Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Здравият сън ни предпазва от формирането на страхове

Здравият сън ни предпазва от формирането на страхове

Здравият сън ни предпазва от формирането на страхове - изображение

Изследователи установиха, че има връзка между качеството на съня и появата на спомени за неприятни събития. Невробиолозите от университета „Рътгърс“ смятат, че дълбокият и спокоен сън през фазата на бързите очни движения може да предотврати появата на страхове.

Специалистите провели експерименти сред няколко десетки млади хора. В първата част на опита доброволците една седмица слагали на главите си през нощта ленти, с които експертите следели мозъчната дейност. Втори чифт сложили на ръцете и по този начин регистрирали движенията на крайниците, съобщава БТА.

Подготвени по този начин, участниците отивали в лабораторията и наблюдавали неутрални изображения. Целта била, след като бъдат подложени на слаб електрически ток, да направят асоциация между неприятен спомен и неутралната картина.

При първия експеримент мозъчната активност на различните зони на хората била следена с магнитно-резонансна томография. При втория опит бил използван по-прецизният полисомнограф.

Резултатите показали, че доброволците с по-качествен сън изпитвали затруднение да свържат неутралните изображения с неразположението, което им причинил слабия ток. Това било така, защото амигдалата, хипокампусът и вентромедиалният префронтален кортекс функционирали по-несъгласувано.

При участниците с по-здрав сън тези връзки били много слаби именно във фазата на бързите очни движения. И това е доказателството според учените, че от качеството на съня зависи доколко човек е склонен да се поддава и да формира устойчиви страхове.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: 10gjera.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиНовиниСпортСпециалистиАлт. медицинаЛеченияБотаникаФизиологияХранене при...ДиетиВидеоИзследванияИстория