Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Земната атмосфера е пълна с вируси и бактерии

Земната атмосфера е пълна с вируси и бактерии

Земната атмосфера е пълна с вируси и бактерии - изображение

Ново изследване разкрива, че тревожен брой микроорганизми непрекъснато „валят“ от небето. За първи път изследователи са измерили количеството вируси и бактерии, които "обитават" атмосферата, и колко от тях падат на земята.

Значителните потоци могат да окажат влияние върху структурата и функцията на реципиентите в екосистемите. Колективен екип от учени от Испания, Канада и САЩ установил, че генетично идентични вируси могат да бъдат открити в отдалечени части на света вследствие въздушните течения, преди да паднат на повърхността.

Учените са проследили броя на вирусите и бактериите в планините Сиера Невада, които се извисяват на 3400 м. Те намерили милиарди от първия вид организми и милиони от втория, които са отложени на местата за събиране.

Бактериите и вирусите обикновено се отлагат на земята чрез дъждовете или пясъка от Сахара, който нахлува чрез въздушните течения“, обяснява Къртис Сътъл от Университета на Британска Колумбия. Това преимущество на вируси с дългосрочно пребиваване в атмосферата вероятно дава отговор на въпроса защо те се появяват на различни места по света.

Вирусологът твърди, че всеки ден повече от 800 млн. подобни микроорганизми се отлагат на квадратен метър в най-долния атмосферен слой – тропосферата. Това прави по 25 вируса на човек в Канада. Освен това се различава скоростта, с която вирусите „пътуват“ с дъждовете или със сахарския пясък.

Изследването е публикувано в списанието на Международното дружество за микробиологична екология.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: expressnewsline.com
Снимка: newatlas.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниПатологияСпортЗдравни съветиФизиологияЛайфстайлСнимкиНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияИсторияИзследванияСпециалистиКлинични пътекиХранене при...Ботаника