Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Зеленият чай на помощ при хора с нарушения в костния мозък

Зеленият чай на помощ при хора с нарушения в костния мозък

Зеленият чай на помощ при хора с нарушения в костния мозък - изображение

Зеленият чай може да бъде надеждна профилактика при хора, страдащи от нарушения в костния мозък. Съдържащият се в него компонент притежава достатъчно голяма сила, която е способна да спаси живота на пациентите, информират специалисти от университета Вашингтон в Сейнт Луис заедно с немски учени.

Специалисти са установили, че компонент в зеления чай - епигалокатехин-3-галат (EGCG) може да бъде особено полезен за пациенти, страдащи от множествена миелома и амилоидоза. Тези разстройства са свързани с нарушения в костния мозък, които могат да бъдат животозастрашаващи. Жертвите на тези две заболявания са уязвими към фатално заболяване, наречено амилоидоза, причинена от лека имуноглобулинова верига. При амилоидозата части антитела в организма на човек се натрупват в различни органи, включващи сърцето и бъбреците.

Авторите на изследването са искали да установят по какъв начин точно се развива патологическия процес при амилоидоза от лека верига и как точно полифенолът на зеления чай EGCG въздейства на този специфичен протеин. Първоначално изследователите са изолирали леки вериги от 9 пациенти с нарушения на костния мозък, което води до множествена миелома и амилоидоза. След това са били проведени лабораторни експерименти за установяване на това как компонентът на зеления чай въздейства на протеина на леките вериги.

Изследванията са показали, че при пациентите EGCG трансформира амилоида на леките вериги, предотвратявайки репликация на неговите деформирани видове и тяхното опасно натрупване. При консумирането на зелен чай веригите придобиват друга вътрешна структура, защото EGCG заставя леките вериги да се превърнат в нетоксични разновидности без образуване на фибрилна структура.

Снимка: uspuregarciniacambogia.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияИсторияХранене при...Здравни съветиРецептиЛюбопитноХрани и ястияАлтернативна медицинаЛайфстайлДиетиСпортБотаника