Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Съсредоточаването на младите мъже в трупането на мускули е симптом за проблем

Съсредоточаването на младите мъже в трупането на мускули е симптом за проблем

Съсредоточаването на младите мъже в трупането на мускули е симптом за проблем - изображение

Младите мъже, които отделят прекалено много внимание и време по натрупването на мускулна маса, застрашително са изложени на по-висок риск от развиването на депресия, от по-често отдаване на алкохолен уикенд или да се подлагат на диети, които не са свързани със затлъстяване. Това показва проучване, направено от изследователи от Норвежкия университет за наука и технологии и от „Харвард“.

Другите опасности, пред които са изправени бодибилдърите, са, че те са 4 пъти по-склонни да използват законни и незаконни добавки и анаболни стероиди. Освен това 10 на сто от тях страдат от най-често срещания вид нарушение на телесното изображение. То се изразява в това, че мъжете смятат, че са с прекалено много мазнини и искат да са по-слаби. Според проучването повече от 1 на всеки 3-ма бил на диета през изминалата година и тя не била свързана със затлъстяване.

Трина Ейк-Нес и колегите й наблюдавали 2460 мъже на възраст между 18 и 32 г. Най-честите твърдения, които чували от тях, били, че се чувстват виновни заради пропусната тренировка, смятат, че гърдите им не са достатъчно мускулести или имали намерение да употребяват анаболни стероиди. Проучването ясно показва, че момчетата и младите мъже се борят много повече с нарушенията по отношение на това как изглежда тялото им.

„Проблемът възниква, когато телата на професионалните атлети като Роналдо например стават идеал за обикновени младежи, които работят, учат или имат семейство. Тренирането трябва да изпълва изцяло времето ви, ако искате да изглеждате като Роналдо. Някои хора тренират сякаш са в националния отбор, но те само се упражняват. Това е разликата, която ни тревожи“, казва Ейк-Нес.

Представата, че момичетата трябва да бъдат слаби и да имат тънка талия, а момчетата – широки рамене и големи мускули, изкривява идеалите на младите хора и те израстват с тях. Предизвикателствата, пред които са изправени младите мъже, се пренебрегват от изследователи, родители и здравни специалисти. Много повече са известни проблемите на момичетата в това отношение и какви хранителни разстройства причиняват те. „Проведени са проучвания и сред младежи, но те отговарят на същите въпроси, на каквито и момичетата. Момчетата не искат да изглеждат слаби, те искат да имат големи мускули. Така че въпросите, които се отправят към младите мъже, са напълно погрешни, ако желаем да разберем как те виждат себе си и телата си“, допълва доцентката по Хранителна медицина и наука на движението.

Според Ейк-Нес мускулите стават израз на козметичен външен вид за обсебените мъже. Те ги оформят не за да играят по-добре футбол или да подобрят здравето си. „Само се упражняват, за да натрупат мускули без тренировката да има нещо общо с реалната функция, която трябва да изпълняват, това е голямата разлика“, коментира изследователката.

Предизвикателството да бъдеш удовлетворен от тялото си е едно и също във всички нива на образование. Хората, които имат високо образование, не са по-удовлетворени от тялото си от всички останали, сочи проучването. Според Ейк-Нес са съпоставими действията на момичетата, които повръщат, за да са слаби, и на момчетата, които прекаляват с тренировките. Упражненията сами по себе си са здравословни, но не и когато те се превърнат в цел на живота.

На родителите трябва да светне сигналната лампа, ако младият мъж е ежедневно във фитнес залата, иска да яде само пиле с броколи и консумира само протеинови шейкове и добавки през цялото време.
Изследователите са на мнение, че трябва да се продължи с проучването на проблема, на рисковите фактори и на възможностите за лечение.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимкиДиети