Консумацията на растителни мазнини намалява риска от преждевременна смърт

Акценти
|
Замяната на маслото с някои растителни мазнини може да намали риска от преждевременна смърт, смятат учени. Тяхната теория противоречи на твърденията на инфлуенсъри в социалните мрежи, според които маслото, гхи (пречистено масло) и животинските мазнини са по-полезни за здравето.
Нова тенденция в социалните мрежи: Животинските мазнини са по-полезни от растителните
„Мазнината, добивана от различни семена, е една от най-вредните“, предупреждава американският министър на здравеопазването Робърк Кенеди-младши в своя публикация в Instagram. Друг привърженик на теорията за животинските мазнини е д-р Пол Саладино, който е събрал 2,6 милиона последователи в Instagram. Според него маслото е много полезно и съдържа важни хранителни вещества, които предпазват сърцето, червата и мозъка.
Научните изследвания обаче не подкрепят тази теза, отбелязва съавторът на новото проучване Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене от Харвардското училище по обществено здраве T.H. Chan в Бостън. „Поради някаква, непонятна за мен, причина в интернет пространството устойчиво се разпространява слухът, че маслото е здравословна мазнина, но никой не изтъква научни факти в полза на това“, допълва Уилет.
Редовната консумация на масло повишава риска от преждевременна смърт с 15%
Заедно със своя екип той провежда изследване, което показва, че повишената консумация на масло увеличава риска от преждевременна смърт с 15%, а на растителни мазнини (от соя, рапица и маслини) го намалява с 16%. Резултатите са публикувани на 6.03.2025 г. в списание JAMA Internal Medicine.
Учените откриват също така, че замяната само на 10 грама животинско масло дневно с растителна мазнина понижава риска от смърт, включително причинена от ракови заболявания, със 17%.
Д-р Ю Занг, съавтор и учен от болница Brigham and Women’s допълва: „17% не са никак малко, особено когато говорим за общественото здраве. Представете си само колко живота могат да бъдат спасени така.“
Сравнителен анализ на масло и растителна мазнина
Екипът анализира данни, свързани с храненето на повече от 221 хиляди участници за период от 33 години. Задачата на всеки от тях е да дава информация за хранителните си навици през 4 години, за да могат учените да проследят промените във времето и да изчислят дългосрочните ползи от консумацията на мазнини с различен произход. С помощта на Индекса за алтернативно здравословно хранене резултатите са коригирани спрямо фактори като възраст, индекс на телесна маса, тютюнопушене, общ калориен прием и други.
Консумацията на масло включва количеството, което се използва при готвене, печене и намазване, а на растителна мазнина – количеството, използвано при пържене, печене и приготвяне на дресинги за салата.
Д-р Марион Несъл, професор по хранене от Нюйоркския университет, уточнява, че новото проучване доказва наличието на връзка, но тя не е непременно причинно-следствена. Тя обаче добавя: „Макар да няма доказателства за причинно-следствена връзка, заключението на учените потвърждава направените през последните десетилетия изследвания, които сочат, че наситените мазнини са опасни, а растителните полезни за човешкото здраве.“
Растителната мазнина може да се получи от семена или от различни части на растенията. В настоящото проучване се разглеждат ползите от растителната мазнина, извлечена от семена, като единственото изключение е маслиновата.
Трябва ли да изключите напълно маслото от менюто си
Въпреки че според екипа някои растителни мазнини имат благоприятен ефект върху здравето, това не означава, че е нужно маслото да се изключи изцяло.
Д-р Занг пояснява: „Не твърдим, че хората не бива да консумират животинско масло, а че замяната дори и на малко количество с растителна мазнина може да донесе сериозни ползи за здравето.“
Ако изборът се свежда до масло и частично хидрогенирани растителни мазнини с високо съдържание на трансмазнини, определено е по-добре да се консумира масло.
Ако обаче изборът е между масло и говежда лой, която горещо се препоръчва от здравния министър Кенеди като здравословен заместител на мазнината от семена, не избирайте нито едно от двете, препоръчва Уилет, а се насочете към маслото от соя, рапица и маслини.
Уилет смята, че говеждата лой е не по-малко вредна от маслото. В подкрепа на думите си ученият цитира резултати от предишен анализ, който разкрива, че мазнината от червеното месо е значително по-опасна за сърдечносъдовото здраве от мазнината в млечните продукти.
„2/3 от мазнините в маслото са наситени. В същото време то почти не съдържа полезни есенциални полинаситени мазнини“, добавя професорът. Той отново подчертава, че масло може да се използва, но в редки случаи, а не като основна мазнина при готвене.
Коя е най-добрата растителна мазнина
Ако се чудите коя е най-подходящата растителна мазнина, изберете такава, която съдържа някои от най-важните за вашето тяло хранителни вещества.
От настоящото проучване става ясно, че маслиновата, рапичната и соевата са едни от най-полезните, тъй като са богати на омега-3 мастни киселини, известни с противовъзпалителното си действие. Омега-3 мастните киселини се грижат за здравето на клетките, дават енергия, подсилват имунитета и потискат възпалението.
Мазнините, получени от царевица, фъстъци, шафран и слънчоглед, съдържат повече омега-6 мастни киселини, които също играят важна роля за човешкото здраве, защото стимулират растежа на косата и регенерацията на кожата, регулират метаболизма и укрепват костите.
Важно е да се уточни все пак, че омега-6 киселините могат да се превърнат в простагландини, които предупреждават за започнал възпалителен процес. Тази тяхна функция е полезна, когато организмът се опитва да се пребори с причинителя на възпалението, но, ако останат за дълго време в тялото, могат да бъдат много опасни.
Replacing butter for some plant oils could significantly lower risk of mortality, new study finds: https://edition.cnn.com/2025/03/06/health/butter-seed-oils-reduced-death-wellness/index.html
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
ТЕРАЗАЛ ОРАЛ ПОРТОКАЛ таблетки за смучене * 18
ТЕРАЗАЛ ОРАЛ ИНУЛИН таблетки за смучене * 12
ХАЙТМАН ПЮР ПРЕПАРАТ ПРОТИВ МАЗНИНИ И МИРИЗМИ С АКТИВЕН НАТРОН 350 г
ЕУРОЛАМП ЕЛЕКТРОНЕН КАНТАР ЧЕРЕН
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Кафето не е опасно за здравето на сърцето
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Как да почистим мазнината от стъкленото шише?
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- С какво да "храним" сърцето
- Разграждане на масти
- Нискомаслените храни не винаги са по-здравословни от стандартните
Коментари към Консумацията на растителни мазнини намалява риска от преждевременна смърт
Магда
Искам да попитам зехтина помага ли за белег от операция на челото имам няколко шева и го разтривам от няколко дена и не знам изобщо ще помогне ли ?!
Здравейте! Използвайте продукт, специално предназначен при белези.
Искам да попитам зехтина помага ли за белег от операция на челото имам няколко шева и го разтривам от няколко дена и не знам изобщо ще помогне ли ?!
natalia nikolova
da pitam za napukani kapiliari imali efek da se majat sas zextin
Тази статия може да Ви е от полза: Алтернативно лечение на спукани капиляри
da pitam za napukani kapiliari imali efek da se majat sas zextin