Зеленолистните растения - експлозия от витамини

Съвременната наука многократно е доказвала, че нашите предци са били прави да консумират зеленолистни зеленчуци, защото те наистина са сред най-полезните храни на планетата.
Със способността на днешната наука да измери точното количество хранителни вещества, става ясно, че листните зеленчуци са богати на витамин А и С, бета-каротин, фолиева киселина, калций и хлорофил и още много други.
Общото правило за хранителни предимства на зеленолистните зеленчуци гласи, че колкото по-тъмно е листото, толкова по-питателен е зеленчукът.
1. Марули.
Марулите са предимно вода и са с изключително ниско съдържание на калории, което показва защо са чудесна храна за диета. Въпреки че те не са най-питателните зеленолистни, те все пак са витаминозна и здравословна храна.
2. Тъмнолистни.
Тъмнолистните зеленчуци са страхотен източник на минерали като калций, желязо и магнезий и заредени с жизненоважни антиоксиданти, които помагат на нашите клетки да се справят с токсините от околната среда. Те подпомагат функциите на сърдечносъдовата система, заредени са с фибри и действат противовъзпалително. Сред най-добрите от тази категория са кейл, алабаш, спанак и швейцарско зеле.
3. Кръстоцветни.
Зелето е считано за царя на кръстоцветни зеленчуци и различните видове зеле имат сходни хранителни стойности.
Всички те са пълни с фибри, което е добре за храносмилането, и помагат в захранването на добрите бактерии в червата. Те също имат противоракови ползи, тъй като съдържат повече фитохимикали с противоракови свойства, отколкото всеки друг зеленчук. Тези фитохимикали увеличават защитния механизъм в организма и помагат за детоксикация на химикали и хормони. Зелето е богато на витамини С и В6, биотин, калий и фолиева киселина и т.н. Други кръстоцветни зеленчуци са броколи, броколини и рапини.
4. Диви зелени.
Някои зелени диви растения могат да ви предложат неочаквани ползи за здравето. Макар мнозина да ги считат просто за плевели, те са и подхранващи лечебни билки. Често цялото растение може да се използва - цвят, листа и корени, но бъдете внимателни и се уверете, че знаете какво берете и консумирате. Сред най-често срещаните диви зелени ядливи растения са глухарче и тученица.
5. Билки.
Билките обикновено също са зеленолистни и заслужават място тук. Билките са ароматни растения и отдавна се използват в помощ в храносмилателния тракт и подпомагат за облекчаване на храносмилателния дискомфорт. Добавянето на пресни и сушени билки към вашата храна е най-бързият, лесен и правилен начин за увеличаване на аромата и хранителните вещества. Ако консумирате твърде много сол, захар и други добавки, направете билките свои приятели.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТЕЧЕН ТОР ЗА ЗЕЛЕНИ РАСТЕНИЯ 250 мл
АЛКОФИТАЛ перорални капки, разтвор 50 мл
ФИТОМЕР ОЛИГОПЮР МАСКА ЗА БЕЗУПРЕЧНА КОЖА 50 мл.
ДУШ ГЕЛ АВИА СЪС СИВО-ЗЕЛЕНА ХУМА 250 мл.
ШАМПОАН АВИА СЪС ЗЕЛЕНА ХУМА 250 мл.
ШАМПОАН АВИА СЪС СИВО-ЗЕЛЕНА ХУМА 250 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Наркотични растения, ползвани в древните култури
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Кои са 10-те най-ценни продукта за здравето на жените?
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
Коментари към Зеленолистните растения - експлозия от витамини