Зеленолистните растения - експлозия от витамини
Съвременната наука многократно е доказвала, че нашите предци са били прави да консумират зеленолистни зеленчуци, защото те наистина са сред най-полезните храни на планетата.
Със способността на днешната наука да измери точното количество хранителни вещества, става ясно, че листните зеленчуци са богати на витамин А и С, бета-каротин, фолиева киселина, калций и хлорофил и още много други.
Общото правило за хранителни предимства на зеленолистните зеленчуци гласи, че колкото по-тъмно е листото, толкова по-питателен е зеленчукът.
1. Марули.
Марулите са предимно вода и са с изключително ниско съдържание на калории, което показва защо са чудесна храна за диета. Въпреки че те не са най-питателните зеленолистни, те все пак са витаминозна и здравословна храна.
2. Тъмнолистни.
Тъмнолистните зеленчуци са страхотен източник на минерали като калций, желязо и магнезий и заредени с жизненоважни антиоксиданти, които помагат на нашите клетки да се справят с токсините от околната среда. Те подпомагат функциите на сърдечносъдовата система, заредени са с фибри и действат противовъзпалително. Сред най-добрите от тази категория са кейл, алабаш, спанак и швейцарско зеле.
3. Кръстоцветни.
Зелето е считано за царя на кръстоцветни зеленчуци и различните видове зеле имат сходни хранителни стойности.
Всички те са пълни с фибри, което е добре за храносмилането, и помагат в захранването на добрите бактерии в червата. Те също имат противоракови ползи, тъй като съдържат повече фитохимикали с противоракови свойства, отколкото всеки друг зеленчук. Тези фитохимикали увеличават защитния механизъм в организма и помагат за детоксикация на химикали и хормони. Зелето е богато на витамини С и В6, биотин, калий и фолиева киселина и т.н. Други кръстоцветни зеленчуци са броколи, броколини и рапини.
4. Диви зелени.
Някои зелени диви растения могат да ви предложат неочаквани ползи за здравето. Макар мнозина да ги считат просто за плевели, те са и подхранващи лечебни билки. Често цялото растение може да се използва - цвят, листа и корени, но бъдете внимателни и се уверете, че знаете какво берете и консумирате. Сред най-често срещаните диви зелени ядливи растения са глухарче и тученица.
5. Билки.
Билките обикновено също са зеленолистни и заслужават място тук. Билките са ароматни растения и отдавна се използват в помощ в храносмилателния тракт и подпомагат за облекчаване на храносмилателния дискомфорт. Добавянето на пресни и сушени билки към вашата храна е най-бързият, лесен и правилен начин за увеличаване на аромата и хранителните вещества. Ако консумирате твърде много сол, захар и други добавки, направете билките свои приятели.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- И билките имат странични ефекти
- Методи за лечение на анорексия
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Инозитол (витамин В8)
- Дневна необходимост от основните витамини според възрастта
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Лечение на косопад след раждане
Коментари към Зеленолистните растения - експлозия от витамини