Защо трябва да ядем гъби
Представяме ви няколко интересни факта за гъбите, които могат да ви накарат да си хапвате по-често от тях. Едновременно полезни и вкусни, те внасят специфично разнообразие в менюто ви.
Съдържат много протеини и фибри – хранителните им свойства са близки до тези на месото, независимо, че са зеленчуци. Както зърнените храни, и те имат голямо количество фибри.
Пълни са с вода – заради високото съдържание на вода и ниския си калориен индекс са много подходящи за хора, които искат да отслабнат.
Съдържат витамини А, В и Д – и други витамини присъстват в свойствата на гъбите, но са в малки количества. Тези трите са в най-голямо.
Стабилизират кръвната захар – забавят отделянето на инсулин, а редовната им консумация нормализира стойностите на кръвната захар.
Регулират холестерола - определен вид гъба има свойството и това е кладницата. Имат също антиоксидантни и антибактериални качества.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: besthealthmag.ca
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Зимна припънка, Зимненка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Гъби портобело
Коментари към Защо трябва да ядем гъби