Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Защо престилките на хирурзите са сини или зелени

Защо престилките на хирурзите са сини или зелени

Защо престилките на хирурзите са сини или зелени - изображение

Има конкретна причина престилките, които си слагат хирурзите, когато влизат в операция, да са сини или зелени. Тази причина може да реши и изхода от интервенцията.

До 1914 г. облеклата на хирурзите са били само бели, но след тази година един млад и талантлив лекар налага зелените, а след това и сините престилки. Както когато снегът заслепява през зимата или силната светлина, когато от тъмно помещение излезете на светло, така и светлите дрехи на обкръжаващия го екип може да заслепят опериращия, ако си отмести погледа от тъмната кръв и полето на работа.

Изборът е паднал точно върху зеления и синия цвят, защото те са противоположни в спектъра на светлината на червения. Съсредоточавайки се предимно върху него по време на работа, хирурзите изострят своето зрение заради фона на зеленото или синьото и така забелязват по-добре различните нюанси на кръвта и на човешката анатомия. Което от своя страна може да предотврати грешка по време на операция. А никой не желае хирургът да се разсейва, нали?

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: inquisitr.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЕ-тата в хранитеЗдравни съветиИсторияБотаникаРецептиДиетиСнимкиИнтервютаНормативни актовеЛеченияНовиниСпециалистиОрганизацииЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътекиНаправления в медицината