Консумацията на растителни мазнини намалява риска от преждевременна смърт

Акценти
|
Замяната на маслото с някои растителни мазнини може да намали риска от преждевременна смърт, смятат учени. Тяхната теория противоречи на твърденията на инфлуенсъри в социалните мрежи, според които маслото, гхи (пречистено масло) и животинските мазнини са по-полезни за здравето.
Нова тенденция в социалните мрежи: Животинските мазнини са по-полезни от растителните
„Мазнината, добивана от различни семена, е една от най-вредните“, предупреждава американският министър на здравеопазването Робърк Кенеди-младши в своя публикация в Instagram. Друг привърженик на теорията за животинските мазнини е д-р Пол Саладино, който е събрал 2,6 милиона последователи в Instagram. Според него маслото е много полезно и съдържа важни хранителни вещества, които предпазват сърцето, червата и мозъка.
Научните изследвания обаче не подкрепят тази теза, отбелязва съавторът на новото проучване Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене от Харвардското училище по обществено здраве T.H. Chan в Бостън. „Поради някаква, непонятна за мен, причина в интернет пространството устойчиво се разпространява слухът, че маслото е здравословна мазнина, но никой не изтъква научни факти в полза на това“, допълва Уилет.
Редовната консумация на масло повишава риска от преждевременна смърт с 15%
Заедно със своя екип той провежда изследване, което показва, че повишената консумация на масло увеличава риска от преждевременна смърт с 15%, а на растителни мазнини (от соя, рапица и маслини) го намалява с 16%. Резултатите са публикувани на 6.03.2025 г. в списание JAMA Internal Medicine.
Учените откриват също така, че замяната само на 10 грама животинско масло дневно с растителна мазнина понижава риска от смърт, включително причинена от ракови заболявания, със 17%.
Д-р Ю Занг, съавтор и учен от болница Brigham and Women’s допълва: „17% не са никак малко, особено когато говорим за общественото здраве. Представете си само колко живота могат да бъдат спасени така.“
Сравнителен анализ на масло и растителна мазнина
Екипът анализира данни, свързани с храненето на повече от 221 хиляди участници за период от 33 години. Задачата на всеки от тях е да дава информация за хранителните си навици през 4 години, за да могат учените да проследят промените във времето и да изчислят дългосрочните ползи от консумацията на мазнини с различен произход. С помощта на Индекса за алтернативно здравословно хранене резултатите са коригирани спрямо фактори като възраст, индекс на телесна маса, тютюнопушене, общ калориен прием и други.
Консумацията на масло включва количеството, което се използва при готвене, печене и намазване, а на растителна мазнина – количеството, използвано при пържене, печене и приготвяне на дресинги за салата.
Д-р Марион Несъл, професор по хранене от Нюйоркския университет, уточнява, че новото проучване доказва наличието на връзка, но тя не е непременно причинно-следствена. Тя обаче добавя: „Макар да няма доказателства за причинно-следствена връзка, заключението на учените потвърждава направените през последните десетилетия изследвания, които сочат, че наситените мазнини са опасни, а растителните полезни за човешкото здраве.“
Растителната мазнина може да се получи от семена или от различни части на растенията. В настоящото проучване се разглеждат ползите от растителната мазнина, извлечена от семена, като единственото изключение е маслиновата.
Трябва ли да изключите напълно маслото от менюто си
Въпреки че според екипа някои растителни мазнини имат благоприятен ефект върху здравето, това не означава, че е нужно маслото да се изключи изцяло.
Д-р Занг пояснява: „Не твърдим, че хората не бива да консумират животинско масло, а че замяната дори и на малко количество с растителна мазнина може да донесе сериозни ползи за здравето.“
Ако изборът се свежда до масло и частично хидрогенирани растителни мазнини с високо съдържание на трансмазнини, определено е по-добре да се консумира масло.
Ако обаче изборът е между масло и говежда лой, която горещо се препоръчва от здравния министър Кенеди като здравословен заместител на мазнината от семена, не избирайте нито едно от двете, препоръчва Уилет, а се насочете към маслото от соя, рапица и маслини.
Уилет смята, че говеждата лой е не по-малко вредна от маслото. В подкрепа на думите си ученият цитира резултати от предишен анализ, който разкрива, че мазнината от червеното месо е значително по-опасна за сърдечносъдовото здраве от мазнината в млечните продукти.
„2/3 от мазнините в маслото са наситени. В същото време то почти не съдържа полезни есенциални полинаситени мазнини“, добавя професорът. Той отново подчертава, че масло може да се използва, но в редки случаи, а не като основна мазнина при готвене.
Коя е най-добрата растителна мазнина
Ако се чудите коя е най-подходящата растителна мазнина, изберете такава, която съдържа някои от най-важните за вашето тяло хранителни вещества.
От настоящото проучване става ясно, че маслиновата, рапичната и соевата са едни от най-полезните, тъй като са богати на омега-3 мастни киселини, известни с противовъзпалителното си действие. Омега-3 мастните киселини се грижат за здравето на клетките, дават енергия, подсилват имунитета и потискат възпалението.
Мазнините, получени от царевица, фъстъци, шафран и слънчоглед, съдържат повече омега-6 мастни киселини, които също играят важна роля за човешкото здраве, защото стимулират растежа на косата и регенерацията на кожата, регулират метаболизма и укрепват костите.
Важно е да се уточни все пак, че омега-6 киселините могат да се превърнат в простагландини, които предупреждават за започнал възпалителен процес. Тази тяхна функция е полезна, когато организмът се опитва да се пребори с причинителя на възпалението, но, ако останат за дълго време в тялото, могат да бъдат много опасни.
Replacing butter for some plant oils could significantly lower risk of mortality, new study finds: https://edition.cnn.com/2025/03/06/health/butter-seed-oils-reduced-death-wellness/index.html
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
ТЕРАЗАЛ ОРАЛ АЛПИЙСКА МАГИЯ таблетки за смучене * 18
НовМЕДИСАНА КАНТАР - АНАЛИЗАТОР С BLUETOOTH модел BS 444
Безплатна доставка за България!ТЕРАЗАЛ ОРАЛ ПОРТОКАЛ таблетки за смучене * 18
НовХАЙТМАН ПЮР ПРЕПАРАТ ПРОТИВ МАЗНИНИ И МИРИЗМИ С АКТИВЕН НАТРОН 350 г
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Как храненето късно вечер може да повлияе на здравето
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
- Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика)
- Ечемик
- Как да разпознаем млечните продукти с растителни мазнини
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
Коментари към Консумацията на растителни мазнини намалява риска от преждевременна смърт
Магда
Искам да попитам зехтина помага ли за белег от операция на челото имам няколко шева и го разтривам от няколко дена и не знам изобщо ще помогне ли ?!
Здравейте! Използвайте продукт, специално предназначен при белези.
Искам да попитам зехтина помага ли за белег от операция на челото имам няколко шева и го разтривам от няколко дена и не знам изобщо ще помогне ли ?!
natalia nikolova
da pitam za napukani kapiliari imali efek da se majat sas zextin
Тази статия може да Ви е от полза: Алтернативно лечение на спукани капиляри
da pitam za napukani kapiliari imali efek da se majat sas zextin