Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Комбинацията от витамин С и кверцетин постига добри резултати срещу пародонтозата

Комбинацията от витамин С и кверцетин постига добри резултати срещу пародонтозата

Комбинацията от витамин С и кверцетин постига добри резултати срещу пародонтозата - изображение

Проучване показва, че приемането на витамин С, кверцетин и коензим Q10 успешно премахва пародонтозата. В изследването участвали 60 души, които били разделени на три групи. Първата пиела само витамин С, втората само флавоноидът кверцетин, а третата - комбинация от двете. Резултатите били доста интересни – при последната група се наблюдавало подобряване на здравословното състояние на клетките и намаляване на възпаленията между 50 и 62%, което било значително по-високо при първите две.

Известно е, че витамин С се бори с инфекциите и възпаленията и стимулира имунната система. Но съчетан с кверцетина, става още по-ефективен. Храните, в които може да се открият и двете вещества, са гуавата, кивито и горските плодове. Но не са за пренебрегване и чушките, броколите и тъмнозелените листни зеленчуци, които са богати предимно на витамин С.

Оказва се, че антиоксидантът Q10 също е добро средство за борба с пародонтозата. Той е от съществено значение за здравето на тъканите и органите. Установено е, че с напредването на възрастта намалява в организма, а точно тогава пък се увеличават признаците и темповете на развитие на пародонтита, което явно ги поставя във връзка. За да се стопира разрастването му в устната кухина, приемането на храни, които имат високо съдържание на коензима, значително ще помогне. Такива са скумрията, сардините, броколите и спанакът.

Изследване, публикувано в Journal на Dental Research, информира, че над 47% от над 30-годишните страдат от лека, умерена или тежка форма на пародонтит, а при възрастните над 65 г. процентът е 64. Това е сериозно заболяване, при което се наблюдава възпаление на венците и отдръпването им от зъбите. Така може да се стигне до загубата на зъбите. Бактериите, които полепват по повърхността им, могат да доведат до инфаркт, инсулт и други здравословни проблеми. Признаците на пародонтозата са добре известни и не са за подценяване – кървене и подуване на венците, допълнителни пространства или гной между зъбите, лош дъх. Съчетанието от отлична хигиена и здравословен начин на живот може да предотврати появата й.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ut18.de

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...Алтернативна медицинаЗдравни съветиБотаникаСнимкиФизиологияНовиниИсторияСъставкиСпортЕ-тата в хранитеЛечения