Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?

Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?

от 28 юни 2012г.
Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне? - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност
Гъбите са познати като хранителен ресурс за човека и животните от много векове. Някои диворастящи видове са вече култивирани. Култивираните гъби имат голямо значение като храна за човека. В Европа се консумират над 500 000 тона култивирани гъби годишно.

По хранителна стойност са сравними с най-пълноценните зеленчуци. Съдържат до 92% вода и 1,6 - 3,4% белтъчни вещества. Количеството на протеини в гъбите конкурира месото, но се усвояват по-трудно от организма.

Заради полезните вещества в състава си, те често са част от менюто на вегетарианците. В гъбите се съдържат още фибри, въглехидрати, почти всички усвояеми от организма полезни аминокиселини, мастни киселини, минерални соли, ензими.

В България култивираната печурка се отглежда от петдесетте години. Сред новите усвоени в производството култивирани гъби са кафявата печурка, известна като кралска печурка, и кладницата. Култивираните гъби се произвеждат от контролиран мицел върху компост в гъбени ферми, т.е. те са ядливи неотровни гъби.

С Наредба от 2006 г. за изискванията за качество и контрола за съответствие на пресни плодове и зеленчуци се регламентират изискванията към качеството, условията и реда за извършване на контрол за съответствието и на култивираните гъби, предлагани на пазара. Производителите, опаковчиците и търговците на култивирани гъби следва да спазват не само изискванията по отношение на качеството, но и изискванията по отношение на тяхната безопасност за хората, които ги консумират.

Въпреки това при определени условия те може да предизвикат отравяне, което не е смъртоносно, но налага болнично лечение. В повечето случаи става дума за неправилно съхраняване и приготвяне.

При обикновени условия гъбите се развалят бързо поради високото съдържание на вода и се образуват вредни вещества. Затова трябва да се консумират винаги пресни. Българската гъба при 3 градуса има трайност до 3 дни.

Трябва да купувате гъбите от лицензирани производители, в повечето случаи големите магазини работят само с такива.

Не бива да се купуват гъби от гъбари на пазара, дори да казват, че "познават всяка гъбка" и да представят сертификат. Отравянето с диворастящи гъби може да е смъртоносно.

Огледайте гъбите да не са повяхнали, с черни петна по тях, мухлясали, да са без червеи, защото ако не са съхранявани правилно, те вече съдържат токсични за организма вещества.

Пресните печурки се познават по плътно затворените шапки и по гладката и лъскава повърхност. Съхранявайте пресните гъби в хартиена или платнена торба в хладилника.
Избягвайте да ги поставяте до продукти със силна миризма, тъй като гъбите могат да я поемат.

Преди кулинарна обработка трябва добре да ги почистите с мека четка и обилно да ги измиете с течаща вода. При хора с храносмилателни проблеми добре е да се обели кожичката. Гъбите са трудно смилаема храна поради високото съдържание на хитин,
затова трябва да се консумират в по-малки количества от хора с проблеми с гастро-интестиналния тракт - гастрити, колити, жлъчно-чернодробни заболявания и да се избягва тяхното приемане вечер.

Те трябва да бъдат комбинирани с лесносмилаеми продукти (картофи, салата), за да не се натоварва допълнително храносмилателната система.

При първите оплаквания, най-често това са: гадене, повръщане, коремни болки, разстройство - да се предизвика повръщане в домашни условия и да се потърси лекарска помощ.

Такава клинична картина дават и често срещаните през летните месеци вирусни инфекции и инфекциозни заболявания, затова се изисква и консултация с токсиколог. Лечението се провежда в болнични условия с вливания на водно-електролитни и монозахаридни разтвори и симптоматични средства.

Още по темата:
  • Гъбите забавят процеса на стареене Гъбите забавят процеса на стареене
  • Защо трябва да ядем гъби Защо трябва да ядем гъби
  • Гъбите помагат при деменция Гъбите помагат при деменция
  • Горски плодове и гъби за силна имунна система преди зимата Горски плодове и гъби за силна имунна система преди зимата
3.9/5 7 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
20.00лв.

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР

Коментари към Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 01:20
    Коментирайте "Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
  • Сапунка
  • Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
  • Колко време да варим различните видове гъби?
  • Зърнеста копринка
  • Как да съхраняваме печурките - част 1
  • Гъби портобело
  • Ливаден пачи крак
  • Пълнени тиквички с гъби и лук
  • Полска печурка, Червенушка
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 4 часа и 25 мин.

Какво представляват хлоратите: приложение и въздействие върху човешкото здраве

преди 109 дни, 16 часа и 2 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 13 часа и 25 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 4 часа и 37 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 4 часа и 43 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 7 дни, 4 часа и 50 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival