Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?

Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?

от 28 юни 2012г.
Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне? - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност
Гъбите са познати като хранителен ресурс за човека и животните от много векове. Някои диворастящи видове са вече култивирани. Култивираните гъби имат голямо значение като храна за човека. В Европа се консумират над 500 000 тона култивирани гъби годишно.

По хранителна стойност са сравними с най-пълноценните зеленчуци. Съдържат до 92% вода и 1,6 - 3,4% белтъчни вещества. Количеството на протеини в гъбите конкурира месото, но се усвояват по-трудно от организма.

Заради полезните вещества в състава си, те често са част от менюто на вегетарианците. В гъбите се съдържат още фибри, въглехидрати, почти всички усвояеми от организма полезни аминокиселини, мастни киселини, минерални соли, ензими.

В България култивираната печурка се отглежда от петдесетте години. Сред новите усвоени в производството култивирани гъби са кафявата печурка, известна като кралска печурка, и кладницата. Култивираните гъби се произвеждат от контролиран мицел върху компост в гъбени ферми, т.е. те са ядливи неотровни гъби.

С Наредба от 2006 г. за изискванията за качество и контрола за съответствие на пресни плодове и зеленчуци се регламентират изискванията към качеството, условията и реда за извършване на контрол за съответствието и на култивираните гъби, предлагани на пазара. Производителите, опаковчиците и търговците на култивирани гъби следва да спазват не само изискванията по отношение на качеството, но и изискванията по отношение на тяхната безопасност за хората, които ги консумират.

Въпреки това при определени условия те може да предизвикат отравяне, което не е смъртоносно, но налага болнично лечение. В повечето случаи става дума за неправилно съхраняване и приготвяне.

При обикновени условия гъбите се развалят бързо поради високото съдържание на вода и се образуват вредни вещества. Затова трябва да се консумират винаги пресни. Българската гъба при 3 градуса има трайност до 3 дни.

Трябва да купувате гъбите от лицензирани производители, в повечето случаи големите магазини работят само с такива.

Не бива да се купуват гъби от гъбари на пазара, дори да казват, че "познават всяка гъбка" и да представят сертификат. Отравянето с диворастящи гъби може да е смъртоносно.

Огледайте гъбите да не са повяхнали, с черни петна по тях, мухлясали, да са без червеи, защото ако не са съхранявани правилно, те вече съдържат токсични за организма вещества.

Пресните печурки се познават по плътно затворените шапки и по гладката и лъскава повърхност. Съхранявайте пресните гъби в хартиена или платнена торба в хладилника.
Избягвайте да ги поставяте до продукти със силна миризма, тъй като гъбите могат да я поемат.

Преди кулинарна обработка трябва добре да ги почистите с мека четка и обилно да ги измиете с течаща вода. При хора с храносмилателни проблеми добре е да се обели кожичката. Гъбите са трудно смилаема храна поради високото съдържание на хитин,
затова трябва да се консумират в по-малки количества от хора с проблеми с гастро-интестиналния тракт - гастрити, колити, жлъчно-чернодробни заболявания и да се избягва тяхното приемане вечер.

Те трябва да бъдат комбинирани с лесносмилаеми продукти (картофи, салата), за да не се натоварва допълнително храносмилателната система.

При първите оплаквания, най-често това са: гадене, повръщане, коремни болки, разстройство - да се предизвика повръщане в домашни условия и да се потърси лекарска помощ.

Такава клинична картина дават и често срещаните през летните месеци вирусни инфекции и инфекциозни заболявания, затова се изисква и консултация с токсиколог. Лечението се провежда в болнични условия с вливания на водно-електролитни и монозахаридни разтвори и симптоматични средства.

Още по темата:
  • Гъбите помагат при деменция Гъбите помагат при деменция
  • Горски плодове и гъби за силна имунна система преди зимата Горски плодове и гъби за силна имунна система преди зимата
  • Гъбена диета топи по 5 кг. на седмица Гъбена диета топи по 5 кг. на седмица
  • Гъбите забавят процеса на стареене Гъбите забавят процеса на стареене
3.9/5 7 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
20.00лв. / 10.23 €

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР

Коментари към Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?
    www.framar.bg 
    на 19 November 2025 в 16:41
    Коментирайте "Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Ливадна виолетка
  • Едра орешарка, Едра миризливка
  • Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
  • Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
  • Ливаден пачи крак
  • Полската сърнела
  • Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка
  • Виолетка, Боровинка, Синьовица
  • Мариновани гъби (без предварително варене)
  • Кафяво - червена миризливка
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Здравният министър на САЩ спря финансирането на проекти за иРНК ваксиниЗдравният министър на САЩ спря финансирането на проекти за иРНК ваксини

Здравният министър на САЩ спря финансирането на проекти за иРНК ваксини

от 19 ное 2025г.Прочети повече
Спасиха мъж на 82 години с исхемия на крака с модерна апаратураСпасиха мъж на 82 години с исхемия на крака с модерна апаратура

Спасиха мъж на 82 години с исхемия на крака с модерна апаратура

от 19 ное 2025г.Прочети повече
Спасиха живота на жена с трансплантиран бъбрек и разкъсана аортаСпасиха живота на жена с трансплантиран бъбрек и разкъсана аорта

Спасиха живота на жена с трансплантиран бъбрек и разкъсана аорта

от 19 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 19 дни, 5 часа и 37 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 29 дни, 1 час и 50 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка

Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка

от 08 юни 2022г. Прочети повече
Открийте 5 ползи от консумацията на гъби Открийте 5 ползи от консумацията на гъби

Открийте 5 ползи от консумацията на гъби

от 08 авг 2019г. Прочети повече
Гъбите като средство за отслабване Гъбите като средство за отслабване

Гъбите като средство за отслабване

от 06 авг 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РОКСИПЕР таблетки 10 мг / 8 мг / 2.5 мг * 30 KRKA

АФЛАК таблетки 100 мг * 10

ВЕМОВИТ УЛТИМА капсули * 60

ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОМЕТЪР ОВВО THERMOCARE STANDARD

ЦЕФИКСИМ ВИАТРИС таблетки 400 мг * 5

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ГИНОФИЛУС вагинални капсули * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 ное 2025г. в 16:09:32

БЕТМИГА таблетки с удължено освобождаване 50 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 ное 2025г. в 16:08:50

КАВИНТОН ФОРТЕ таблетки 10 мг * 90

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 ное 2025г. в 16:07:59

ИНОВИРОН капсули * 20 МИРТА МЕДИКУС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 ное 2025г. в 16:07:02

БЕТМИГА таблетки с удължено освобождаване 50 мг * 30

Коментар на: Pave от 19 ное 2025г. в 15:43:58
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival