Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Затлъстяването може да бъде причина за разместване на коляното и за съдови увреждания

Затлъстяването може да бъде причина за разместване на коляното и за съдови увреждания

Затлъстяването може да бъде причина за разместване на коляното и за съдови увреждания  - изображение

При хората с наднормено тегло съществува по-голям риск от разместване на коляното, сочи проучване. Това от своя страна може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове и евентуална ампутация.

Травмата се получава, когато колянното капаче се измести от местоположението си вследствие интензивни упражнения или натоварена физическа работа. Но разместването на коляното при затлъстелите хора може да настъпи и заради прекомерните килограми и често те ги отвеждат в спешното отделение.

Изследването обхваща периода 2000 – 2012 г. и е събрана информация за 19 000 подобни случая, включително 2300 наранявания, претърпени от пълни хора. Учените отчели, че в началото на проучването приетите в болница с травма в областта на коляното били 8%. В края му хоспитализираните с такова оплакване извънгабаритни пациенти били 19%.

Налага се и друг извод от изследването, че при хората с наднормено тегло е два пъти по-голяма вероятността да получат увреждане на кръвоносните съдове. Дори нещо повече – с нарастване на степените на затлъстяване се повишава и рискът от подобно усложнение.

При проучването специалистите са направили сравнение по редица показатели между пациенти с нормално тегло и такива със завишени килограми. Вторите имат по-дълги и по-скъпи престои в болница, отколкото първите. Тези, които са развили съдово увреждане, останали в лечебното заведение близо 15 дни. Останалите, които нямали такива оплаквания, били хоспитализирани за около 7 дни. Специалистите изчислили, че процентът на ампутациите при пациентите със затлъстяване е близо 2.

Изследването няма за цел да докаже, че наднорменото тегло директно води до разместване на коляното или до съдови увреждания. Това са само част от пораженията, които то може да нанесе върху общото здравословно състояние на човек, обяснява авторът на проучването д-р Джоуи Джонсън от Медицинско училище „Уорън Алпърт“ в университета „Браун“ в Провидънс, Роуд Айлънд.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: maisun.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)СпортЛюбопитноНовиниСнимкиИзследванияСпециалистиКлинични пътекиДиетиТестовеИнтервютаЛайфстайлВидеоПсихологияОрганизацииАлт. медицинаФизиологияЛеченияХранене при...Здравни проблемиБотаникаЗаведения