Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Физическата сила показва колко здрави са мозъците ни

Физическата сила показва колко здрави са мозъците ни

Физическата сила показва колко здрави са мозъците ни - изображение

Изследване, проведено сред 475,397 жители на Великобритания, показва, че между мускулната сила и правилното функциониране на мозъка ни има пряка връзка.

Автор на изследването е д-р Джоузеф Фърт, почетен научен сътрудник в Университета в Манчестър и научен сътрудник в Института за изследване на здравето към Университета Уестърн Сидни. За целите на проучването той използва мащабните ресурси на Биобанката във Великобритания. След подробен анализ на хилядите резултати Фърт достига до извода, че мускулната маса, измерена с хендгрип (ръкохватки за тренировка на хвата и предмишницата), е индикатор за здравословното състояние на мозъка.

Резултатите доказват, че средностатистическият по-силен индивид се представя по-добре на всеки тест, изследващ мозъчната функционалност - скорост на реагиране, разрешаване на логически проблеми и възможност за запаметяване. Според анализа възрастта също не е фактор. Резултатите остават непроменени при хора на възраст под и над 55 години.

Предишни изследвания са доказвали, че аеробните упражнения могат да подобрят умствените ни способности. Ползата от физическите тренировки за по-добра функционалност на разсъдъка ни обаче все още не е проучена.

"При отчитането на различни фактори като възраст, пол, телесно тегло и образование, изследването ни потвърждава, че хората, които са по-силни, наистина имат по-добре функциониращ мозък. Виждаме, че има ясна връзка между мускулната сила и здравето на мозъка. Все пак се нуждаем от повече изследвания, за да установим дали силовите тренировки наистина ще направят мозъка ни по-здрав", каза д-р Фърт.

Изследването се фокусира и върху хора с психотични разстройства като шизофрения. При над 1000 от тях принципът се запазва - по-голямата мускулна сила е пряко свързана с визуалната памет и времето за реакция. По думите на автора на изследването е напълно възможно е да се окаже, че упражнения за повишаване на мускулната маса, могат да са особено полезни при хората с психични заболявания.

"Нашите изследвания показаха, че връзката между физическата сила и функционирането на мозъка съществува и при хората, страдащи от шизофрения, тежка депресия и биполярно разстройство - всички тези заболявания могат да повлияят на нормалното функциониране на мозъка", каза още Фърт.

Анализът на базовите данни на 1 162 души с шизофрения, предполага, че силовите тренировки могат да подобрят както физическата форма, така и психическото състояние при тези хора.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: medicalxpress.co
Снимка: medicalxpress.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниЛюбопитноХранене при...Здравни съветиФизиологияПатологияСнимкиОрганизацииИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияБотаникаСпециалистиСпорт