Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Затлъстяването води до риск от рак на дебелото черво при 8-годишните

Затлъстяването води до риск от рак на дебелото черво при 8-годишните

Затлъстяването води до риск от рак на дебелото черво при 8-годишните - изображение

Затлъстяването може да доведе до заболяване на черния дроб дори при малки деца на възраст 8 години, предупреждава ново изследване. Учените установяват пряката връзка между наднорменото тегло и наличието на туморните маркери в кръвта.

Дългосрочното проучване на 635 деца в Масачузетс доказва, че по-големият размер на талията при 3-годишните увеличава вероятността децата да имат маркер за увреждане на черния дроб и неалкохолна мастна чернодробна болест до навършване на 8 години.

Този маркер се нарича аланин трансаминаза (alanine aminotransferase — ALT). До 8-годишна възраст 23% от изследваните деца с по-голям размер на талията са имали повишени нива на ALT в кръвта.

"С нарастването на затлъстяването при подрастващите наблюдаваме все повече случаи на деца с неалкохолна мастна чернодробна болест", казва водещият автор на изследването д-р Дженифър Байдал.

"Много родители знаят, че затлъстяването може да доведе до диабет тип 2 и други нарушения на метаболизма, но много малко осъзнават, че затлъстяването дори при малки деца може да доведе до сериозни чернодробни заболявания", добави тя.

Неалкохолната мастна чернодробна болест настъпва, когато се натрупат прекалено много мазнини в черния дроб. Това предизвиква възпаление, което причинява увреждането на жизненоважния орган. Състоянието засяга около 80 милиона души в Съединените щати, като е и най-често срещаното хронично чернодробно заболяване при деца и тийнейджъри, твърдят изследователите.

Докато неалкохолното мастно чернодробно заболяване обикновено не причинява симптоми, то може да доведе до цироза на черния дроб и рак.

"Някои лекари измерват нивата на ALT при деца в риск, започващи от навършването на около 10 години, но нашите изследвания подчертават колко е важно да се вземат мерки в по-ранен етап от живота на детето, за да се предотвратят последиците от наднорменото тегло и последващото възпаление на черния дроб. Спешно се нуждаем от по-добри методи за наблюдение, диагностика и предпазване от заболяването още от най-ранна възраст", каза още Байдал.

Тя заяви, че най-добрият начин децата и възрастните да се борят с мастните чернодробни заболявания е да поддържат здравословно тегло, като се хранят с по-малко преработени храни и редовно правят упражнения.

В България статистиките сочат, че все повече млади хора са диагностицирани със заболяването. Генетичната предразположеност също е един от факторите, оказващи влияние. Затлъстяването и наднорменото обаче остават основна предпоставка, както за наличието на туморни маркери, така и за диагнозата рак на дебелото черво.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: upi.com
Снимка: pinnaclehealthradio.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниДиетиТестовеЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлИнтервютаВидеоСнимкиИзследванияОрганизацииЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаЛеченияФизиологияСпортБотаникаХранене при...Здравни проблемиЗаведения