Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Излизането в пенсия подобрява здравето, твърдят учени

Излизането в пенсия подобрява здравето, твърдят учени

Излизането в пенсия подобрява здравето, твърдят учени - изображение

Когато хората се пенсионират, всъщност стават по-здрави, твърди ново австралийско проучване.

Според него излизането в пенсия прави хората по-активни, те спят по-добре и намаляват времето, в което са в седнало положение. Според изследователите разликите са значителни, дори след отчитане на фактори като възраст, пол, местоживеене, семейно положение и образование. Няма значима асоциация между пенсионирането и употребата на алкохол или консумацията на плодове и зеленчуци.

Изследването на експерти от университета в Сидни анализира начина на живот на 25 хиляди възрастни австралийци, включително физическата им активност, хранителен режим, употребата на алкохол и моделите на съня.

"Нашето изследване показва, че пенсионирането е свързано с положителни промени в начина на живот", посочва ръководителят на изследването д-р Мелъди Динг.

Тя отчита, че в сравнение с работещите хора, пенсионерите са с увеличена физическа активност, по-малко седене и имат по-здравословен сън. По думите на Динг излизането в пенсия всъщност е шанс хората да се отърват от лошите практики и да си създадат нови, по-здравословни поведенчески модели.

Данните показват, че пенсионерите:

  • имат повишена физическа активност с 93 минути на седмица
  • имат намалено време в седнало положение с 67 минути на ден
  • имат повишен сън с 11 минути на ден
  • 50% от жените пушачи в пенсия спират пушенето

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСоциални грижиАнкетиОрганизацииНормативни актовеСнимкиПсихологияХранене при...ЗаведенияАлтернативна медицинаИнтервютаТестовеОткритияОбразованиеИсторияПроизводителиРецептиКлинични пътекиБотаника