Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Загубата на мускулна маса при по-възрастните е свързана с по-малкото нервни сигнали

Загубата на мускулна маса при по-възрастните е свързана с по-малкото нервни сигнали

Загубата на мускулна маса при по-възрастните е свързана с по-малкото нервни сигнали - изображение

С напредването на възрастта мускулите на краката стават по-малки и по-слаби, което води до проблеми с ежедневните движения като изкачване на стълби или ставане от стол. Това е нещо, което след определена възраст засяга всички, но тепърва учени ще изясняват каква е причината това да се случва.

Изследователите посочват, че най-вероятната причина за естествена загуба на мускули в краката при по-възрастните се дължи на загуба на нерви.

При тестове, проведени сред 168 мъже, те са установили, че нервите, контролиращи краката, намаляват с около 30% до 75-годишна възраст. Все пак има шанс този процес да се забави. Проучването показва още, че при тези, които редовно практикуват физически упражнения нервите отново се свързват и заздравяват мускулите.

Проф. Джейми МакФий от Университета на Манчестър казва, че младите хора обикновено имат до 60-70 000 нерви, които контролират движението на краката от лумбалния гръбначен стълб. Но изследванията му показват, че това се променя значително с напредването на възрастта.

"Наблюдаваме драматична загуба на нервите, контролиращи мускулите - между 30-60%, което води до драстичното отслабване на мускулатурата. Мускулите трябва да получат подходящ сигнал от нервната система, който да предаде информацията да се свият, за да можем да се движим", казва той.

Изследователският екип работи съвместно с учени от изследователи от Университета във Ватерло, Онтарио и Университета в Манчестър. Те подробно преглеждат мускулната тъкан, като използват магнитно-резонансно изображение (ЯМР) и записват електрическата активност, преминаваща през мускула, за да изчислят броя и размерите на оцелелите нерви.

"Добрата новина е, че здравите мускули имат форма на защита: оцелелите нерви могат да изградят нови клони, за да спасят мускулите и да спрат заслабването им. Това обаче е по-вероятно да се случи при здрави хора с големи, здрави мускули", казва професор Макфий.

Въпреки че не е известно защо връзките между мускулите и нервите се разпадат с възрастта, откриването на повече информация за загубата на мускулна маса може да помогне на учените да намерят начини за обръщане на състоянието в бъдеще. Дотогава ясно е едно - независимо от годините - спортът остава най-добрата превенция.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: bbc.com
Снимка: hiveminer.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниСпортЛюбопитноСнимкиДиети