тимо Сорса, който е и носител на наградата Jens Waerhaug за 2010 г. в областта на пародонтологията.

Екипът на проф. Сорса е проучил данните на 70 000 души. Учените открили пряка връзка между пародонтита и смъртността от рак като в най-висока степен тази зависимост била открита при заболяването на панкреаса.

Пародонтитът може да бъде предотвратен, ако поддържаме отлична хигиена на устата и премахнем зъбната плака смятат специалистите.

Изследването е начин за евтин скрининг за рак на панкреаса, убедени са учените.

В същото време друго проучване успява да изолира бактериите Treponema denticola, които причиняват пародонтит. Ензимът, който съдържат помага на патогените да се размножават, открит е и при злокачествените тумори в стомашно-чревния тракт. Той е причината раковите клетки да проникват в здравите тъкани. Заради него и имунната система отслабва, което води до невъзможността организмът да открие и да убие раковите клетки.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru
Снимка: apigroupe.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиБотаника