Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... За състоянието на влюбеност отговарят 12 области в мозъка

За състоянието на влюбеност отговарят 12 области в мозъка

За състоянието на влюбеност отговарят 12 области в мозъка - изображение

  Те изработват цял хормонален букет - допамин, окситоцин, адреналин и вазопресин.

  Изследователката от Медицинския факултет на Националния автономен университет в Мексико, Хеорхина Монтемайор Флорес, също смята любовта за психична болест. В своята монография "Томограма на любовта" Флорес подробно е описала процесите, които протичат в организма на влюбения човек.

  Изследователката пише, че за състоянието на влюбеност отговарят 12 области в мозъка. Работейки синхронно, те изработват цял хормонален букет, състоящ се от допамин, окситоцин, адреналин и вазопресин. Такава хормонална смес вкарва човек в състояние на еуфория.

  Показателно е следното: някои физиологични процеси в организма на влюбения се осъществяват от сърцето към мозъка, а други - в обратната посока. Затова е безполезно да се пита дали обичаме със сърцето или главата - обичаме и с едното, и с другото. Освен това, в състояние на влюбеност в кръвта на човека се повишава съдържанието на т.нар. NGF - фактор на растежа на нервната тъкан.

  Внимание!

Известно е и друго изследване, осъществено от британски учени. Съдейки по неговите резултати, мъжете се влюбват ...в гласа. По-точно в приятния, тихия, ласкав глас, който, както станало ясно, активира онези части от главния мозък, отговарящи за оставяне на потомство.

  Изследователите предполагат, че мъжете оценяват тихия женски глас като показател за женственост. за тях той е своеобразен еталон на женската красота: колкото по-приятен е гласът, толкова по-красива изглежда жената, която го притежава.

За Framar.bg: вестник Доктор

Още по темата:

3.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияНовиниНормативни актовеЗаведенияСоциални грижиСпециалистиОрганизацииСпортЗдравни съветиМедицински изследванияФизиологияИсторияХранене при...БотаникаЛеченияАлтернативна медицинаСнимкиИнтервютаПатологияКлинични пътеки