Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Здравите зъби зависят и от сексуалния живот

Здравите зъби зависят и от сексуалния живот

Здравите зъби зависят и от сексуалния живот - изображение

Щастливият полов живот оказва положително влияние, освен на психиката на човек и на здравината на зъбите, съобщават австралийски изследователи от Университета Квисленда.

Хората, които се радват на добри сексуални отношения имат по-бели и здрави зъби. Това се дължи на факта, че щастливите, сексуално удовлетворени хора, отделят повече време и грижа за външния си вид, което включва и хигиената на устата. Дори авторите на изследването са били учудени какво въздействие оказва добрите романтични отношения на този аспект.

Учените отбелязват, че необвързаните хора или тези, страдащи по раздялата от връзка, рядко правят профилактични прегледи при стоматолог. Те поддържат не достатъчно добра устна хигиена. Такива хора рядко се обръщат за помощ, разчитат повече на собствените си сили да се справят с проблемите. Неудовлетвореният сексуален живот оказва влияние и на отношението и здравето на зъбите.

В една щастлива връзка партньорите се доверяват един на друг, оценяват собственото си здраве и по-често посещават зъболекар. Изводите са направени на базата на изследване  на група от 265 души на средна възраст 30 години, които водят здравословен начин на живот. Установена е пряка връзка между сексуалния начин на живот и здравата устна хигиена, на която учените по-рано не са отдавали значение.

Проучването е публикувано в Quality of Life Research.

Снимка: smiling couple


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЗдравни проблемиИсторияСнимкиНовиниАлт. медицинаПроизводителиЛайфстайлПсихологияАнкетиТестовеФизиологияНаправления в медицинатаОрганизацииСоциални грижиРецептиХранене при...ЛеченияСпециалистиБотаникаСпортИзследванияНормативни актовеЗаведения