За да сте здрави хапвайте, само когато сте в добро настроение
Настроението по време на хранене се отразява на здравето, установиха учени от Университета в Кентърбъри в Нова Зеландия.
Няма съмнение, че възприемането на храната влияе на телесното тегло, и вината, която се появява след консумация на високо калорични храни, може да увеличи, както желанието на човек да намали част от излишното телесно тегло, така и да го провокира да се откаже от тази цел.
В проучването авторите д-р Роелин Куидзер и д-р Джесика Бойс са се опитали да определят колко вина е необходимо да изпита човек, за да има стимул да се избави от излишните килограми и кога това желание се проваля и се стига до отказване.
Различните храни и храненето като цяло, са свързани с противоречиви чувства - на радост и удоволствие от една страна, и с тревожност и вина от друга. По време на анализа, учените са изследвали усещанията на хората за вина или за празник и удоволствие, в момент, когато ядат шоколадова торта.
Опитът е да се оценят различните гледни точки към един и същ продукт, които формират поведенческия контрол и отношението към здравословното хранене. Оказва се, че при 27% от изследваните високата консумация на сладки храни предизвиква чувство за вина, а при 73% - усещането е за радост и празнуване.
Авторите на изследването отбелязват, че храната е важен компонент за благосъстояние и здраве и трябва да се обърне повече внимание на храненето. Резултатите от това проучване показват, че използването на т.нар. "забранени храни" (тези, които носят повече килограми или друг риск), с чувство на радост, води до значително по-добър контрол на телесното тегло и от там съответно и до по-добро здраве. Наблюдава се и обратното съотношение, ако човек изпитва чувство за вина при храненето.
Безпокойството се оказва по-вредно в сравнение с това да се насладите в умерени количества на различните хранителни продукти.
Коментари към За да сте здрави хапвайте, само когато сте в добро настроение